Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ
Σήμερα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής) και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να συστρατεύονται πίσω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την παιδική προστασία ως κόστος για το αστικό κράτος, ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας».

Μέσω του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη αποποίηση από το κράτος της ευθύνης για την παιδική προστασία, και την πιο αποφασιστική μετατροπή της σε ατομική, ιδιωτική υπόθεση.

Με προκάλυμμα το σύνθημα που ανέφερε χτες, πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου («Ανοίξτε την αγκαλιά σας για τα παιδιά»), καθιερώνει την αναδοχή για παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας σε «επαγγελματίες αναδόχους», έναντι μηνιαίας αντιμισθίας και ασφάλισης, προωθεί τη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων δομών, ενώ από την άλλη γιγαντώνει δομές που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, όπως οι ΜΚΟ, η Εκκλησία, διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία, διατηρώντας και τις ιδιωτικές αναδοχές. Θεσπίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής - Υιοθεσίας, το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας, το Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων για όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι. Επιπλέον, αναθέτει την κοινωνική έρευνα και τη σύνταξη κοινωνικής έκθεσης σε ιδιώτες κοινωνικούς λειτουργούς μέσω του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), που «είναι κάτι σαν το ΤΕΕ ή τον Δικηγορικό Σύλλογο», σύμφωνα με την υπουργό.

Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από την ταύτισή τους στο κύριο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επικέντρωσαν την αντιπαράθεσή τους στο άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα θα γίνει και ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, μετά από αίτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τάχθηκαν υπέρ «επί της αρχής» του νομοσχεδίου.

Να παρθούν πραγματικά μέτρα για την παιδική προστασία

Το ΚΚΕ επί της αρχής έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «παρών», αναδεικνύοντας την ουσία των διατάξεών του, με την κυβέρνηση να απαντά προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τις θέσεις του Κόμματος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, ξεκαθάρισε και χτες ότι το ΚΚΕ από θέση αρχής είναι υπέρ της αναδοχής και της υιοθεσίας, όμως «προτεραιότητα έχει η οικογένεια με το κατάλληλο περιβάλλον», ενώ τόνισε: «Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το κράτος θα πρέπει να έχει την πλήρη, την αποκλειστική ευθύνη στον τομέα αυτό, ευθύνη που ξεκινά από την πρόληψη του φαινομένου, τη στήριξη των οικογενειών με κάθε τρόπο, ταυτόχρονα με την αναδοχή και την υιοθεσία, από κατάλληλα επιλεγμένες και εκπαιδευμένες οικογένειες, που δεν θα έχουν ως κίνητρο το κέρδος. Πρέπει να υπάρχουν σύγχρονες και υψηλού επιπέδου μονάδες παιδικής προστασίας, με όλες τις σύγχρονες υποδομές, στελεχωμένες με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όχι μόνο για τα παιδιά που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια οικογένεια, αλλά και εκείνα που έχουν ήδη οικογένεια, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες που έχουν ανάπηρα παιδιά τα οποία είναι καταδικασμένα να ζουν στο σπίτι, εν είδει ασύλου».

Εθεσε το ερώτημα: «Να απαντήσει η κυβέρνηση, τα παιδιά που δεν θα έχουν τη διέξοδο, την τύχη να βρουν καταφύγιο σε μια οικογένεια, πού ακριβώς θα πάνε; Ποια είναι η μέριμνα του κράτους γι' αυτά; Καμία. Γιατί το κράτος αυτό, το δικό σας κράτος, θεωρεί αυτά τα παιδιά κόστος, δημόσια σπατάλη!».

Η Αλέκα Παπαρήγα, αναδεικνύοντας την ουσία του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι στηρίζεται «σε παρωχημένες ιδέες, ακόμα και για τα πλαίσια αυτού του συστήματος», όπως «η αντίληψη της ατομικής ευθύνης της οικογένειας», «κάτι που έχει ξεπεραστεί από τον προηγούμενο αιώνα». Φωτίζοντας πλευρές του νομοσχεδίου, σημείωσε πως η επικράτηση της έννοιας του ατόμου - ιδιώτη και της ιδιωτικοποίησης φαίνεται από το γεγονός ότι κριτήριο για την υιοθεσία είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, «το πορτοφόλι», επίσης από το θεσμό του «επαγγελματία αναδόχου» που δημιουργεί το νομοσχέδιο, αλλά και αυτόν του ιδιωτικού κοινωνικού λειτουργού.

Παράλληλα, απαντώντας στη διαστρέβλωση που επιχείρησε η κυβέρνηση, επισήμανε ότι είναι πολιτική απάτη σε βάρος του ΚΚΕ ότι στο δίλημμα «οικογένεια ή ίδρυμα» το Κόμμα είναι με το ίδρυμα. Σημείωσε ότι το δίλημμα αυτό, το οποίο έβαλε η κυβέρνηση, δεν απαντά στη συνθετότητα του ζητήματος, προσθέτοντας: «Εσείς την εξέλιξη της οικογένειας τη βλέπετε μόνο ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τίποτε άλλο. Και οπωσδήποτε ούτε καν σκέφτεστε να εξετάσετε τι επίδραση μπορεί να έχει σε ένα παιδί, στην ενηλικίωσή του, όταν δεν μεγαλώνει με διακριτή σχέση άνδρας - γυναίκα, δηλαδή μάνα - πατέρας».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι έχει δοκιμαστεί τι σημαίνει ο όρος «αποασυλοποίηση» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την Ψυχική Υγεία. Αφού πρώτα απαξιώθηκαν κοινωνικές δομές, άλλες έκλεισαν και ασθενείς οδηγήθηκαν στην ιδιωτική Υγεία. Εθεσε ακόμα το θέμα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους και όχι των ΜΚΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ