Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των πληγέντων από τις πλημμύρες στο Μεσολόγγι

Περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Ν. Μωραΐτη

Ο Ν. Μωραΐτης συζητά με τους πλημμυροπαθείς
Ο Ν. Μωραΐτης συζητά με τους πλημμυροπαθείς
Περιοδεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του δήμου Μεσολογγίου (πρώην δήμος Οινιαδών) πραγματοποίησε την Πέμπτη 5 Απρίλη η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Η Οργάνωση του Κόμματος διαπίστωσε από κοντά τις πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικό οδικό δίκτυο, σε χιλιάδες στρέμματα με εσπεριδοειδή, ελιές και αροτραίες καλλιέργειες.

Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επίκληση «ακραίων καιρικών φαινομένων» ή τεχνικών αδυναμιών.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ανέδειξε την απουσία αντιπλημμυρικών μέτρων, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του, το ΣΕΣ, δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας, γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Επίσης, η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες, πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού χάνεται η δυνατότητα διακράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους, όπως της καταστροφής της φυσικής γεωμορφολογίας του νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αχελώου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη λιμνοθάλασσα).

Εντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των πληγέντων παραγωγών για τις ευθύνες της ΔΕ για τη διαχείριση του φράγματος των Κρεμαστών, που δεν εκτόνωνε σταδιακά την ποσότητα του νερού, πάντα στη λογική της κερδοφορίας, για να παράξει παραπάνω κιλοβατώρες. Τελικά άφησε τεράστιους όγκους νερού τη χρονική στιγμή που είδε ότι το φράγμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές.

Το κλιμάκιο του Κόμματος κάλεσε το λαό του νομού να απαιτήσει την άμεση και πλήρη αποζημίωση από τις καταστροφές, όπως και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημείωσε επίσης ότι και αυτή η καταστροφή φανερώνει πως η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Ανέδειξε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, όμως προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με το λαό στην εξουσία, και η αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο σ' αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, και ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα, μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ