Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις με επίκεντρο τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Γελοίες» χαρακτήρισε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς τις δηλώσεις Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων πως θα προχωρήσουν (άγνωστο ακριβώς πότε) στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου (ZSO) με βάση τους νόμους στο προτεκτοράτο, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «ακύρωση» ορισμένων άρθρων της συνθήκης του Ντέιτον, που επέτρεψε τον τερματισμό των συγκρούσεων στον πόλεμο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Ο Ντάσιτς επισήμανε πως «είναι καθαρή» η σερβική θέση για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, που έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί με βάση συμφωνία του 2013 που είχαν υπογράψει αξιωματούχοι Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες. «Δεν γίνονται συμβιβασμοί, ούτε υπάρχουν διλήμματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου ότι δεν θέλει «διαρκή λύση», γιατί θεωρεί πως αυτή έχει ήδη επιτευχθεί. «Νομίζουν ότι θα κάνουμε οτιδήποτε για να ενταχθούμε στην ΕΕ. Θα δούμε εάν η ΕΕ θα επιβιώσει έως το 2025», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές βδομάδες μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν τέλη Μάρτη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή τη βίαιη σύλληψη και απέλαση υψηλόβαθμου Σέρβου αξιωματούχου από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα από αστυνομικούς του προτεκτοράτου. Τα επεισόδια αυτά ανάγκασαν τότε τους Σέρβους βουλευτές που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι να αποχωρήσουν και να ανακοινώσουν πως θα προχωρήσουν «μονομερώς» στην καθυστερημένη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου από τις 20 Απρίλη, εάν έως τότε δεν το έχουν πράξει οι αρχές στο προτεκτοράτο...

Χτες, πάντως, σε μία ένδειξη περαιτέρω άσκησης πίεσης στις αρχές του προτεκτοράτου από τη σερβική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς μετέβη στην έδρα της Ιντερπόλ στη Λιόν της Γαλλίας, για να απαιτήσει την αποκατάσταση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που έχουν ζητήσει οι σερβικές αρχές με βάση τη γνωμοδότηση σερβικών δικαστηρίων σε βάρος του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και του νυν πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι (πρώην διοικητές του Ουτσεκά), οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων στα τέλη της δεκαετίας του '90.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ