Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς εντολές για νεκροψίες - νεκροτομές το Νοσοκομείο Λακωνίας

Ερωτήματα προκύπτουν από τις καταγγελίες της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ) και του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας σχετικά με τις εντολές που αφορούν τις νεκροψίες - νεκροτομές στο εν λόγω νοσοκομείο. Σύμφωνα με την καταγγελία του Νοσοκομείου Λακωνίας, ενώ «υπηρετεί από το Μάιο του 2016 επικουρική ιατροδικαστής που διενεργεί όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις και το νοσοκομείο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο, το νοσοκομείο δεν δέχεται εντολές για νεκροψίες - νεκροτομές. Αντίθετα, εξακολουθούν να εκδίδονται παραγγελίες για διενέργεια νεκροτομών στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου - Καλαμάτας, Πάτρας και Πειραιώς!».

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, είναι οι οικογένειες των θανόντων εκτός από την ψυχική οδύνη να επωμίζονται και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος από τη διαδικασία μεταφοράς των σορών σε άλλη πόλη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όταν χρειάζεται οι νεκροτομές. Να σημειωθεί ότι η μεταφορά σορού από τη Σπάρτη π.χ. στην Κόρινθο στοιχίζει πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ τα ιατροδικαστικά τμήματα είναι αρμόδια για την έκδοση και άλλων πιστοποιητικών, όπως για περιπτώσεις που αφορούν κακοποιήσεις, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.

«Αξίζει δε να αναφερθεί πως οι μοναδικές εντολές που έχει λάβει το Νοσοκομείο Λακωνίας για τη διενέργεια νεκροτομής είναι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον ώστε να καλύψει τα τεράστια έξοδα της μεταφοράς του νεκρού, προκειμένου να νεκροτομηθεί σε άλλους νομούς της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα συνέβη το εξής τραγικό περιστατικό: Ζητήθηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Λακωνίας να επιβαρυνθεί το ίδιο το νοσοκομείο με τα έξοδα της μεταφοράς σορού στην Κόρινθο για να διενεργηθεί εκεί η νεκροτομή! Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Νοσοκομείο Λακωνίας διαθέτει νεκροτομείο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, αλλά και ιατροδικαστή!», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΙΕ, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία του νοσοκομείου, έχει συμβεί και περιστατικό όπου ζητήθηκε «από το δήμο Σπάρτης να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς της σορού! Το αποτέλεσμα ήταν η σορός να παραμένει επί σειρά ημερών σε ψυκτικό θάλαμο του νεκροτομείου του Νοσοκομείου Λακωνίας και να έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σηπτικές εξεργασίες στο πτώμα μέχρι να αποφασιστεί να διενεργηθεί τελικά η νεκροτομή στο νεκροτομείο του νοσοκομείου».

Η ΕΙΕ και το Νοσοκομείο Λακωνίας απαιτούν την παρέμβαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα στην ιατροδικαστική υπηρεσία(2012-05-17 00:00:00.0)
Αυτοκτονία υπό ιδιαίτερες συνθήκες(2006-03-10 00:00:00.0)
Κηδεύτηκε στη Λάρισα ο Μαξίμ Ζιλίμ(2006-02-01 00:00:00.0)
Εντολή για εκταφή και νεκροτομή του δόκιμου(2006-01-11 00:00:00.0)
Αναπάντητα ερωτήματα(1997-07-11 00:00:00.0)
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας μιλάει για "νοσηρό κλίμα"(1997-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ