Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η νεολαία με το ΚΚΕ ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στη Νίκαια

Κάλεσμα συστράτευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το προηγούμενο Σάββατο στη Νίκαια η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, με σύνθημα «Η νεολαία με το ΚΚΕ ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους».

Η εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στους εορτασμούς για τα 100χρονα του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον τραγουδιστή Δημήτρη Κανέλλο.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Αμπατιέλου. Ολόκληρη είναι αναρτημένη στο πόρταλ «902.gr».

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει τη νεολαία στα μάτια

Το ΚΚΕ όταν αναφέρεται στη νεολαία μπορεί να την κοιτάει στα μάτια. Και αυτό το έχει κατακτήσει με το σπαθί του.

Το ενδιαφέρον του δεν είναι ούτε ευκαιριακό, ούτε προκύπτει από την ανάγκη να κολακεύσει τη νεολαία. Δεν βλέπει τη νεολαία σαν θεατή ή σαν εκλογική πελατεία, όπως τα υπόλοιπα κόμματα.

Τα μορφωτικά, εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα, το αν θα καταφέρει η νεολαία να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που μπορεί να εξασφαλίσει η ανάπτυξη της παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, εξαρτάται από την πορεία της ταξικής πάλης, εξαρτάται και από τη συμμετοχή της νεολαίας σε αυτήν, συνδέεται με την πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, από το βαθμό οργάνωσης της νεολαίας εκεί που δουλεύει, μορφώνεται και ζει.

Τα νεανικά χαρακτηριστικά, ο ενθουσιασμός, είναι έδαφος για πιο αυξημένη προσφορά, για πιο ορμητική είσοδο νέων εργατικών δυνάμεων στον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα.

Ολα τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η νεολαία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών συνδέονται τελικά με το βασικό πρόβλημα: Ποια τάξη έχει την εξουσία, ποιος έχει στα χέρια του τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.


Η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σύγχρονες παροχές και δικαιώματα για ελεύθερο χρόνο, για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς, για να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην Υγεία και στην Πρόνοια, μπορούν να γίνουν πράξη στο πλαίσιο μιας διαφορετικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Οπου κριτήριο για την ανάπτυξη αποτελεί η εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Σε όλη την 100χρονη ζωή του, το ΚΚΕ ασχολήθηκε με αμέριστο ενδιαφέρον για τη ζωή και τα προβλήματα της νέας γενιάς. Δείχνει το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και συμφέρει αντικειμενικά την πλειοψηφία της νεολαίας.

Και η νεολαία πάντα ανταποκρινόταν...

Στο πλευρό του ΚΚΕ πάντα στρατεύονταν και αναδεικνύονταν οι πιο πρωτοπόροι νέοι και νέες, γεννώντας χιλιάδες νέους αγωνιστές και πρωτοπόρους στους καθημερινούς αγώνες, διαμορφώνοντας προσωπικότητες ανυπότακτες στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό. (...)

Ξεχωριστής σημασίας πλευρά της Ιστορίας του Κόμματος αποτελεί η ίδια η ίδρυση της ΚΝΕ το 1968.

Με την ίδρυσή της, μέσα στις συνθήκες της στρατιωτικής δικτατορίας, αποκαταστάθηκε η ανάγκη να υπάρχει - και να καθοδηγείται από το Κόμμα - Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η πορεία της όλα τα επόμενα χρόνια επιβεβαίωσε τη σημασία εκείνης της απόφασης.

Η νεολαία κουράστηκε από κάθε λογής ψέματα και υποσχέσεις των κυβερνώντων


Αυτήν τη χρονιά, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού Κόμματος της εργατικής τάξης, απευθυνόμαστε σε κάθε νέο που ασφυκτιά βλέποντας τη ζωή και το μέλλον του εγκλωβισμένο στα στενά όρια μιας κοινωνίας που δεν έχει τίποτε νέο να δώσει.

Σε κάθε νέο που μπορεί σήμερα να βλέπει σαν μόνη λύση την επιλογή του μικρότερου κακού, το χαμήλωμα ακόμα περισσότερο των απαιτήσεών του, σε κάθε νέο που με δυσκολία δίνει θετική απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει κάτι σήμερα.

Σε όλους αυτούς τους νέους, το ΚΚΕ έχει στόχο να στείλει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι μπορούν και πρέπει να μεγαλώσουν οι νεανικές δυνάμεις που δεν συμβιβαζόμαστε με το παρόν και το μέλλον που θέλουν για εμάς οι εκμεταλλευτές του λαού και της νεολαίας.

Οτι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ότι με την πάλη μας μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει και για την οποία έχουμε μεγάλες προσδοκίες.

Γιατί υπάρχει άλλος δρόμος και μπορούμε να τον βαδίσουμε μαζί. (...)

Η νεολαία χόρτασε σωτήρες που κάθε φορά «τη σώζουν», κουράστηκε από τα κάθε λογής ψέματα και τις υποσχέσεις που λένε οι κυβερνώντες για να αρπάξουν την καρέκλα και να καθίσουν στο σβέρκο μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζουν στη νέα γενιά είναι να μην έχει και να μην διεκδικεί δικαιώματα.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης μιλούν συνέχεια για τη νέα γενιά, την ίδια στιγμή που τσακίζουν τη ζωή της.

Πρέπει να πάρουν απάντηση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε από το σύστημα για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» που οι προηγούμενοι άφησαν στη μέση:

Να περάσει νέα μνημόνια, χωρίς μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, να στείλει ριζοσπάστες αγωνιστές σπίτι τους, να «ξεπλύνει» την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με προοδευτικό μανδύα, να διαδίδεται σε έναν κόσμο η αντίληψη ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Αυτή είναι η πολύ μεγάλη προσφορά του στο σύστημα, και πρέπει να το σκεφτεί καλά ο λαός και να του το ξεπληρώνει με κάθε ευκαιρία.

Αποδεικνύεται ότι κάθε αστική κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, γιατί πιο επιθετικό και πιο βάρβαρο γίνεται το κεφάλαιο που υπηρετούν, γιατί ο ίδιος ο καπιταλισμός ζητά και θα ζητά συνεχώς νέες θυσίες και «αίμα» για να τραφεί! (...)

Υποκριτική υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων όταν κατακρεουργούνται τα κοινωνικά δικαιώματα

Δεν μας διαφεύγει η επίθεση στη συνείδηση της νεολαίας, στο όνομα, μάλιστα, των «ατομικών δικαιωμάτων», που ενορχηστρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τα παπαγαλάκια του.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει, κατακρεουργώντας στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα όλων, επιδιώκει να εμφανίζεται με προοδευτικό μανδύα με τη θέσπιση και τη νομοθέτηση ατομικών δικαιωμάτων.

Και αν στη γενική πολιτική αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται κάνοντας αντιπαράθεση στη ΝΔ για το ποιος θα ιδιωτικοποιεί πιο γρήγορα, ποιος θα στραγγαλίζει καλύτερα τις λαϊκές οικογένειες και ποιος θα δίνει περισσότερο χρήμα στους καπιταλιστές...

Σε αυτά τα ζητήματα βρίσκει έδαφος να εμφανίσει τον εαυτό του προοδευτικό, σε σχέση και αντιπαράθεση με ποιους; Με σκοταδιστές, φασισταριά, την Εκκλησία. Είναι στημένο παιχνίδι, δηλαδή, τόσο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και υπέρ των υπολοίπων.

Και εκτυλίσσεται ταυτόχρονα με τους εναγκαλισμούς με διάφορους «γαλαζοαίματους», δηλαδή, για να μιλήσουμε με τους όρους τους, με τον φοβερά προοδευτικό θεσμό της βασιλείας, των πριγκίπων κ.λπ. (...)

Το ΚΚΕ φέρνει στην ελληνική κοινωνία ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε ο ανθρώπινος νους

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και στον απόηχο της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, το Κόμμα, μαζί με το στόχο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έφερε στο προσκήνιο αιτήματα ανήκουστα τότε στο πλαίσιο της ελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας.

Πέρα από τη συμβολή του στην ταξική πάλη, στους εργατικούς αγώνες, ταυτόχρονα το ΚΚΕ πρόβαλε και ζύμωσε στη νεολαία πρωτόγνωρες, νέες ιδέες και συνθήματα για τη σημασία της γνώσης, της μόρφωσης και του πολιτισμού, για την αξία και το ρόλο της εργατικής τάξης, την ισοτιμία των δύο φύλων, την αποκάλυψη της υποκριτικής ηθικής της αστικής τάξης στα ζητήματα του έρωτα, της οικογένειας, του γάμου.

Από το 1ο Συνέδριο του Κόμματος, το Νοέμβρη του 1918, εδώ από τον Πειραιά, διατυπώνονται αιτήματα όπως:

Ελευθερία πάσης θρησκείας, να αναγνωριστεί η θρησκεία ως προσωπική υπόθεση, κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας, καθιέρωση του πολιτικού γάμου, πολλαπλασιασμός των σχολείων, αυστηρή εφαρμογή της υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, παροχή τροφής και των μέσων διδασκαλίας στα παιδιά, ανώτατος αριθμός 25 μαθητών για κάθε δάσκαλο, την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την υποχρέωση του κράτους για γυναικολογικά μαιευτήρια για τις γυναίκες των εργατών, κατοχυρώνοντας για αυτές πλήρεις αποδοχές 8 εβδομάδων, πριν και μετά τον τοκετό.

Και όλα αυτά το 1918, σε συνθήκες που τα παιδιά αποτέλεσαν τα ευέλικτα, ευκίνητα, ακούραστα και παραγωγικά χέρια για την ανάπτυξη του καπιταλισμού, οι δε γυναίκες της εργατικής τάξης έμπαιναν στην παραγωγή με τους χειρότερους όρους για τις λεπτές μα παραγωγικές σε αξία εργασίες της βιομηχανίας.

Παράλληλα, το ΚΚΕ έφερε και συνεχίζει να φέρνει στην ελληνική κοινωνία ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε ο ανθρώπινος νους, την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. (...)

Μέσα από το δρόμο της επαναστατικής αλλαγής μπορούμε να κερδίσουμε μια νέα ζωή

Ετσι και σήμερα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ προβάλλουν τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργεί στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη της παραγωγής και της κοινωνίας, όπως οι νέες επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις.

Σήμερα παλεύουμε μαχητικά για τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πραγματικότητα για τη λαϊκή πλειοψηφία, για τη νεολαία.

Το ΚΚΕ είναι το πιο νέο κόμμα, με τις πιο σύγχρονες, επαναστατικές και καινοτόμες ιδέες. Παλεύει με τα πιο όμορφα ιδανικά του συλλογικού αγώνα, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης, της ανιδιοτέλειας και της πίστης στις ανεξάντλητες δυνάμεις της εργατικής τάξης.

Εχει σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα.

Μελετά τα σημερινά δεδομένα και φαινόμενα στην κοινωνία, όπως επίσης και την πείρα από το επαναστατικό εργατικό κίνημα.

Η ίδια η κατεύθυνση της δράσης του Κόμματος σήμερα είναι αυτή που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του εργατικού κινήματος συνολικά, όσο θα προωθούνται οι στόχοι και η αποφασιστική συμβολή μας για την ανασύνταξη σε ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος, για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας με τα κατώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, ώστε η κοινή πάλη τους να στρέφεται ενάντια στην αστική εξουσία.

Μέσα από αυτόν το δρόμο, το δρόμο της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, μπορούμε να κερδίσουμε μία νέα ζωή, όμορφη και δίκαιη.

Θέλουμε να συζητήσουμε την πρόταση του ΚΚΕ με περισσότερους νέους και νέες.

Να δουν το σκοπό για τον οποίο παλεύουμε και να σκεφτούν αν αξίζει σε όσους έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους να παλέψουν για αυτόν το σκοπό, να σταματήσουν να υπομένουν τις θυσίες, που είναι και θα γίνουν μεγαλύτερες, στο δρόμο της υπεράσπισης - με κάθε κόστος - της κερδοφορίας μιας χούφτας εκμεταλλευτών, θυσίες όχι μόνο οικονομικές.

Θέλουμε να συζητήσουμε για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να δείξουμε τι δικαιώματα μπορεί να εξασφαλίσει ένας νέος άνθρωπος στις σημερινές συνθήκες.

Γιατί στην κομμουνιστική κοινωνία, η αξιοποίηση και ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων και δυνάμεων της ανθρωπότητας θα γίνεται από το σύνολο της κοινωνίας, πανεθνικά, κεντρικά, με επιστημονικό σχέδιο, με πιο γρήγορους και αλματώδεις ρυθμούς σε σχέση με σήμερα και για τον πιο προοδευτικό σκοπό: Την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που συνεχώς θα μεγαλώνουν και θα διευρύνονται.

Ετσι θα μπορεί κάθε νέος να έχει στη διάθεσή του τις γνώσεις, τις επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες της κοινωνίας, ώστε να διαμορφώνεται ολόπλευρα η προσωπικότητά του, να αναπτύσσονται πολύπλευρα όλες του οι ικανότητες, τα ιδιαίτερα ταλέντα και κλίσεις του, ώστε να μπορεί με την καινοτόμα σκέψη και τη δημιουργικότητά του να συμβάλει με τον πιο προοδευτικό τρόπο στη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της κοινωνίας.

Σε αυτήν την κοινωνία, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος θα γνωρίσουν πρωτοφανή ανάπτυξη, απαλλαγμένες πια από τα δεσμά του ατομικού κέρδους του καπιταλιστή, η ανθρωπότητα θα βρεθεί μπροστά σε καινοτόμες επαναστατικές ανακαλύψεις, που θα αλλάζουν διαρκώς την ικανότητα να παράγει και να ζει.

Με το βλέμμα στραμμένο στη νεολαία

Βαδίζουμε με περηφάνια το δρόμο που απαιτείται για την ανατροπή του κόσμου των εκμεταλλευτών, το δρόμο που βαδίζει 100 χρόνια το ηρωικό ΚΚΕ και στο πλευρό του για 50 χρόνια η ΚΝΕ.

Γι' αυτό και η καλύτερη τιμή στην Ιστορία μας είναι να ανταποκριθούμε, να κατοχυρώσουμε τους υψηλούς στόχους που θέτουμε, για να δυναμώσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού.

Παλεύουμε σταθερά και αποφασιστικά για να αποκτήσουν ακόμα πιο βαθιές ρίζες, πλατύτερους και ισχυρότερους δεσμούς οι Οργανώσεις του Κόμματος μέσα στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, στα νέα ηλικιακά και στα γυναικεία τμήματα των μισθωτών εργαζομένων, στους μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες.

Δουλεύουμε καθημερινά για να οικοδομήσουμε ισχυρές, μαχητικές Οργανώσεις.

Και εδώ η ΚΝΕ αποτελεί βασικό αιμοδότη του Κόμματος.

Το να περάσει σε φάση σημαντικής ανάπτυξης των δυνάμεών της και της κομμουνιστικής διαπαιδαγωγητικής ικανότητάς της αποτελεί αναμφισβήτητα αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας της επαναστατικής συνέχειας του ΚΚΕ και της κομματικής οικοδόμησης.

Η δουλειά στις πιο νέες ηλικίες, πριν βγουν στην παραγωγή αποκλειστικά, στους χώρους Εκπαίδευσης και μαθητείας, ιδιαίτερα σε ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, ΑΕΝ, στα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ΑΕΙ, είναι κρίσιμη για τη δουλειά στην εργατική τάξη, στις νέες βάρδιες της.

Με επεξεργασμένη παρέμβαση του Κόμματος στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ώστε από νωρίς να έρχονται σε επαφή με τα ιδανικά του αγώνα, με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, με την αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου, με τη γνώση, αλλά και τον αγώνα ενάντια στην αδικία και την πηγή της.

Πρωτοπόρα, ακούραστη δράση για το δίκιο

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι εδώ!

Σφυρηλατήθηκαν μέσα σε έναν αιώνα πρωτοπόρας, μαχητικής, αλύγιστης και ανυποχώρητης δράσης για την υπόθεση της εργατικής τάξης, μέσα σε όλες τις συνθήκες: Της παρανομίας, του πολέμου, σε συνθήκες είτε ανόδου, είτε υποχώρησης του κινήματος, κρατώντας ψηλά τη σημαία την περίοδο των ανατροπών του σοσιαλισμού!

Το μέλλον είναι εδώ!

Βρίσκεται στην επαναστατική, τη μοναδική ανατρεπτική πολιτική πρόταση, αυτή που το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά σε χιλιάδες εργαζόμενους και νέους.

Με την πρωτοπόρα, ακούραστη δράση των μελών και των φίλων του παντού, για το δίκιο!

Γιατί η Ιστορία δεν τελείωσε. Ενας ηρωικός αιώνας φεύγει, ήταν βεβαίως μακρύς δρόμος έως εδώ, δύσκολος δρόμος, όμως σίγουρος δρόμος, πάνω στον οποίο συνεχίζουμε.

Για να τελειώσουμε κάποιους στίχους που έμειναν στη μέση... Οπως έγραψε και ο ποιητής μας Γ. Ρίτσος στο «Καπνισμένο τσουκάλι».

Το πιστεύουμε, το παλεύουμε καθημερινά, οπλισμένοι με την εκατοντάχρονη ιστορική πείρα του ΚΚΕ, με το σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμά του, με τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του.

Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις νέες γενιές, αφού όπως έγραψε ο Ενγκελς: «Είμαστε το Κόμμα του μέλλοντος, γιατί το μέλλον ανήκει στη νεολαία. Είμαστε Κόμμα των καινοτόμων και η νεολαία δείχνει πάντα ενθουσιασμό να ακολουθεί τους καινοτόμους. Είμαστε το Κόμμα που παλεύει με αυταπάρνηση κατά της παλιάς σήψης, γιατί η νεολαία πρώτη θα ορμήσει σε αυτήν την πάλη...».

Ζήτω τα 100 χρόνια του ΚΚΕ!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org