ΡΩΜΗ.--
Συνεχίζονται οι επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, με τη συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα». Οι διαρροές για το πρόγραμμα μιας «κυβέρνησης της αλλαγής» συνεχίστηκαν και χτες. Το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι βασικό ζήτημα για τη συγκυβέρνηση θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, με μια πολύ μικρή απόκλιση ανάμεσα σε χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, κάτι που φυσικά θα ωφελήσει πολλαπλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην «ανάκτηση της (εθνικής) κυριαρχίας» της Ιταλίας, «αλλά θα σταματήσει η προσπάθεια για την έξοδό της από την Ευρωζώνη», αντίθετα με προσπάθειες διαφόρων ΜΜΕ να εμφανίσουν ως άμεσο στόχο μια «κάθετη» ρήξη με τις Βρυξέλλες. Ακόμα, εξετάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων επιδοτήσεων για αναπτυξιακά έργα, από τα οποία βέβαια μεγάλες εταιρείες θα τσεπώσουν ζεστό χρήμα, με την προσδοκία ότι έτσι θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους αντίπαλα μονοπώλια.
Τις προηγούμενες μέρες, άλλες διαρροές ξεχώριζαν το αίτημα που πιθανώς θα εξεταστεί για διαγραφή μέρους του χρέους της Ιταλίας, όπως και τη σημασία που θα δοθεί στη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Καταγράφοντας αντιδράσεις γερμανικών αστικών επιτελείων, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εναντιωνόταν σε κάθε διαπραγμάτευση για «κούρεμα» του ιταλικού χρέους, ειρωνευόμενη ότι «για αυτά θα πρέπει να πληρώσουν άλλοι, προφανώς οι φορολογούμενοι από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, όπως έμμεσα μέσω μιας ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή η Ρώμη δεν θέλει να ενοχλήσει τους πολίτες της με υψηλότερους φόρους ή άλλα έξοδα... Το όνειρο του αμαρτωλού ιταλικού δημόσιου χρέους είναι ο εφιάλτης της Ευρωζώνης». Από την άλλη μεριά, η «Welt» ανέφερε: «Η ιδέα των λαϊκιστών ακούγεται απλή: Εάν η ΕΚΤ θα πρέπει απλώς να διαγράψει ορισμένους από αυτούς τους κυβερνητικούς τίτλους, κανέναν δεν θα έβλαπτε πραγματικά. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ελάφρυνση του χρέους των 250 δισ. ευρώ είναι μόλις 10% του τρέχοντος δημόσιου χρέους. Ακόμη και μετά, θα εξακολουθούσε να είναι 120%, 30% πάνω από αυτό που οι εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να θεωρούν βιώσιμο και διπλάσιο από ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ...».
Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, πηγή κοντά στο Κρεμλίνο δήλωνε (ανώνυμα) στο «Ansa» πως η Ρωσία εκτιμά τις προσπάθειες «M5S» και «Λέγκας» να θέσουν τέρμα στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και χαρακτήριζε τις σχετικές διαρροές «καλό σημάδι».