Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ξανά Πρόεδρος ο Τζουκάνοβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, για μία ακόμη φορά, εξελέγη την Κυριακή κατά τις προεδρικές εκλογές ο σοσιαλδημοκράτης Μίλο Τζουκάνοβιτς, που είναι σε αυτό το αξίωμα εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδοντας ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα έλεγαν πως ο Τζουκάνοβιτς εκλέγεται Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο καθώς φέρεται πως συγκέντρωσε το 54% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση φαίνεται πως ήρθε ο επιχειρηματίας Μλάντεν Μπογιάνιτς, που υποστηρίχτηκε από αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τηρούν στάση φιλική απέναντι στη Ρωσία, με 33,3%. Στην τρίτη θέση ήρθε η βουλευτίνα Ντραγκίνγια Βουκσάνοβιτς με 8,2%.

Ο Τζουκάνοβιτς είχε ηγηθεί του κινήματος απόσχισης του Μαυροβουνίου από την πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, την οποία ακολούθησε η μεταβατική Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου. Τελικά το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο το 2006 με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που είχαν πρωτοστατήσει στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις του 1999 αλλά και σε προηγούμενες που οδήγησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ