Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας
Να παρθούν τα μέτρα που θα επιτρέψουν να ενταχθούν οι φετινοί απόφοιτοι του Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) της ΑΣΠΑΙΤΕ στους πίνακες των αναπληρωτών ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.
Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «στη μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί με την πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας προστίθεται το πρόβλημα των 2.500 φοιτητών του ΕΠΠΑΙΚ πανελλαδικά, καθώς και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που ενδιαφέρονται να προλάβουν τις προθεσμίες για εγγραφή στους φετινούς πίνακες των αναπληρωτών.
Την περσινή χρονιά, ενώ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των αναπληρωτών άνοιξε Απρίλη, δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο ώστε να προσμετρηθεί ως προσόν το πτυχίο των αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ που ολοκλήρωσαν το ΕΠΠΑΙΚ τον Ιούνη. Κατόπιν αυτού, το ΕΠΠΑΙΚ συνέπτυξε το πρόγραμμα σπουδών του, το οποίο ολοκληρώνεται μετά τα μέσα του Απρίλη, όμως και πάλι είναι αβέβαιο αν θα προλάβουν οι φοιτητές τις εκάστοτε προθεσμίες για τις αιτήσεις.
Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού κάθε χρόνο προσπαθούν χιλιάδες να κληρωθούν ως επιτυχόντες σπουδαστές στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση ως αναπληρωτές την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς η απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια είναι απαιτούμενο προσόν.
Σαν απαιτούμενο προσόν, λοιπόν, η απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια θα έπρεπε να εξασφαλίζεται δωρεάν και μέσα στο πτυχίο, καθώς και στους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ να χορηγείται πάσο και διευκολύνσεις για τις σπουδές», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, Γ. Βαρδαλής, Χρ. Κατσώτης και Στ. Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα λάβει ώστε:
1. Να κατατεθούν οι προγραμματισμένες αιτήσεις αναπληρωτών τον Μάρτη - Απρίλη, να καταρτιστούν οι πίνακες Αναπληρωτών σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια και τυπικά προσόντα και να κατατεθεί η Παιδαγωγική Επάρκεια σε μεταγενέστερο χρόνο (π.χ. Ιούλη), καλύπτοντας όλους τους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ και όσους άλλους βρίσκονται σε ανάλογα προγράμματα.
2. Να συμπεριληφθεί η παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια στο πτυχίο. Ολη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο.
3. Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.