Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράταση της έκθεσης για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ

Από την αντίστοιχη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Από την αντίστοιχη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Μέχρι τις 2 Απρίλη παρατείνεται η έκθεση για τα «100 χρόνια του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών» που λειτουργεί στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Την περασμένη χρονιά, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενός από τα πρώτα σωματεία της χώρας, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την Τέχνη τους στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ' αυτό. Σε αυτήν τη μακραίωνη ιστορία του πάλευε για την επιβίωση του κλάδου των ηθοποιών. Πάλεψε ασίγαστα για την ανάδειξη του πραγματικού ρόλου της Τέχνης, για τη βελτίωση του θεάτρου και των καλλιτεχνών. Αποτέλεσε το αποκούμπι, τον οργανωτή της πάλης των ηθοποιών για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ηθοποιούς και το θέατρο. Από την πρώτη μεγάλη κατάκτηση, που κατοχύρωνε ότι ο ηθοποιός πρέπει να ζει από τη δουλειά του, μέχρι τις συμβάσεις εργασίας, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας. Και πραγματικά, το ΣΕΗ μεγαλούργησε όταν συντάχθηκε με τους μεγάλους πόθους του λαού.

Στην έκθεση για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ, ξεδιπλώνεται η ζωή του Σωματείου, χέρι - χέρι με τη ζωή του κινήματος και την Ιστορία του τόπου, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, που συλλέχτηκε από το αρχείο του Σωματείου, από προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Υπάρχει δυνατότητα οργανωμένων ξεναγήσεων κατόπιν συνεννόησης με το ΣΕΗ ή με τους υπεύθυνους της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org