Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Ερώτηση για την αποκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου Πιερίας

Ερώτηση για την αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιοτήτων, που υπέστησαν καταστροφές από βροχοπτώσεις, στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στην ΠΕ Πιερίας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ με αποδέκτη την υπουργό Πολιτισμού.

Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, επισημαίνεται:

«Οι σφοδρές βροχοπτώσεις του κύματος κακοκαιρίας "Ευρυδίκη", 15/11 έως 17/11/2017, στην ΠΕ Πιερίας ανέδειξαν τη χρόνια ολιγωρία των αρχών για την πρόληψη καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν. Θέμα που ανέδειξε το ΚΚΕ και με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή (1659/30.11.2017).

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ειδικότερα στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου, επικεντρώθηκαν στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του απ' όπου διέρχονται το ρέμα Ουρλιάς και ο ποταμός Βαφύρας.

Να σημειωθεί πως το ρέμα Ουρλιάς βρίσκεται σε επαφή με το Βόρειο Τείχος της πόλης.

Η στάθμη της κοίτης είχε ανέλθει σε ύψος τριών περίπου μέτρων από τα φερτά υλικά (κροκάλες και χαλίκια), με αποτέλεσμα να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Τείχους, αλλά και να καταστραφεί μέρος της μεταλλικής περίφραξης του χώρου. Στη βορειοανατολική γωνία του αρχαιολογικού χώρου, όπου ουσιαστικά δημιουργείται ορθή γωνία και συγκλίνουν τα δύο ρέματα, παρασύρθηκε η μεταλλική περίφραξη και μέρος της βοηθητικής πρόσβασης στο χώρο. Ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή των ιερών Διός Υψίστου και Ισιδος από όπου διέρχεται ο ποταμός Βαφύρας. Συγκεκριμένα κατέρρευσε η μεταλλική γέφυρα, η οποία συνδέει τα δύο ιερά, καθώς και η μικρή μεταλλική γέφυρα που συνδέει το ιερό της Ισιδος με την Αρχαία Πόλη, ενώ στα δύο Ιερά είχε γίνει μεγάλη απόθεση ιλύος και φερτών υλικών. Επίσης, προβλήματα εντοπίστηκαν και στα πρανή του ποταμού Βαφύρα.

Στο δε αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου είχε παρατηρηθεί μικρή εισροή υδάτων στο σημείο ένωσης του παλαιού με το νέο κτίριο λόγω παλαιότητας της κεραμοσκεπής καθώς και στο χώρο των αποθηκών.

Με δεδομένο ότι:

Στην απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (84/10.1.2018), αναφέρεται πως: "Για την καταγραφή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες αυτοψίες".

Εχει παρέλθει διάστημα πέντε μηνών από τις καταστροφές,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης;

- Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των αρχαιοτήτων καθώς και των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org