Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκδηλώσεις μνήμης για την Γουίνι Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί πολίτες αποχαιρέτησαν χτες την Γουίνι Μαντικιζέλα Μαντέλα, επιφανές στέλεχος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) που συμμετείχε επί πολλά χρόνια σε αγώνες κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ.

Τα πλήθη πολλών δεκάδων χιλιάδων συγκεντρώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί στο μεγάλο στάδιο στο Σοβέτο, Ορλάντο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις στη μνήμη της Γ. Μ. Μαντέλα, που ήταν επίσης πρώην σύζυγος του Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, και είχε διατελέσει και υπουργός της πρώτης δημοκρατικής νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

Στη χτεσινή εκδήλωση μνήμης στο Σοβέτο, που κορύφωσε 10ήμερες εκδηλώσεις εθνικού πένθους, συμμετείχε με ομιλία του και ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόσα, και οι ομόλογοί του από το γειτονικό Λεσότο και τη Ναμίμπια.

Η Γ. Μ. Μαντέλα εξέπνευσε στις 2/4 σε ηλικία 81 ετών σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ μετά από πολυετή προβλήματα υγείας. Η κηδεία της είχε προγραμματιστεί να τελεστεί σε ιδιωτικό νεκροταφείο σε προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ