Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Θέλουν να διατηρηθεί η διέλευση αερίου μέσω Ουκρανίας

Για την πολιτική σημασία του υπό κατασκευή ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» συζήτησαν οι ηγέτες των δύο χωρών

Ο Λ. Λ. Ράσμουσεν και η Αγκ. Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο

Markus Schreiber

Ο Λ. Λ. Ράσμουσεν και η Αγκ. Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Η πολιτική και γεωπολιτική σημασία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα ενώνει τη Ρωσία με τη Βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, απασχόλησε μεταξύ άλλων τις συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, και του Δανού πρωθυπουργού, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία η Ουκρανία να παραμείνει χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου, ως μια εγγύηση για ανάσχεση των ρωσικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Πάντως η «Gazprom» έχει ανακοινώσει πως δεν θα πάψει εντελώς η διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας, αν και θα μειωθεί η ποσότητα.

Η Δανία, όπως και άλλες Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία) και χώρες της Βαλτικής, εκφράζουν έντονους προβληματισμούς για τον «Nord Stream 2» και για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά και για το γεγονός ότι και ο νέος ρωσικός αγωγός θα περνάει από τα θαλάσσια χωρικά τους ύδατα. Αντιθέσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ το ζήτημα αυτό αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής Γερμανίας - ΗΠΑ.

Για τις πολιτικές επιπτώσεις του «Nord Stream 2» συζήτησε η καγκελάριος τόσο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την περασμένη βδομάδα, όσο και τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Δανία και Γερμανία εμφανίζονται να συμφωνούν ότι «η Ουκρανία, ως χώρα διέλευσης, πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο». «Θα ασχοληθούμε πολύ εντατικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν για τη διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας στο μέλλον», είπε η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό πρωθυπουργό.

«Εχω ήδη δηλώσει πως το ουκρανικό ζήτημα είναι το πιο αποφασιστικό σχετικά με αυτό το έργο», το οποίο έχει «τόσο εμπορική, όσο και πολιτική διάσταση», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν. «Είναι σημαντικό να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από τον "Nord Stream 2"», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι η δανέζικη κυβέρνηση εξετάζει νομικά μέτρα για την παρεμπόδιση του νέου αγωγού. Σχετικά με αυτό, απάντησε ο Ράσμουσεν: «Επανεξετάζουμε τι ζητά η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το "Nord Stream 2" (σ.σ. "Gazprom"). Δεν έχουμε ακόμη διαμορφώσει μια οριστική απόφαση. Στη Δανία υπάρχει μια νομοθετική βάση που μας δίνει την αίσθηση ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεωπολιτικό πλαίσιο. Γι' αυτό ο (σ.σ. Δανός) υπουργός Εξωτερικών εκτελεί την αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δείχνει ότι πρόκειται για πολιτική και όχι μόνο για ένα εμπορικό σχέδιο».

Η Δανία ιεραρχεί υψηλά την Ουκρανία από οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, και μάλιστα θα διοργανώσει μια Διεθνή Διάσκεψη για τις «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ