Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ράμα και Χαραντινάι προωθούν το σχέδιο για «Μεγάλη Αλβανία»

Ενώ αυξάνουν την ένταση στις σχέσεις με τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιβάλλοντας δασμούς 100% στις «εισαγωγές» προϊόντων από τις δύο χώρες

Η κυβέρνηση του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου αξιοποιείται για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια
Η κυβέρνηση του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου αξιοποιείται για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια
ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα σχέδια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» και των «μαλακών συνόρων» προώθησαν χτες οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Εντι Ράμα, και Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Το ίδιο διάστημα, η πολιτική ηγεσία της Σερβίας καλεί τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αιματοκύλισαν την περιοχή να αναλάβουν ρόλο «διαιτητή», προσδοκώντας παράλληλα από Ρωσία και Κίνα πως θα αποτρέψουν εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που προωθεί στο τέλος της βδομάδας τη δεύτερη φάση ψήφισης των συνταγματικών τροπολογιών, πιέζει για ένταξη του κρατιδίου στην ΕΕ «έως το 2023».

Η χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου στην κοσσοβάρικη πόλη Πετς (πρώην Ιπέκιο) διόλου συμπτωματικά έγινε ένα 48ωρο πριν από την αλβανική εθνική επέτειο της 28ης Νοέμβρη. Ο Ε. Ράμα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνάντησης ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου η κατάργηση των συνόρων, των δασμών και των μεταξύ τους τελωνείων έως το πρώτο εξάμηνο του 2019. Δήλωσε πως στο Δυρράχιο το καλοκαίρι θα ανοίξει τελωνείο του Κοσσυφοπεδίου. Τόνισε πως αποφασίστηκε επίσης η εναρμόνιση των διαδικασιών για την από κοινού αναγνώριση της έκδοσης κρατικών εγγράφων και πιστοποιητικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα πιστοποιητικό (π.χ.) οικογενειακής κατάστασης που θα εκδίδεται στην Αλβανία θα είναι σαν να εκδόθηκε στο Κοσσυφοπέδιο και το αντίστροφο. Πρόσθεσε πως έως τον Ιούνη του 2019 θα μηδενιστούν οι δασμοί, άλλες χρεώσεις στις εμπορικές συναλλαγές και το κόστος περιαγωγής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας των δύο πλευρών, ενώ θα είναι κοινή η έκδοση αδειών οδήγησης.

Κληθείς να σχολιάσει την επιβολή δασμών 100% στις «εισαγωγές» προϊόντων στο Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο Ράμα απάντησε πως δεν είναι οικονομικό μέτρο αλλά πολιτικό «ενάντια στην αλαζονική συμπεριφορά της Σερβίας» απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο. Ισχυρίστηκε ότι το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο είναι «απολύτως έτοιμο να παίξει διεθνή ρόλο» και ότι είναι «ολοκληρωμένο κράτος» που είχε «ειλικρινή διάλογο με τη Σερβία». Κατηγόρησε αντίθετα τη Σερβία πως «δεν έχει πάντα καθαρό και τίμιο ρόλο στο διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο» που γινόταν κατά καιρούς στις Βρυξέλλες και έκανε ένα υβριστικό σχόλιο στα Αγγλικά για τον τρόπο με τον οποίο, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να αντιδράσει η ΕΕ, όταν σε ένα φόρουμ, όπου ήταν παρών, Σέρβος αξιωματούχος ζήτησε να αφαιρεθεί από τον εκπρόσωπο του Κοσσυφοπεδίου η ταμπέλα «Δημοκρατία Κοσσόβου» καθώς η Σερβία δεν αναγνωρίζει τη μονομερή ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάσιτς, αναφερόμενος στη συνάντηση Ράμα - Χαραντινάι και στην προώθηση του σχεδίου τους για «ενοποίηση συνόρων», υποστήριξε ότι το θέμα δεν αφορά τη Σερβία «αλλά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ καθώς το θέμα είναι τι θα πράξουν αυτοί». «Είναι ώρα να θέσουν κάποια όρια (...) Ορισμένες χώρες δημιούργησαν ένα πολιτικό τέρας στο Κοσσυφοπέδιο (...) Εάν η Ευρώπη πράγματι δεν βλέπει περί τίνος πρόκειται και το επίπεδο υποκρισίας από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε πως αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με απειλές και εκβιασμούς θα αναγκάσουν τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ισχυρίστηκε ότι η Σερβία δεν επιζητεί την προστασία από τη Ρωσία ή την Κίνα αλλά «μόνο το σεβασμό του διεθνούς Δικαίου», μολονότι αναγνώρισε ότι Μόσχα και Πεκίνο «θα μπορούσαν να εγγυηθούν πως δεν θα γίνει αναθεώρηση της απόφασης 1244» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβικής Δημοκρατίας».

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται λίγα 24ωρα μετά τη νέα αύξηση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο την οποία προκάλεσε την Παρασκευή η προσχηματική σύλληψη τεσσάρων Σέρβων πολιτικών για πιθανό «ρόλο» στη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς το Γενάρη στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου. Παράλληλα με τη σύλληψη των τεσσάρων Σέρβων και την κράτησή τους σε «φυλακή υψίστης ασφαλείας» ανακοινώθηκε και αύξηση 100% των δασμών σε όλα τα προϊόντα από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη που εισάγονται στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που προκαλεί ήδη ελλείψεις στις αγορές της σερβικής κοινότητας στο προτεκτοράτο. Αναφερόμενος στις συλλήψεις αυτές ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε χτες να απαγορεύσουν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου εφεξής την είσοδο Σέρβων κυβερνητικών αξιωματούχων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο...

Στο μεταξύ, ο επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, έκανε έκκληση για «ηρεμία» ενώ νωρίτερα η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τις αρχές στην Πρίστινα να άρουν τους δασμούς σε βάρος της Σερβίας. Επιπλέον, εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο αμφισβήτησε ότι πραγματοποίησαν παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις οι λεγόμενες «Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσόβου» ή ότι απειλήθηκαν η ακεραιότητα και η ασφάλεια πολιτών στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου.

Τέλος, χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφο του σερβικού περιοδικού NIN, εκτίμησε ότι εκτελούνται ομαλά τα καθήκοντα που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ότι επίκειται στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωση της διαδικασίας και ότι η χώρα του θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ «έως το 2023».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ