Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη Βόρεια Ελλάδα

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Μαθητικές γιορτές σε περιοχές της Θεσσαλονίκης είχαμε επίσης αυτό το Σάββατο.

Στη Θέρμη, η κεντρική πλατεία ζωντάνεψε από δεκάδες μαθητές της περιοχής. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με μία μαθήτρια να τραγουδά α καπέλα το «Τζιβαέρι», ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της ξενιτιάς, και στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν γκράφιτι με θέμα «Οχι στον πόλεμο! Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις επεμβάσεις!» και πήραν μέρος σε επιτραπέζιο παιχνίδι ενάντια στον πόλεμο. Μετά, δύο μαθήτριες έκαναν επίδειξη σύγχρονου χορού με μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά και τη σκυτάλη πήρε ένα μαθητικό μουσικό συγκρότημα. Ακολούθησε συζήτηση με την Ελένη Μαυροπούλου, μέλος του Κόμματος και καθηγήτρια σε σχολείο της περιοχής, με τίτλο «Εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί! Είναι οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί», και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με νεανικό συγκρότημα.

Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς το Φεστιβάλ ξεκίνησε με τουρνουά σκακιού, γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο, συλλογικές μαθητικές εργασίες και θεατρικό σκετς. Ακολούθησαν παρουσίαση σχολικής εργασίας για την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα», χοροί σε παραδοσιακούς ήχους από την Ισπανία και επίδειξη πολεμικών τεχνών από σύλλογο της περιοχής. Οι μαθητές έβγαλαν φωτογραφία αλληλεγγύης στην Αχέντ Ταμίμι, ακολούθησε ομιλία από τον Φάνη Καρκατζούνη, εκπαιδευτικό και στέλεχος του ΚΚΕ, και έκλεισε με μαθητικά συγκροτήματα.

ΕΥΟΣΜΟΣ
ΕΥΟΣΜΟΣ
Στον Εύοσμο οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με παιχνίδι για τον πόλεμο και ένα διαφορετικό παιχνίδι «Ρουκ Ζουκ». Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν το εργαστήρι γκράφιτι και το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο από μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε χαιρετισμός από την μαθήτρια Ρίτα Ρογκά, που τόνισε ότι «δυνατή ΚΝΕ σημαίνει ακόμα πιο δυνατοί και μαχητικοί αγώνες ενάντια στην Παιδεία - εμπόρευμα, την αδικία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους, το φασισμό». Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων.

Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή στην Κατερίνη, που ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς του ποντιακού συλλόγου «Παναγία Σουμελά» και στη συνέχεια συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή γύρω από τη Μεσόγειο, τον πόλεμο και την πρόταση πάλης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Ριαλά, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ και καθηγητή του 1ου ΕΠΑΛ. Ακολούθησε αντιπολεμικό αφιέρωμα από μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίδειξη breakdance από Ιρακινό πρόσφυγα μαθητή.

Με εκδηλώσεις σε Καβάλα και Δράμα συνέχισαν το πέρασμά τους από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πιο συγκεκριμένα, στη Δράμα μαθητές παρουσίασαν project για την εξέγερση της Δράμας το 1941, μια ηρωική στιγμή της ιστορίας της πόλης, άγνωστη σε πολλούς μαθητές, που παρακίνησε και έδωσε έναυσμα σε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους, μικρούς και μεγάλους, για ακόμη μεγαλύτερο ψάξιμο της ιστορίας της ίδιας τους της πόλης. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μαθητικό συγκρότημα.

Αντίστοιχα, στην Καβάλα και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο Φαλήρου, όπου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ, ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους με θέμα το ρατσισμό, που έφτιαξαν μαθητές του 6ου Λυκείου. Μία ταινία μυθοπλασίας με το όνομα «Γιατί;», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Μαγκλή. Επίσης, οι μαθητές κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του Φεστιβάλ και με βάση τις απαντήσεις ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν στα σχολεία ετοίμασαν το παιχνίδι «Ακου τι είπαν», που παίχτηκε στο Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζουν το ταξίδι τους από αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αττική (2022-05-11 00:00:00.0)
Πολυμορφία, μεράκι, κέφι και δημιουργικότητα (2018-04-25 00:00:00.0)
Στην Πάτρα (2017-05-03 00:00:00.0)
«Οι παππούδες μας πρόσφυγες, εμείς ρατσιστές;» (2016-04-28 00:00:00.0)
Γιορτές αντίστασης και ελπίδας (2014-04-15 00:00:00.0)
Οι οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν τα Μαθητικά Φεστιβάλ (2013-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ