Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απάντηση στα «πανηγύρια» του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΛΓΑ

Να κάνει το άσπρο μαύρο σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έλαβαν αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας επιχειρεί η Οργάνωση Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της εκφράζει «ικανοποίηση για την άμεση ανταπόκριση και τις έγκαιρες πληρωμές που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές έτους 2017», ισχυριζόμενη ότι «αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι ο ΕΛΓΑ σε πείσμα των δύσκολων καιρών στέκεται δίπλα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, επιταχύνοντας την εκτίμηση των ζημιών και στηρίζοντάς τους οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Δίνοντας απάντηση, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Οι αποζημιώσεις, όπως γράφουν, δόθηκαν για το 2017, μόνο που έχουμε 2018 και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν ζημιές από παγετό και χαλάζι που έγιναν τον Απρίλη και Μάη του 2017. Με ένα ολόκληρο χρόνο καθυστέρηση, ο ΕΛΓΑ έδωσε μόνο το 70% των χρημάτων που δικαιούνται οι δικαιούχοι, και οι αγρότες έβγαλαν μια ολόκληρη χρονιά χωρίς εισόδημα, αφού η παραγωγή τους στις πιο πολλές περιπτώσεις υπέστη ολική καταστροφή και μείωση.

Πανηγυρίζουν για τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως αποζημιώσεις, αλλά ξεχνάνε μια μικρή λεπτομέρεια. Ο ΕΛΓΑ στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, ενώ από τον κανονισμό λειτουργίας του, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, έπρεπε να δίνει περίπου 30 - 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, με τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων καλύπτονται και τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, συνεπώς τα χρήματα που δίνονται ως αποζημιώσεις είναι λιγότερα από αυτά που δίνουμε στον ΕΛΓΑ.

Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τις μικρές και άδικες αποζημιώσεις, για παραγωγούς που δεν αποζημιώνονται, για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια (ιδιαίτερα στη ζωική παραγωγή) και δεν αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, ενώ τις ζημιές στο κεφάλαιο τις πάει στα ψίχουλα των ΠΣΕΑ, και αυτό με προϋποθέσεις.

Και ας μην θυμίσουμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΛΓΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγή του κανονισμού σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση, προσθέτοντας νέα ασφαλιστικά βάρη, αυξάνοντας τις εισφορές ώστε να ενταχθούν στα αποζημιώσιμα αίτια αυτά που σήμερα δεν καλύπτονται (π.χ. πράσινο σκουλήκι, ακαρπία κ.λπ.) (...)

Το αγροτικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα στηρίζεται, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, και στη συμμετοχή του κράτους, θα καλύπτει και θα αποζημιώνει από όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις νόσους, το 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ