Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον δολοφονημένο από τη χούντα κομμουνιστή Γιώργη Τσαρουχά

Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά, δολοφονημένο στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, πραγματοποίησε χτες η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τίμησε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τα θύματα της χούντας, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι στα βασανιστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες.

Ο Γ. Τσαρουχάς, στις 9/5/1968, ύστερα από μια μακρόχρονη αγωνιστική πορεία από τη δεκαετία του '30, δολοφονήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Στάθηκε πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, υπήρξε ικανότατο στέλεχος του ΚΚΕ, άξιος καθοδηγητής, αγαπητός σύντροφος και φίλος των κομμουνιστών και ευρύτερα των δημοκρατών της Θεσσαλονίκης, όπου έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Σωτήρης Σκαπέρας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 50 χρόνια μετά το μαρτυρικό του θάνατο, ο Γιώργης Τσαρουχάς, γνήσιο τέκνο του λαϊκού κινήματος, του τιμημένου ΚΚΕ, μας δείχνει με τη ζωή του και το θάνατό του το δρόμο του αταλάντευτου αγώνα για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι οι εργατικές - λαϊκές - νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν τελικά να αντιδρούν και να κινητοποιούνται, παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας».

Τόνισε ότι σήμερα «γίνεται πιο φανερός ο αποκρουστικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας». Και ανέδειξε την ανάγκη «η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος να έχει στην προμετωπίδα της την απάντηση και στα μέτρα που τσακίζουν το λαό σε καιρό "ειρήνης" αλλά και την απαίτηση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς».


MotionTeam

Αναφέρθηκε επίσης στα διδάγματα που προκύπτουν από την πείρα για το τι σημαίνει Κόμμα ετοιμοπόλεμο, Κόμμα ικανό να δρα κάτω από όλες τις συνθήκες, σε κάθε ιστορική στιγμή, να μην παγιδεύεται στις αντιθέσεις και τα διλήμματα των εχθρών του λαού, να καθοδηγεί την εργατική τάξη, το λαό, στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ανεξάρτητα από τη μορφή της. Ανεξάρτητα αν η μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας είναι κομματική κυβέρνηση στηριγμένη στο κοινοβούλιο ή όχι, ή κυβέρνηση τεχνοκρατών ή στρατιωτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, σε εμπόλεμη ή μη εμπόλεμη κατάσταση. Να μην παλεύει κάτω από ξένη σημαία.

Και κατέληξε λέγοντας: «Ο πιο συνεπής όρκος που δίνουμε εδώ, μπροστά στον τάφο του συντρόφου μας, είναι ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα ξεπεράσουμε αδυναμίες και κενά που έχουμε, ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην οργάνωση της πάλης του λαού, για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Για να δοθεί οριστικό χτύπημα στο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Να γίνουμε ικανότεροι στη διαπαιδαγώγηση εκείνης της στρατιάς που θα βάλει λουκέτο στον παλιό κόσμο και θα χτίσει με νέα υλικά την κοινωνία που θα απελευθερώσει πλήρως τον άνθρωπο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την ΕΔΥΕΘ και την ΟΓΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά (9/5/2016)
Εκδήλωση προς τιμήν του Γιώργη Τσαρουχά (6/5/2016)
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά (8/5/2015)
Εκδήλωση τιμής στον Γιώργη Τσαρουχά (7/5/2015)
Μνήμη Γ. Τσαρουχά (7/5/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org