Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Πρώτη και αυτοδύναμη με αύξηση ψήφων η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών»

Από την απεργία που είχε πραγματοποιήσει το ΣΕΗ το Μάρτη
Από την απεργία που είχε πραγματοποιήσει το ΣΕΗ το Μάρτη
Πρώτη, αυτοδύναμη και με πολύ μεγάλη διαφορά αναδείχτηκε η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΔΕΗ) στις προχτεσινές αρχαιρεσίες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η ΔΕΗ σημείωσε σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για το ΔΣ του ΣΕΗ ψήφισαν 539 (450 το 2016), έγκυρα ήταν τα 531, 15 ήταν τα λευκά και 8 τα άκυρα.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (που βρισκόταν στη Διοίκηση και στηρίχτηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ) πήρε 392 και 73,82% (από 293 το 2016).

Οι άλλες παρατάξεις έλαβαν: «Εκκίνηση Ηθοποιών» (ένα τμήμα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ) 79 ψήφους, «Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 36 ψήφους, «ΣΕΗ - Ανεξάρτητος» 9 ψήφους.

Αντίστοιχα, για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΘΑ και το ΕΚΑ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 539, έγκυρα ήταν τα 525, 21 ήταν τα λευκά και 14 τα άκυρα. Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» έλαβε 367 (από 293 το 2016), η «Εκκίνηση Ηθοποιών» 79 ψήφους, η «Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών» 50 ψήφους και «ΣΕΗ - Ανεξάρτητος» 8 ψήφους.

Οι ηθοποιοί, με την παρουσία τους, την αύξηση της συμμετοχής ουσιαστικά γύρισαν την πλάτη στο κλίμα της αποχής και της απαξίωσης που καλλιεργούσε το κύριο τμήμα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο. Δόθηκε απάντηση στην προσπάθεια από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στον κλάδο για υπονόμευση της συμμετοχής στις εκλογές.

Ο κλάδος, με τη συμμετοχή του και την ψήφο του, επιβράβευσε τη συνεπή και αγωνιστική δράση του ΣΕΗ. Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από την ενεργητική συμμετοχή των ηθοποιών στις Γενικές Συνελεύσεις, την πλατιά πληροφόρηση και ενημέρωση για όσα τους αφορούν, τις εξορμήσεις και τις συσκέψεις μέσα και έξω από τα θέατρα, τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, τη συμπόρευση του σωματείου με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το ταξικό εργατικό κίνημα, ο κλάδος έχει αντιληφθεί ότι το Σωματείο μπορεί και πρέπει να είναι ο οργανωτής της πάλης για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ηθοποιούς και το θέατρο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μια δυναμική απάντηση ότι το ΣΕΗ θα συνεχίσει τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ηθοποιών μέσα και έξω από τα θέατρα. Στέλνει μήνυμα στους μεγάλους θεατρικούς επιχειρηματίες, την κυβέρνηση, την πλειοψηφία της ΠΟΘΑ ότι οι ηθοποιοί θα συνεχίσουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών. Αλλωστε, και οι ίδιες οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες μάχης και αποτέλεσαν ένα σημαντικό σταθμό στην πάλη για τη σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ