Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ομόφωνη η απόρριψη της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

ΡΙΑΝΤ.--

Οι ηγέτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που συμμετείχαν την Κυριακή στην 29η Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, επέλεξαν να θέσουν στο επίκεντρο της συνάντησης το Παλαιστινιακό ζήτημα, αποφεύγοντας να αναφερθούν εκτενώς αφενός στις επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία λόγω διαφωνιών και αφετέρου να συζητήσουν την όξυνση της περιφερειακής έντασης ανάμεσα στο Κατάρ και πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.

Οσον αφορά στο Παλαιστινιακό, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν εξέφρασε την ομόφωνη αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου στην απόφαση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβρη για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Σαουδάραβας μονάρχης τόνισε ότι η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ «είναι κενή και παράνομη», προσθέτοντας ότι «είναι αναπόσπαστο τμήμα της παλαιστινιακής γης». Σε επόμενο σημείο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα χορηγήσει στην Παλαιστινιακή Αρχή 150 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων με πρώτο το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ και άλλα 50.000.000 δολάρια στην Υπηρεσία Αρωγής Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA).

Σε άλλο σημείο, ο βασιλιάς Σαλμάν επέκρινε τη στάση του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, ανακοινώνοντας την ανανέωση «της ουσιαστικής καταδίκης κατά τρομοκρατικών ενεργειών από το Ιράν στην αραβική περιοχή» και «την προφανή εμπλοκή του στα εσωτερικά θέματα των αραβικών χωρών».

Αργότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε κατά τη Σύνοδο η κόντρα του Κατάρ με τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, απάντησε αρνητικά, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, το ζήτημα «είναι πολύ, πολύ μικρό». Ας σημειωθεί, πάντως, πως στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου είχε προσκληθεί το Κατάρ, το οποίο δεν εκπροσωπήθηκε από τον εμίρη Ταμίμ αλ Θάνι, αλλά από κατώτερο αξιωματούχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ