Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απαράδεκτη απόφαση εφέτη - δικαστή υπέρ της Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Στις 6-5-2018, τρεις γνωστοί ναζιστές της Χρυσής Αυγής, οι Ματθαιόπουλος, Ζησιμόπουλος και Γρέγος - κατηγορούμενοι και οι τρεις για κακούργημα στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής - κοινοποίησαν στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο εντολή να τους πληρώσει - με την απειλή κατάσχεσης περιουσίας - τα ποσά που τους επιδίκασε η απόφαση 174/2018 του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από την εφέτη Δ. Σίσκου, ως χρηματική ικανοποίησή τους για την «ηθική βλάβη» τους από δήθεν «εξύβρισή» τους από το στέλεχος του ΚΚΕ. Η σπουδή των ναζιστών να εισπράξουν τα χρήματα που τους επιδίκασε η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την ανησυχία που εξέφρασε στις 21-4-2018 με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση «φουσκώνει τα πανιά» των ναζιστών.

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι λίγο - πολύ γνωστό: Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τότε δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Θεσσαλονίκης και μετέπειτα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είχε στηλιτεύσει αποφάσεις τοπικών αρχών να προσκαλέσουν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλοντας και αποκαλύπτοντας ότι, παριστάνοντας το πολιτικό κόμμα, εκφράζει και εκπροσωπεί στη χώρα μας τους νοσταλγούς οπαδούς του Χίτλερ, τους πολιτικούς απογόνους των συνεργατών των ναζί, των δοσίλογων προδοτών και των κουκουλοφόρων καταδοτών του λαού μας, συνολικότερα το απάνθρωπο ιδεολόγημα του ναζισμού και την εγκληματική του πρακτική.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική κριτική του Σωτήρη Ζαριανόπουλου αναφερόταν στη ναζιστική και εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής ως οργανωμένου σχηματισμού, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε πρόσωπα, οι χρυσαυγίτες βουλευτές, τότε, Ματθαιόπουλος, Ζησιμόπουλος και Γρέγος παριστάνοντας ότι θίγονται η προσωπική «τιμή» και η «υπόληψή» τους κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας χρηματική ικανοποίηση για την «προσβολή της προσωπικότητάς» τους, το ποσό των 150.000 ευρώ, που στη συνέχεια μείωσαν σε 25.000 ευρώ για τον καθένα τους. Η κατάθεση της αγωγής αυτής εντάσσεται στο πλαίσιο της ιστορικά γνωστής τακτικής του ναζισμού να διαστρέφει την πραγματικότητα (βλ. προβοκάτσια των ναζί σχετικά με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ) και να ασκεί πίεση στους αστικούς κρατικούς θεσμούς, αξιοποιώντας τα ερείσματα που έχει σ' αυτούς.

Η απόφαση του παραπάνω δικαστηρίου με συνοπτική αιτιολογία έκρινε ότι η παραπάνω πολιτική κριτική συνιστά «συλλογική εξύβριση», απευθυνόμενη δηλαδή σε κάθε χρυσαυγίτη - που θεωρεί ότι θίγεται η «τιμή» του. Μετά την έφεση που άσκησε ο Σ. Ζαριανόπουλος εκδόθηκε η παραπάνω 174/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, που διατήρησε την ίδια κρίση υπέρ των χρυσαυγιτών. Η απόφαση του Εφετείου επιχείρησε να καλύψει την αιτιολογική «γύμνια» της πρωτόδικης με τρόπο, σκέψεις και αιτιολογίες που την καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα.

Απαράδεκτο το σκεπτικό της απόφασης

Η απόφαση κάνει μια απαράδεκτη κι επικίνδυνη παραδοχή: Δέχεται ότι οι ενάγοντες Ματθαιόπουλος, Ζησιμόπουλος και Γρέγος, ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, συνεπώς και το «κόμμα» τους «εμφορούνται από τις πολιτικές ιδέες, που ανήκουν στον χώρο της άκρας δεξιάς»! Αναγορεύει δηλαδή την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής σε ένα κανονικό αστικό κόμμα, τοποθετημένο στο συντηρητικό ρεύμα, στην ακραία μορφή του. Η «εποχή της αθωότητας» για το χαρακτήρα και τη φύση της Χρυσής Αυγής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα αποδεικτικά στοιχεία για τον εγκληματικό, ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής είναι αδιάσειστα κι έρχονται πλέον σωρηδόν μέσα από τη δίκη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί πλέον ότι «δεν ήξερε», πολύ περισσότερο δικαστές.

Η απόφαση επιχειρεί επεξεργασμένα να εισαγάγει τη θεωρία των «δύο άκρων», αναφέροντας ότι σκοπός του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν να ασκήσει «πολιτική κριτική», που την προκάλεσαν «η δημόσια στάση, πολιτική συμπεριφορά και οι ακραίες απόψεις των εναγόντων, οι οποίες βρίσκονται στο άκρο του συντηρητικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο είναι αντίθετο με τις πολιτικές θέσεις της αριστεράς...».

Ενώ καταρχάς η απόφαση δέχεται την άσκηση πολιτικής κριτικής εκ μέρους του Σ. Ζαριανόπουλου, αμέσως μετά την αναιρεί με αυθαίρετες κρίσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρησιμοποίηση εκφράσεων κατά της Χρυσής Αυγής «δεν ήταν απολύτως αναγκαία για να εκφράσει το περιεχόμενο της άποψής του και υποδηλώνει σκοπό εξύβρισης των εναγόντων...».

Γίνεται φανερό ότι βάση της απόφασης είναι ένα πολιτικό σκεπτικό, το οποίο είναι απαράδεκτο και αντίθετο τόσο με την πραγματικότητα όσο και με το λαϊκό αίσθημα δικαίου. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα κανονικό κόμμα, τοποθετημένο απλώς στο «άκρο» του συντηρητικού φάσματος. Με βάση λοιπόν αυτό κάθε έκφραση σφοδρής πολιτικής κριτικής απέναντί της, έστω και γενικά διατυπωμένης, δίνει το δικαίωμα σε κάθε στέλεχός της να θεωρεί ότι «θίγεται η τιμή του» και να ζητάει δικαστικά μέχρι κι αποζημιώσεις...

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και εκθέτει την εφέτη Σίσκου και το σκεπτικό της απόφασής της. Αποτελεί «δίδαγμα της κοινής πείρας», δηλαδή κοινή λαϊκή συνείδηση ότι: Η Χρυσή Αυγή είναι ρατσιστική οργάνωση «εμφορούμενη» - για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Εφετείου - από το ναζιστικό ιδεολογικό παραλήρημα της «φυλετικής καθαρότητας», της «ανωτερότητας της φυλής», που ως οικονομική του βάση έχει την υποστήριξη των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Συμμορία εγκληματιών που επιχειρεί να σκεπαστεί με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Είναι εγκληματίες ακριβώς επειδή είναι ναζιστές, γιατί ασπάζονται τις πιο διεστραμμένες, απάνθρωπες και εγκληματικές ιδεοληψίες που γέννησε ποτέ το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν.

Η ανυποχώρητη πολεμική - κριτική εναντίον της, όπως και εναντίον του στελεχικού μηχανισμού της έχει ως «ανάλογο μέτρο» τη βαναυσότητα των αντιλήψεων που πρεσβεύει το φασιστικό αυτό μόρφωμα, την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα των στελεχών της που παριστάνουν ότι δήθεν θίχτηκαν. Η «τιμή» και «υπόληψη» της ηγεσίας και του ηγετικού της μηχανισμού ευθυγραμμίζεται με την αντίληψη της ανθρώπινης αξίας που αποδίδει στους πολιτικούς της αντιπάλους και τους «άλλους», όσους θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην «εκλεκτή φυλή». Αυτό άλλωστε εκφράζει καθαρά και το σύνθημα των χρυσαυγιτών «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή».

Υπάρχει άραγε «ανάλογος» τρόπος να χαρακτηρίσει κανείς τα ανθρωπόμορφα ναζιστικά τέρατα που εξόντωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα κρεματόρια του Αουσβιτς, του Νταχάου και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης των ναζί, ώστε να μη θιγούν η «τιμή» και η «υπόληψή» τους;

Ποιο «επίπεδο τιμής» αναγνωρίζουν στους ναζιστές;

Ακόμη και στην αστική θεωρία και νομολογία αναγνωρίζεται το αυτονόητο: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει το κοινωνικά αναγνωρισμένο επίπεδο της τιμής του, όμως μέχρι εκείνο το σημείο που αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ως ατόμου. Είναι δυνατό και κοινωνικά αποδεκτό να καταδικαστεί για εξύβριση κάποιος που θα αποκαλέσει π.χ. «φονιά» ή «τέρας» τον Ρουπακιά, καθ' ομολογία του δολοφόνο του Π. Φύσσα και αποδεδειγμένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής;

Ποιο είναι το επίπεδο της τιμής και της υπόληψης που αναγνωρίζει η κοινωνία στους κατά κοινή παραδοχή ναζιστές, στελέχη της Χρυσής Αυγής, κι ανάμεσά τους σ' αυτούς που απαιτούν από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ να τους αποζημιώσει για τη... στενοχώρια που τράβηξαν όταν τους είπε ότι μολύνουν το χώμα της πατρίδας μας, όπως οι πρόγονοί τους ναζί κατακτητές, δοσίλογοι, γερμανοτσολιάδες - κουκουλοφόροι και μαυραγορίτες;

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: Ο... μουσικός: Συνιδρυτής του συγκροτήματος Pogrom (αρμονικό όνομα!). Να οι στίχοι από το άσμα του συγκροτήματός του, αφιερωμένο στο Αουσβιτς: «Γ... τον Βίζενταλ, γ...ώ την Αννα Φρανκ/ γ......ται κι όλη η φυλή του Αβραάμ./ Τ' αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω/ αχ, το Αουσβιτς, πόσο το αγαπάω!/ Ρε κωλοεβραίοι, δεν θα σας αφήσω/ στο τείχος των Δακρύων θα 'ρθω να κατουρήσω./ Juden Raus! Καίγομαι στο Αουσβιτς»...

Πόσο κοστίζουν αλήθεια η «τιμή» και η «υπόληψη» αυτού του φασιστοειδούς: 1.000 ευρώ αποφάνθηκε το δικαστήριο!

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: Ο... ειλικρινής: Σε ομιλία του στη Νέα Μηχανιώνα την 1/10/2012 κραύγαζε: «...Ναι, είμαστε φασίστες! Ναι, είμαστε ναζί! Ναι, είμαστε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είμαστε κλέφτες...».

Αντώνιος Γρέγος: Ο... αλληλέγγυος: Στις 15/11/2012 στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Σεκερτζής, κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Γρέγου, ο οποίος οργάνωσε την επίθεση αφού κάποιος του είχε ζητήσει βοήθεια προκειμένου να απειλήσει τους αλβανικής καταγωγής γείτονές του.

Να σημειώσουμε ότι και οι τρεις είναι κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο λαός θα τους στείλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Το υπογραμμίζει το άρθρο του Α. Ματθαιόπουλου στη «Χρυσή Αυγή» της 25-4-2018, όπου αναφέρει: «Εάν έμαθαν να ζουν στην ανομία, να μην απολογούνται για τα εγκλήματά τους και να επιτίθενται κατά της δικαιοσύνης, επειδή αυτή δεν συμβαδίζει με τον ολοκληρωτισμό της πολιτικής τους ορθότητας, τότε ας γνωρίζουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε ΝΔ να σκύβει το κεφάλι, ούτε αστικό κόμμα (σ.σ. ...το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ισχυρίζεται η απόφαση) δεν αποτελεί παρά έναν οιωνό για τον ολοκληρωτικό εξευτελισμό του συστήματος συνολικά...».

Ομως, αυτή η υπόθεση δεν θα κλείσει εδώ. Ο Αρειος Πάγος, ως Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, θα κληθεί να τοποθετηθεί στα σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν από την παραπάνω απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Οπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη με κατηγορούμενους την ηγετική ομάδα (αρχηγό και βουλευτές) και μέλη των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - με συνολικά 69 κατηγορουμένους και δεκάδες δικογραφίες που αφορούν σε αντίστοιχες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου.

Οσοι, στο πλαίσιο και της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής για πολιτικά παιχνίδια αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη. Η Ιστορία απέδειξε ότι οι λαοί πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος από την ανοχή στο φασισμό και τα πολιτικά παιχνίδια που αστικά κράτη, κυβερνήσεις και κόμματα νόμιζαν ότι μπορούν να παίξουν μαζί του. Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, κρατικοί μηχανισμοί, Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο φασισμός δεν μπορεί να γίνει συνομιλητής κανενός, δεν παίρνει από καλοπιάσματα, δεν «εξημερώνεται», δεν «εξευγενίζεται». Μόνο τσακίζεται με τη λαϊκή πρωτοβουλία και πάλη. Ας το μετρήσουν πολύ καλά. Το ΚΚΕ, πρωτοπόρα δύναμη της εργατικής τάξης, της Κοινωνικής Συμμαχίας της με τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, αποτελεί τον πιο σταθερό, συνεπή και ανυποχώρητο εχθρό του ναζισμού, της πιο αποκρουστικής μορφής της δικτατορίας του κεφαλαίου, μέχρι την τελική συντριβή του μαζί με το σύστημα της εκμετάλλευσης που τον γεννάει και τον αναπαράγει.

Στις 9 Μάη κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που με επικεφαλής τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, μαζί με εκατομμύρια αντιφασίστες και τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό, τσακίσαμε το ναζισμό μέσα στο Βερολίνο. Ο λαός δεν ξεχνά! Θα τους στείλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Κανένας δικαστής, κανένας άνθρωπος καλής θέλησης δεν επιτρέπεται να συμβάλει στη νεκρανάσταση του ναζισμού και του φασισμού.


Β.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org