Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ
Δράση μέχρι την τελευταία ώρα για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων

Στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Στη δράση για την πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα αφιερώνουν κάθε μέρα που απομένει μέχρι την Τετάρτη 30 Μάη τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Με πρόγραμμα που περιλαμβάνει πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς αλλά και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, κλιμακώνουν τη δράση τους και δυναμώνουν το απεργιακό σύνθημα: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης για τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, απέναντι στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που μαζί με τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων έστησαν τη λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία», καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να στοιχηθούν πίσω από τις αντιλαϊκές αξιώσεις των μονοπωλίων, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουν την απεργία με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων.

Με αντίστοιχο προσανατολισμό, σε αντιπαράθεση με το «εθνικό σχέδιο» των μονοπωλίων και της «συμμαχίας» τους, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αποφάσεις συμμετοχής από αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών.

Τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει οι ακόλουθες έξι Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχνών: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών, Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών και Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου.

Επιπλέον, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει 23 Σωματεία, Σύλλογοι και Ενώσεις της Αττικής: Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων «Η Αδελφότης», Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση», Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών - Θερμικών - Κλιματιστικών Εργων, Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών, Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου, Εμπορικός Σύλλογος Πετρούπολης, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Εμπόρων Α' Αθήνας, Ενωσεις ΕΒΕ Ηλιούπολης, Μπραχαμίου, Νέας Ερυθραίας, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μεταμόρφωσης, Μενιδίου, Χαϊδαρίου, Λιοσίων, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανάλογες αποφάσεις έχουν παρθεί στη Θεσσαλονίκη (Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, Ενωση Βιοτεχνών Κατασκευαστών Δερμάτινων - Γουναρικών), στην Πρέβεζα (Εμπορικός Σύλλογος), στα Γιάννενα (Εμπορικός Σύλλογος), στην Πάτρα (αρτοποιοί) και στα Χανιά (Εμπορικός Σύλλογος).

Μέχρι την απεργία με κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που συνεχίζονται σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, θα δώσουν τη σκυτάλη στην απεργία.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να προχωρήσει άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι εργοταξιακές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν πρόσφατα σε δύο από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής, της ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Αστέρας Βουλιαγμένης» και της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Κάτω από το βάρος των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Ανδ. Νεφελούδη, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να επιληφθεί. Ωστόσο, το Συνδικάτο καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση στην περίπτωση που το υπουργείο δεν τηρήσει τη δέσμευσή του, αλλά και για την εφαρμογή των Συμβάσεων. Παράλληλα, καλεί σε συνέχιση του αγώνα μπροστά στην απεργία στις 30 Μάη και για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι). Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, η Ομοσπονδία θα παραλάβει την πρόταση που έχουν δεσμευτεί να καταθέσουν οι εργοδότες. Παράλληλα, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής υλοποιεί εξορμήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα Παρασκευή (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ. «Τα πρόσφατα στοιχεία κατατάσσουν τη "First Data" στην τρίτη θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής, αναφορικά με τα κέρδη τους. Σε αντιδιαστολή, εμείς παλεύουμε να ζήσουμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, να φτάνει 15 ο μήνας και να μην έχουμε ευρώ στην τσέπη μας, να μην μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ζωή, να δουλεύουμε υπερωρίες για να αυξήσουμε λίγο το μισθό μας, και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης, εντατικοποίησης και συνεχών αξιολογήσεων», σημειώνει το Σωματείο και καλεί: «Ολοι στην απεργία!».

Σύσκεψη σωματείων από την Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα σωματεία της Αττικής, την Κυριακή 27/5 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 5ος όροφος).

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τη συνέχιση του αγώνα για την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ, ενώ θα συζητηθούν τα τελευταία μέτρα μπροστά στην απεργία στις 30 Μάη.

Σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία την περασμένη Τετάρτη, ο ΣΕΒ απέφυγε να τοποθετηθεί όσον αφορά τα σχέδια Συμβάσεων που του έχει καταθέσει η Ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι η συζήτηση για τις Συμβάσεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους μέσους μισθούς που εφαρμόζονται στον κλάδο. «Δηλαδή ο ΣΕΒ από τη μία έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς στα 586 και 511 ευρώ και από την άλλη ισχυρίζεται ότι αυτούς τους μισθούς πρέπει να πάρουμε υπόψη για τις κλαδικές συμβάσεις», αναφέρει η Ομοσπονδία. Οπως προσθέτει, οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους λαμβάνουν υπόψη ότι εδώ και εννέα χρόνια δεν έχουν δει την παραμικρή αύξηση στους μισθούς και στα μεροκάματα, και διεκδικούν κλαδικές Συμβάσεις που θα δώσουν μια ανάσα στους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Προχωράμε με αποφασιστικότητα, με πίστη στον αγώνα που δίνουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 28/5 στη 1 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.). Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, την προκλητική στάση της εταιρείας και την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη.

Σε ετοιμότητα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

Κοινή σύσκεψη έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης τα προεδρεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Sandy Beach», «Sunshine Corfu», «Atlantica Grand Mediterraneo», «La Grotta Verde», «Pelekas Monastery» και «ΙΚΟΣ» (ΔΑΣΙΑ).

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν η οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη και η λήψη μέτρων για την επιτυχία της και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, μαζί με τα άλλα σωματεία του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, που είναι εκρηκτική από τον πρώτο κιόλας μήνα της λειτουργίας τους, λόγω της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της εντατικοποίησης της εργασίας και της επίθεσης στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο έδαφος αυτό, αποφάσισαν να σχεδιάσουν το επόμενο διάστημα αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε ξενοδοχείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη (2016-10-08 00:00:00.0)
Στη μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις (2015-05-12 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για την απεργία στις 15 Μάη (2012-05-11 00:00:00.0)
Συνάντηση για τη σύμβαση (2010-05-05 00:00:00.0)
Μαζί με τους απεργούς εργάτες (2005-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org