Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλούσια αγωνιστική δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Από κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Από κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Με απεργία στον κλάδο των Τροφίμων, κινητοποιήσεις εργαζομένων στον Τουρισμό και στο Φάρμακο, συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων σε μια σειρά πόλεις συνεχίστηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν τη δράση τους οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων και διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και ενίσχυση δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλούσια αγωνιστική δράση της περασμένης βδομάδας ήρθε να διαδεχτεί την πανελλαδική απεργία στις Κατασκευές, την απεργία στα θέατρα των επιχειρηματιών στην Αθήνα, αλλά και τα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Σημαντικό βήμα η κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Την Πέμπτη 29/3 πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Σε μια σειρά χώρους, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης, με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να περιφρουρούν την κινητοποίηση. Στο πλαίσιο της απεργίας, η Ομοσπονδία έκανε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, φτάνοντας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, με το σύνθημα: «Κανείς συμβιβασμός με τις περικοπές - Αυξήσεις στους μισθούς, Συμβάσεις κλαδικές».

Περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ»
Περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ»
Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, σε ορισμένες περιπτώσεις καθολικά, καταγράφηκαν σε μια σειρά εργοστάσια στην Αττική («ΕΒΓΑ», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «TASTY», «ΦΑΓΕ»), στη Μακεδονία («Ολυμπιακή Ζυθοποιία Μύθος» στη Θεσσαλονίκη και «ΔΕΛΤΑ» - «Vivartia» στο Πλατύ Ημαθίας), στην περιοχή της Εύβοιας - Βοιωτίας («Coca - Cola» στο Σχηματάρι, «Vitis Grapes», «Νηρέας», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Κελαϊδίτης ΑΕ»), στη Θεσσαλία («ΦΑΓΕ» και «Τρίκκη»).

Εξοπλισμένα με την πείρα της απεργίας, από την πλατιά προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων που προηγήθηκε, τα σωματεία και η Ομοσπονδία συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους σε χώρους δουλειάς, επιδιώκοντας να διευρυνθούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ.

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό - Ξενοδοχεία

Με συνελεύσεις, συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων και κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού στην κατάπτυστη κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ), λύνοντας τα χέρια των ξενοδόχων ώστε να ξεζουμίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, με ασταμάτητη δουλειά χωρίς ρεπό κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Ηδη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενους από ξενοδοχεία, κινητοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά την υπογραφή της Σύμβασης, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. Μέσα από τα γραφεία των ξενοδόχων, τα σωματεία ενημέρωσαν για το αντεργατικό περιεχόμενο της Σύμβασης και για τα επόμενα βήματά τους απέναντι στην επίθεση στο σταθερό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, τα ρεπό και τους μισθούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλαν νέα κινητοποίηση τις επόμενες μέρες.

Πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ στο πλαίσιο της απεργίας στα Τρόφιμα - Ποτά
Πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ στο πλαίσιο της απεργίας στα Τρόφιμα - Ποτά
Η Σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα όλων των ξενοδόχων να απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας κατά τις μέρες ανάπαυσής τους. Να επιβάλουν δηλαδή ασταμάτητη δουλειά χωρίς να χορηγούν τα δύο ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι τη βδομάδα, από την 1η Ιούνη έως τις 30 Σεπτέμβρη και από τις 15 Δεκέμβρη έως τις 15 Φλεβάρη! Προβλέπει παράλληλα «αυξήσεις» της τάξης του 1,5%, που αντιστοιχούν για το 2018 σε 0,38 ευρώ τη μέρα, την ίδια στιγμή που ο τζίρος και τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου εκτινάσσονται...

Στο έδαφος αυτό, οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του ΣΕΤΕ έσπευσαν να χαιρετίσουν την υπογραφή της Σύμβασης, κάνοντας λόγο για «βήμα θωράκισης» του Τουρισμού, δηλαδή των κερδών τους, για «εθνική προσπάθεια» και επιστροφή «στην κανονικότητα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή» και πάνω απ' όλα με «εργασιακή ειρήνη».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ καλεί κάθε σωματείο, συνδικαλιστή και εργαζόμενο «όχι μόνο να καταγγείλει αυτήν τη στάση των συμβιβασμένων δυνάμεων στην Ομοσπονδία (...) αλλά να οργανώσει από σήμερα τον αγώνα για να επιβάλουμε αυτό που θέλουν να μας στερήσουν: Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα».

Παρέμβαση στους εργοδότες του Φάρμακου

Κινητοποίηση στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) πραγματοποίησε την Πέμπτη η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σωματεία και χώρους δουλειάς από την Αττική και τη Βοιωτία. Αίτημα αιχμής είναι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στη βάση όσων έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα, με αυξήσεις, ισχύ για όλους τους εργαζόμενους και επαναφορά με νόμο της ΕΓΣΣΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των φαρμακοβιομήχανων να θέσουν ως σημείο εκκίνησης τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ της ΕΓΣΣΕ. Ενώ η ΟΕΦΣΕΕ έχει στείλει εδώ και ένα μήνα πρόταση για διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ για το 2018, ο ΣΦΕΕ με διάφορα προσχήματα για μια ακόμα χρονιά δεν έχει δώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, η Ομοσπονδία απέσπασε τη δέσμευση ότι μεταξύ 16 - 20 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί και άλλη συνάντηση, όπου ο ΣΦΕΕ θα φέρει την πρότασή του.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Με αιχμή την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, συνεχίστηκαν την περασμένη Πέμπτη οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε πόλεις όλης της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, αυτήν τη φορά με συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Γιάννενα και Αρτα.

Παράλληλα με τη μάχη για τις ΣΣΕ, σωματεία, σύλλογοι αγροτών, επαγγελματιών, φοιτητών και γυναικών της Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσαν την Τετάρτη συλλαλητήριο - απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα που έστησε η κυβέρνηση, χέρι - χέρι με την Τοπική Διοίκηση και τους επιχειρηματίες, για να πλασάρει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και να πείσει το λαό να συνεχίσει τις θυσίες για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική που τσακίζει το λαό συνοδεύεται από την τρομοκρατία και την καταστολή, η κυβέρνηση όχι μόνο έστησε τη φιέστα κρυμμένη πίσω από τον κλοιό αστυνομικών δυνάμεων, αλλά χτύπησε με ΜΑΤ και χημικά τη μαζική διαδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ