Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό για το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει συνέντευξη του αντισυνταγματάρχη ε.α. Νίκου Παπαναστάση, μέλους της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, από τη βδομαδιάτικη εφημερίδα των εργαζομένων του νομού Λέσβου «ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ», με θέμα τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

***

-- Ηδη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνονται σ' ένα πλαίσιο βαθμιαίας κλιμάκωσης στις μεταξύ τους σχέσεις. Πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτό;

-- Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια σταθερά δυσμενή κλιμάκωση. Η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας κυρίως στο Αιγαίο και η άμεση αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την τουρκική ηγεσία προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στο λαό.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ειδικά τις τελευταίες μέρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση λιβανίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για τη δήθεν δυνατότητα παροχής, από πλευράς τους, ασφάλειας και σταθερότητας στους λαούς των χωρών - μελών τους. Φτάνουν μάλιστα μέχρι το σημείο να αναρωτιούνται για το τι θα έκανε η Τουρκία, αν δεν ήταν «σύμμαχος» χώρα στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα...

Η στάση αυτή καλλιεργεί τον εφησυχασμό αλλά και την παραπλάνηση του λαού, σχετικά με την πραγματική αιτιολογία της δυσμενούς εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που τις καθορίζουν άμεσα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που συντελούνται στην περιοχή, που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών και για την Ελλάδα δεν αναγνωρίζει σύνορα. Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν είναι αθώα περιστερά.

-- Η σύλληψη και η φυλάκιση των δύο στρατιωτικών στον Εβρο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

-- Προφανώς το γεγονός αυτό είναι ένα απ' τα πολλά και ποικίλα «απόνερα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές πλέον έχουν διαμορφωθεί. Αυτό είναι εμφανές, με τη σκόπιμη μετατροπή ενός συνηθισμένου, σε άλλες συνθήκες, συνοριακού επεισοδίου με άμεση μέχρι τώρα λύση σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών διοικητών, σε ένα σοβαρό διακρατικό πρόβλημα, με τους δύο στρατιωτικούς σε ρόλο πιονιών στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Απ' την άλλη πλευρά, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η σημειολογική βαρύτητα του γεγονότος, δεδομένου ότι οι συλληφθέντες αποτελούν στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Είναι απόλυτα κατανοητή η οργή που πλανάται στο χώρο του προσωπικού των ΕΔ εξαιτίας της σύλληψης των συναδέλφων τους. Είναι δικαιολογημένο και απόλυτα κατανοητό το ιδιαίτερα φορτισμένο αίτημά τους, για άμεση απελευθέρωση και επαναπατρισμό τους. Ταυτόχρονα, είναι εύκολα «αναγνώσιμη» και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τα δίκαια συναισθήματα των στρατιωτικών, απ' τις αληθινές γενεσιουργούς αιτίες αυτής αλλά και παρόμοιων εξελίξεων. Οσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια και των προηγούμενων, μπλέκει την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της ΕΕ, αλλά και συνασπισμών όπως το ΝΑΤΟ, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι, μαζί με το λαό, θα πληρώνει τεράστιο υλικό αλλά και ηθικό κόστος και το προσωπικό των ΕΔ. Επιπλέον, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός του ρόλου εθνικιστικών και φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων, όπως της Χρυσής Αυγής. Αυτοί προπαγανδίζουν τον Χίτλερ και τη χούντα του '67. Δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα του λαού.

-- Βρισκόμαστε σε μια ακριτική περιοχή. Ποιες νομίζετε ότι είναι οι παράμετροι της καθημερινότητας του λαού που επηρεάζονται απ' αυτές τις εξελίξεις;

-- Είναι γεγονός ότι η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδα ιδιαίτερα επικίνδυνα, ακόμη και για την ύπαρξη στρατιωτικής εμπλοκής, απασχολεί το λαό και ιδιαίτερα τους ακριτικούς πληθυσμούς.

Το ΚΚΕ στη γεμάτη αγώνες ηρωική πορεία του, στα 100 χρόνια Ιστορίας του, πρωτοστάτησε και θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Θα συντριβεί κάθε εισβολέας που θα τολμήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνουμε ότι δεν θα δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα. Καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει σήμερα στον πόλεμο, με την αποστολή στρατευμάτων μακριά από τα σύνορα και την εκχώρηση στρατιωτικών βάσεων όπως η Σούδα, για την προώθηση των δικών της συμφερόντων, βάζοντας το λαό να χύνει το αίμα του.

Για την επιτυχία όλων των παραπάνω χρειάζεται οργάνωση της λαϊκής πάλης στις πόλεις και τα χωριά, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Επίσης, χρειάζεται ο λαός μας να διεκδικεί και να εξασφαλίσει τη διαβίωσή του, την περίθαλψή του και για τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο αγώνας που καλείται να δώσει σήμερα ο λαός πρέπει να έχει μόνο ένα στόχο. Την Ελλάδα της ειρήνης και της ευημερίας, χωρίς εκμεταλλευτές και δυνάστες, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι του ΚΚΕ σ' αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά με ακλόνητη την πίστη ότι η τελική νίκη θα είναι του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ