Πέμπτη 10 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «λίπασμα» τα αντιλαϊκά μέτρα

Στις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και στο ζήτημα της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, εστιάζουν τα αστικά επιτελεία στο εσωτερικό της χώρας, με φόντο βέβαια το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» και τις διεργασίες για το υπό διαμόρφωση εποπτικό πλαίσιο της λεγόμενης «μεταμνημονιακής παρακολούθησης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του ομίλου Eurobank, N. Καραμούζης, αναφερόμενος στα «βαρίδια» της ανάκαμψης, εστίασε μεταξύ άλλων στο «προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα», στο «λειτουργικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο» και βέβαια στο υπέρογκο κρατικό χρέος. Μιλώντας σε εκδήλωση του οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις» στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι πρόκειται για ζητήματα «που το καθένα χωριστά και όλα μαζί από κοινού εγκλωβίζουν την οικονομία σε στασιμότητα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις».

Επιπλέον, αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε ότι «σε περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας» προσφέρονται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, που τροφοδοτούνται από παράγοντες όπως το «σημαντικά χαμηλότερο κόστος εργασίας», η «αναγκαιότητα δημιουργίας ισχυρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων», το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και αναδιάρθρωσης. Βέβαια, καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος αποτελούν και οι «δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα», που με τη σειρά τους σηματοδοτούν τη διατήρηση και επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ενωσης Τραπεζών, στην ίδια γραμμή με προτάσεις και άλλων αστικών επιτελείων, όπως πρόσφατα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, προϋποθέτει τη διαμόρφωσηενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Την ίδια ώρα, σε έκθεση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνεται ότι «για δεύτερη χρονιά το διευρυμένο πλεόνασμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε το βασικό θεμέλιο της υπεραπόδοσης», αναφορικά με τον τρόπο διαμόρφωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, που ανακοινώθηκαν τις προάλλες από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και επικυρώθηκαν από τη Γιούροστατ.

Θυμίζουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 διαμορφώθηκαν σε πάνω από 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την απόδοση των αντιλαϊκών μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα λεγόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ