Τετάρτη 9 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην Αχαΐα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις (παλιότερη φωτ. από τον ΧΥΤΑ Ξερόλακκα)
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην Αχαΐα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις (παλιότερη φωτ. από τον ΧΥΤΑ Ξερόλακκα)
Για το πολύ σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κάνει παρέμβαση η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Αφορμή είναι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί και στην Αχαΐα, αφού έχουν περάσει 80 μέρες από τη λήξη της τελευταίας παράτασης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αποκομιδή σκουπιδιών, με την κατάσταση στους δρόμους της περιοχής να είναι απελπιστική. Προχτές Δευτέρα έγινε κινητοποίηση κατοίκων και φορέων γι' αυτό το θέμα.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι εξελίξεις γύρω από τον ΧΥΤΑ στην Αιγείρα και τη διαχείριση των απορριμμάτων φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων διαχρονικά, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που στο επίκεντρο βάζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Αιγιαλείας, που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας τους καθώς και του περιβάλλοντος.

Αιτία της άθλιας κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο σχεδιασμός από κεντρικό και τοπικό κράτος με βάση το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου.

Κοινά γνωρίσματα των πολιτικών αυτών είναι η όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του τομέα, η παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου και η περαιτέρω υποβάθμιση της περιβαλλοντικής παραμέτρου.

Ηδη, 62 ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκομιδής δραστηριοποιούνται, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ). Περί το 1 δισ. ευρώ πρόκειται να ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την διαχείριση των απορριμμάτων, που θα φορτωθούν στις πλάτες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, η μερίδα του λέοντος προβλέπεται για μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ, που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο, και όχι σε επείγουσες δράσεις και έργα.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι καταγεγραμμένη η πείρα από τέτοιες ιδιωτικοποιημένες δομές, π.χ. σε Κρήτη, Γιάννενα και Τρίπολη, αλλά και σε ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες της ΕΕ, που επιβεβαιώνει το χαράτσωμα και τον εκβιασμό των λαϊκών στρωμάτων από τους ιδιώτες, παράλληλα με τους όρους εξαθλίωσης με τους οποίους οι εργαζόμενοι απασχολούνται, με εντατικοποίηση, απλήρωτη εργασία, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα (μεταφορείς, κατασκευαστές, εταιρείες ανακύκλωσης κ.λπ. επιχειρηματικοί όμιλοι) συμφωνούν στη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης και την ίδια στιγμή συγκρούονται και βρίσκονται σε διαμάχη για το ποιος όμιλος πρόκειται να πάρει τα πακέτα από τη διαχείριση των απορριμμάτων και στο δήμο Αιγιαλείας».

Οργάνωση της πάλης

«Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν σε παραπλανητικές διαμάχες και να μην στοιχηθούν πίσω από ανταγωνισμούς οικονομικών συμφερόντων και επιχειρηματικών ομίλων.

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από σωματεία, συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα για την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών, να διεκδικήσουν:

-- Αποκομιδή των απορριμμάτων από το δήμο στο σύνολό τους, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Αιγιαλείας, με άμεσα και έκτακτα μέτρα.

-- Να αρχίσουν από τώρα οι εργασίες οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Αιγείρας, με τη σταδιακή, ασφαλή περιβαλλοντική αποκατάστασή του.

-- Να αποφασιστεί σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας.

-- Αμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών και σταδιακή κατάργησή τους.

-- Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση και κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα. Καμία επιβάρυνση στις λαϊκές οικογένειες.

-- Αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα σχεδιάζει συνολικά με βάση την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος , με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για τις απαραίτητες δράσεις και υποδομές.

-- Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Καμία απόλυση. Πρόσληψη τώρα του απαραίτητου προσωπικού.

Το οξυμένο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια αποδεικνύει τα όρια και την αδυναμία της καπιταλιστικής οικονομίας να λύσει προς όφελος του λαού τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί.

Επιβεβαιώνει την ανάγκη ο αγώνας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων να δεθεί με την πρόταση του ΚΚΕ, ότι η οριστική λύση του προβλήματος προς όφελος του λαού και των αναγκών του θα δοθεί σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα υπηρετεί ισόρροπα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη(2018-08-28 00:00:00.0)
Ζητά να παρθούν μέτρα για το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα(2018-03-06 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση(2017-10-13 00:00:00.0)
Με παρουσία των ΜΑΤ τα έργα(2013-04-17 00:00:00.0)
Παιχνίδια σε βάρος του λαού οι μπίζνες για τα σκουπίδια(2011-03-16 00:00:00.0)
Ενας απέραντος σκουπιδότοπος(2004-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ