Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε διάφορους χώρους

Σιδηροδρομικοί και φοιτητές διαδήλωσαν μαζί σε Παρίσι και αλλού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή μία ακόμα 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους δημόσιους σιδηρόδρομους (SNCF) της Γαλλίας, καθώς ο κλάδος συνεχίζει τις κυλιόμενες κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στη «μεταρρύθμιση» με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιδιώκει την πλήρη «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οι σιδηροδρομικοί ζητούν την απόσυρση των νέων μέτρων, καταγγέλλοντας ότι θα καταργηθούν μια σειρά κατακτήσεις τους και θα επιδεινωθούν μισθολογικά και άλλα εργασιακά τους δικαιώματα. Στο όνομα της ανάγκης μείωσης του «κόστους» και «περιστολής των δημοσίων δαπανών», αλλά και της ανάγκης να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» της SNCF, η κυβέρνηση στοχοποιεί καταρχάς τη μονιμότητα των σιδηροδρομικών και θέλει να διευρύνει τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Οι αλλαγές αφορούν επίσης την επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης των σιδηροδρομικών κ.λπ. Φυσικά, οι νέες ρυθμίσεις εγκυμονούν κινδύνους και για τους επιβάτες, την ασφάλειά τους, ενώ όπως δείχνει η εμπειρία και από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, θα αυξηθεί και το κόστος της μετακίνησης, όπως απαιτούν τα κέρδη των επενδυτών και υπαγορεύει η λογική των υπερασπιστών του κεφαλαίου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να αναδεικνύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη συνολικά και όχι μόνο οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου.

Τη δική τους μάχη δίνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, όπως το συνδικάτο CGT - «Cheminots de Versailles». Το συνδικάτο αξιοποιεί ανακοινώσεις συμπαράστασης συνδικάτων άλλων κλάδων, όπως της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Υπηρεσιών («CGT Federation du Commerce, des Services et de la Distribution») που πρόσφατα συνέβαλε στην απεργιακή μάχη ενάντια στις μαζικές απολύσεις στον όμιλο «Carrefour». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα κυβερνητικά μέτρα που χτυπούν τους σιδηροδρομικούς ανοίγουν το δρόμο για την επιδείνωση συνολικά των συνθηκών εργασίας στη Γαλλία και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σηματοδοτούν την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών γενικά, όπως απαιτεί η ΕΕ.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε άλλους χώρους. Στο Δημόσιο, επτά συνδικάτα ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το Μάη θα γίνει νέα απεργία, ενάντια στη μείωση των «δαπανών» για Εκπαίδευση και άλλους κρίσιμους τομείς, αλλά και τη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επάρκεια - ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθαρίζει ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί και σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο δίκτυο TF1 δεσμεύτηκε ότι το κυβερνητικό του πρόγραμμα θα εφαρμοστεί «στο ακέραιο». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει νέες ανατροπές, κατέφυγε και σε γνώριμους εκβιασμούς, εμφανίζοντας για παράδειγμα τη δρομολογούμενη αύξηση της «Contribution Sociale Generalisee» (CSG, που στα Ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Γενικευμένη Κοινωνική Εισφορά») ως «αναγκαίο κακό για να μη φτάσουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πια το συνταξιοδοτικό μας σύστημα».

Να σημειωθεί ότι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε πολλά πανεπιστήμια και σχολεία της χώρας, ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που δρομολογούνται μεταξύ άλλων και για την πρόσβαση στα Ανώτατα Ιδρύματα. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι στόχος είναι να χτυπηθεί το δικαίωμα της πλειοψηφίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.

Αλλωστε, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ έχει διακηρύξει ως βασική της προτεραιότητα και τη στενότερη πρόσδεση του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της αγοράς. Την Παρασκευή, απεργοί σιδηροδρομικοί που διαδήλωσαν στο Παρίσι ενώθηκαν σε κοινές πορείες και με πολλούς φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ