Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΑΠ - ΝΔΦΚ
Σάπιες ιδέες σε νεανικό περιτύλιγμα...

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, παράταξη της ΝΔ σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ, πραγματοποίησε Εθνική Συνδιάσκεψη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, παρουσία πλειάδας στελεχών της ΝΔ και του προέδρου της, Κυρ. Μητσοτάκη.

Πίσω από μεγαλοστομίες για «ριζικές αλλαγές» προσπαθούν να «ξεπλυθούν» στα μάτια των φοιτητών, να πλασάρουν ως «σύγχρονες» όλες τις σκουριασμένες αξίες και προτάσεις του κεφαλαίου, που υιοθετεί η ΝΔ. Αυτό το ρόλο ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κλέβει το κουλούρι της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ...

Κοινή αγωνία της ΝΔ και της ΔΑΠ είναι να πείσουν τη νεολαία ότι τους χωρίζει άβυσσος με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όταν καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι ο ένας συνεχίζει το έργο του άλλου! Οσο περισσότερο ταυτίζονται στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική, τόσο περισσότερο «ξεμαλλιάζονται» για το ποιος από τους δύο έφερε τα χειρότερα μέτρα, ποιος «βόλεψε» περισσότερους, ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, πιο μεγάλος απατεώνας, ποιος κάνει «υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα»! Ανταλλάσουν τα «άπλυτά» τους στη φόρα και καλούν τη νεολαία να επιλέξει τον «λιγότερο άδικο», τον «λιγότερο βρώμικο» εκτελεστή των δικαιωμάτων της! Η ΔΑΠ, πρωταγωνιστής της ρεμούλας στα ελληνικά πανεπιστήμια, μιλάει για «κάθαρση»!


Ταυτόχρονα, και οι δύο μαζί πλασάρουν τη μεγαλύτερη απάτη:

  • Οτι μπορεί να υπάρξει «δίκαιη» («βιώσιμη» την ονομάζει η ΝΔ) ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα!
  • Οτι μπορούν να «καθαρίσουν» το αστικό πολιτικό σύστημα από τα σκάνδαλα, όταν η διαφθορά βρίσκεται στο DNA του συστήματος που υπηρετούν!
  • Οτι μπορούν να κάνουν το λύκο της ΕΕ αρνάκι.
  • Οτι μπορεί να υπάρξει ασφάλεια για τον ελληνικό λαό με χωροφύλακα τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ! Βέβαια, οι «μακεδονομάχοι» της ΝΔ έκατσαν σούζα όταν ο γγ του ΝΑΤΟ έκανε τον «Πόντιο Πιλάτο» για τη σύλληψη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Η κριτική τους στον ΣΥΡΙΖΑ πέρα από άσφαιρη είναι και βολική: Παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερή - κομμουνιστική δύναμη (που δεν είναι), αφενός του δίνουν τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως προοδευτικός και αφετέρου η ΝΔ δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο ότι είναι η «καταλληλότερη», πιο αδίστακτη στην επίθεση ενάντια στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Αυτό αποδεικνύει και ο αντικομμουνισμός «των σπηλαίων» που αναπαράγει η ΝΔ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Ποιο πανεπιστήμιο οραματίζεται η ΔΑΠ;

Το σημερινό πανεπιστήμιο έχει την υπογραφή της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, της ΔΑΠ, που είναι 30 χρόνια πρώτη δύναμη στους συλλόγους! Το πανεπιστήμιο της αγοράς που υπερασπίζεται είναι το σημερινό, στην ακόμα χειρότερη έκδοσή του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο βήμα της Συνδιάσκεψης ξεδιπλώνει τις αντιδραστικές θέσεις της ΝΔ

Eurokinissi

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο βήμα της Συνδιάσκεψης ξεδιπλώνει τις αντιδραστικές θέσεις της ΝΔ
Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όταν γίνει πρωθυπουργός, «πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάργηση των νομοθετημάτων Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Αφού οι 1.000 εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων θα παραμείνουν εδώ, φέροντας και τη δική του υπογραφή, κάτι πρέπει να υποσχεθεί ότι θα «καταργήσει»! «Ξεχνάει» βέβαια ότι οι νόμοι αυτοί είναι εφαρμογή του 3ου μνημονίου, που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ότι αποτελούν οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιταγές του κεφαλαίου που και η ΝΔ υπερασπίζεται!

Γι' αυτό και δεν εξήγησε τι ακριβώς θα «καταργήσει» από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ. Τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά; Τα δίχρονα προγράμματα κατάρτισης κατά παραγγελία των επιχειρηματιών; Την εκπροσώπηση των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων σε συμβούλια χάραξης της στρατηγικής των ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδο; Την περαιτέρω μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις εμπορίας πανάκριβων τίτλων σπουδών - πιστοποιήσεων; Την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων; Την υποχρηματοδότηση; Την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας; Την υποταγή της Ερευνας στα κέρδη των μονοπωλίων; Την προωθούμενη απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία;

Προφανώς και όχι, αφού οι προτάσεις της ΔΑΠ είναι συνέχεια των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η ΔΑΠ και η ΝΔ προτείνουν:

  • «Λιγότερες δαπάνες», δηλαδή νέο «τσεκούρι» στην κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ για να πληρώνει «λιγότερους φόρους» το κεφάλαιο.
  • Οι σχολές να γίνουν επιχειρήσεις πώλησης εκπαιδευτικών προϊόντων με δίδακτρα (π.χ. ξενόγλωσσων προγραμμάτων, μεταπτυχιακών κ.ά.).
  • Να ενισχυθεί η «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων, δηλαδή να μπορούν τα ιδρύματα με δεδομένη την κρατική υποχρηματοδότηση να ψάχνουν τρόπους για να λειτουργήσουν με το να ξεπουλάνε την έρευνα, να ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία, χωρίς να παρεμβάλλεται ένας πολυπλόκαμος κρατικός μηχανισμός.
  • Για την «καλύτερη σύνδεση με την αγορά» τα πτυχία να δίνουν «προσόντα», χωρίς να κατοχυρώνουν την πρόσβαση στο επάγγελμα. Οι φοιτητές να επιλέγουν μαθήματα από διαφορετικά τμήματα («εσωτερικό πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών» το αποκαλεί η ΝΔ), να συλλέγουν «εμπειρίες» χωρίς να κατακτούν στέρεη θεωρητική βάση και εμβάθυνση, να αποκτούν πτυχίο - «σούπα». Τα προγράμματα σπουδών αντί για ολοκληρωμένη και σε βάθος γνώση του αντικειμένου, να δίνουν σκόρπιες, εφήμερες δεξιότητες. Δεξιότητες που απαξιώνονται ταχύτατα με την ανάπτυξη της τεχνικής και οδηγούν σε εργαζόμενους «μιας χρήσης» που θα τους ξεζουμίζουν και ύστερα θα τους αποσύρουν στην ανεργία - επανακατάρτιση, θα φορτώνονται οι ίδιοι το κόστος επανεκπαίδευσης και την ευθύνη ότι «δεν πέτυχαν γιατί δεν προσπάθησαν».
  • Τα ΤΕΙ να γίνουν σχολές β' κατηγορίας («Πανεπιστήμια τεχνολογικών εφαρμογών» τα ονομάζει) για να βγάζουν τζάμπα πρακτικάριους. Στηρίζει τον ανορθολογικό διαχωρισμό μεταξύ θεωρίας και πράξης, την ύπαρξη πτυχίων διαφορετικών ταχυτήτων στο ίδιο αντικείμενο (π.χ. Νοσηλευτική, Λογιστική), για να επιλέγουν τα αφεντικά τον πιο «ανταγωνιστικό», δηλαδή φθηνό και υποταγμένο, να συμπιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
Ποιο μέλλον υπόσχεται στη νέα γενιά;

Το πανεπιστήμιο της αγοράς ταιριάζει γάντι με τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα! Αυτήν υπερασπίζεται η ΝΔ με ύμνους στην ελευθερία της αγοράς, στην επιχειρηματικότητα! Ομως, σε αυτήν την «ελεύθερη αγορά» το 36% των αποφοίτων πανεπιστημίων - ΤΕΙ είναι άνεργοι, το 57% όσων εργάζονται αμείβεται με 400 έως 800 ευρώ, το 60% των νέων Συμβάσεων είναι ελαστικής απασχόλησης. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν μπορούν να λύσουν αυτές τις αντιφάσεις και ταυτόχρονα τις αξιοποιούν για να τσακίσουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Σε αυτό το εύφορο έδαφος για την κερδοφορία τους, θα κάνουν μπίζνες οι επενδυτές, με τους σημερινούς άθλιους όρους θα δουλεύουν οι νέοι!

Γι' αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης υπόσχεται 600.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την επόμενη τριετία (!) αλλά δεν λέει με ποιους όρους θα δουλεύουν εκεί οι νέοι! Υπόσχεται αυξήσεις «με βιώσιμο τρόπο», δηλαδή τόσο όσο να μη θιχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων και να μη χαθεί το «συγκριτικό πλεονέκτημα» της χώρας, το πάμφθηνο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό! Υπόσχεται (δεύτερος, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ) «κατάργηση του υποκατώτερου μισθού» (που η ΝΔ έφερε, ψήφισε και εφάρμοσε) ώστε να ισχύει «για όλους ο ίδιος κατώτερος», δηλαδή από τα 511 ευρώ στα 580 ευρώ μεικτά, αν και όποτε το επιτρέψουν ο ΣΕΒ, οι εταίροι, τα ματωμένα πλεονάσματα!

Η απάτη και η αντιγραφή από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν μάτι! Είτε η ΝΔ που εξυμνεί τον καπιταλισμό, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι μπορεί δήθεν να τον διορθώσει, τελικά, και οι δύο, από το λαό ζητούν το ίδιο: Συμβιβασμό με αυτήν την κατάσταση, θυσίες χωρίς τέλος, «εθνική συνεννόηση» στη σφαγή των κατακτήσεών του, καμιά αμφισβήτηση στο σύστημα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Βαφτίζουν «ελπίδα» για τη νεολαία την προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά, το ατέλειωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών! Αυτό το μέλλον υπόσχονται στη νέα γενιά, την ίδια στιγμή που μιλούν για την «4η βιομηχανική επανάσταση», τα 3D printers κ.ο.κ.

Ο παραλογισμός αυτού του συστήματος βγάζει μάτι! Ενώ η ανάπτυξη της επιστήμης, της παραγωγικότητας της εργασίας δίνει τη δυνατότητα όλοι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, σήμερα συμβαίνει το αντίθετο γιατί ο πλούτος ανήκει στα χέρια μιας χούφτας παρασίτων! Το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζουν στη νέα γενιά είναι να μην έχει και να μη διεκδικεί δικαιώματα!

Φοιτητικό κίνημα στο «γύψο»!

Σε όλα αυτά η ΝΔ θέλει τους φοιτητές συνένοχους, ενεργούς υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής! Ανησυχεί για το χαμένο γόητρο του αστικού πολιτικού συστήματος στη νεολαία, για τον κίνδυνο να αμφισβητήσει τον ίδιο τον καπιταλισμό! Αυτό ονομάζει «άκρο», αφού το ναζιστικό «άκρο» το ανέχεται ή το υποθάλπει στα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ.

Ανησυχεί μήπως το φοιτητικό κίνημα πάρει τη θέση του δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα και βάλει στο στόχαστρο όσους στερούν τις σπουδές και το μέλλον της νέας γενιάς! Η ΝΔ, χρόνια τώρα, είχε σχέδιο διάλυσης του φοιτητικού κινήματος. Η κατάσταση σήμερα, που απωθεί πολλούς φοιτητές, έχει τη σφραγίδα της ΔΑΠ, η οποία συνεχίζει το έργο της με προτάσεις ακόμα πιο επικίνδυνες για τα συμφέροντα των φοιτητών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επί της ουσίας προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία του φοιτητικού κινήματος με εκλογή εκπροσώπων από ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα συμμετέχουν σ' ένα Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών. Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο θέλουν η αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων να κρυφτεί πίσω από την αντιπαράθεση προσώπων - «παραγόντων», να χτυπήσουν τη συλλογική έκφραση των φοιτητών, τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση, να την αντικαταστήσουν με τη διαβούλευση μεταξύ φοιτητών - γιάπηδων και κυβερνήσεων και των διοικήσεων! Αξιοποιώντας τη δικαιολογημένη απέχθεια πολλών φοιτητών για τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, το ρόλο και τη δράση τους στους συλλόγους, ετοιμάζονται να δώσουν τη «χαριστική βολή» στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε συνομιλητή και πλασιέ της αντιλαϊκής πολιτικής! Μέσα στα ενιαία ψηφοδέλτια θέλουν να κρύψουν ακόμα και τις σβάστικες!

Και για όσους δεν βάζουν στο χέρι, έχουν έτοιμη τη λύση: Κατάργηση του ασύλου και καταστολή! Η ΝΔ τσουβαλιάζει εγκληματικές ενέργειες με τη δράση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος (π.χ. «παράνομες» καταλήψεις, συνελεύσεις), παρουσιάζει εγκληματικά φαινόμενα ως «ιδιαιτερότητα» του πανεπιστημίου, όταν αποδεδειγμένα πολλά από αυτά (π.χ. εμπόριο ναρκωτικών) πραγματοποιούνται παντού με την ανοχή των κρατικών μηχανισμών. Ασυλο θέλει να υπάρχει μόνο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για να κάνουν ανενόχλητα μπίζνες στις σχολές οι επιχειρήσεις, όπως η «Novartis» στις φαρμακευτικές σχολές και ο Σαββίδης στα τμήματα Ρωσικών Σπουδών. Αποκρύπτει βέβαια ότι εκεί που δεν υπάρχει άσυλο (π.χ. ΗΠΑ) η εγκληματικότητα ανθεί, με πιστολέρο να σκορπίζουν το θάνατο και τον Τραμπ να καλεί πλέον τους εκπαιδευτικούς να οπλοφορούν! Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, ίσως και η ΔΑΠ να προτείνει κάτι ανάλογο!

Προσπαθούν να θάψουν το σπόρο της αμφισβήτησης στους φοιτητές γιατί η οργάνωση και η διεκδίκηση μπορούν σήμερα να χαλάσουν τα σχέδιά τους για τη νέα γενιά. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αμφισβητεί τους αντιλαϊκούς νόμους για να διεκδικεί όσα αξίζουν στους νέους! Πάντα μέσα από την αμφισβήτηση της «υπάρχουσας τάξης» γεννήθηκαν οι πιο λαμπρές ιδέες και κερδήθηκαν οι πιο όμορφες μέρες της λαϊκής πλειοψηφίας.

Οι φοιτητές να τους γυρίσουν την πλάτη!

Η καλύτερη απάντηση στις αντιδραστικές ιδέες και προτάσεις της ΔΑΠ είναι να πολλαπλασιαστούν οι νέοι που παλεύουν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, για την αλλαγή των συσχετισμών στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους. Να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μέσα στις σχολές, της αποκάλυψης της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές οι νέοι με ψήφο στην Πανσπουδαστική Κ.Σ. να τους κόψουν το χαμόγελο, να μην επιτρέψουν στη ΝΔ να «ξεπλύνει» τις αμαρτίες της και στον ΣΥΡΙΖΑ να δικαιώσει τα μέτρα του!


Θοδωρής ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόδια στα πανεπιστήμια - σούπερ μάρκετ βάζει η πλειοψηφία της νέας γενιάς με την αγωνιστική της αδιαλλαξία(2024-03-05 00:00:00.0)
Τους ενοχλεί η συλλογική διεκδίκηση! Να τους κάνουμε στην άκρη...(2018-03-27 00:00:00.0)
Για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ στις σχολές(2014-05-03 00:00:00.0)
Το πραγματικό δίλημμα είναι: Ψήφος ανυπακοής ή υποταγής(2010-05-19 00:00:00.0)
Κοροϊδία με την ΕΦΕΕ...(2009-01-25 00:00:00.0)
Μόνος αντίπαλός της η ΠΚΣ!(2008-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ