Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Ορ. Κολοζώφ στο συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Το ΚΚΕ στήριξε τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ και κατάγγειλε την ποινικοποίηση των αγώνων τους |
Τα παραπάνω τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό του προς το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), που έγινε το περασμένο Σάββατο.
«Στα νεοδημιουργηθέντα ΚΥ, συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ, να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες προληπτικού ιατρικού ελέγχου και πράξεων. Τα ΚΥ να συνδέονται με χώρους, όπου οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται ή φοιτούν στελεχωμένα με το ανάλογο προπσωπικό για την άσκηση προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας και φυσικά θα πρέπει να είναι μόνιμοι και αποκλειστικής απασχόλησης. Στο Κέντρο Υγείας να λειτουργούν οι οικογενειακοί γιατροί που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των μελών όλης της οικογένειας, οι γιατροί όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την πρόληψη και την περίθαλψη των ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».
Ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι τα ΚΥ πρέπει να έχουν άμεση σύνδεση με νοσοκομειακές μονάδες και με τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, που πρέπει να είναι αναπτυγμένα σε όλη τη χώρα και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα το ΕΚΑΒ. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για τη διεκδίκηση ενός σύγχρονου με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων δημόσιου - κρατικού συστήματος υγείας που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.
«Την ευθύνη οργάνωσης, χρηματοδότησης και λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να την έχει ως αποκλειστική ευθύνη το κράτος, με επιβάρυνση των εργοδοτών και του κρατικού προϋπολογισμού» τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ για να καταλήξει: «Για την υλοποίηση αυτών των στόχων επιβάλλεται η αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ, καθώς και η απαλλαγή από τις "αυταπάτες" ορισμένων για ισότιμη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αποδείχτηκε ότι είναι το όχημα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας».
Μιλώντας στο συνέδριο ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, είπε ότι ανεξάρτητα απ' τα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Ιδρύματος όπως τη σχεδίασε η Διοίκησή του. Στα πλαίσια αυτά τοποθέτησε και την αντιμετώπιση των εργασιακών σχέσεων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών και προδιέγραψε βασικά τρεις κατηγορίες: Τους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τους οικογενειακούς γιατρούς που «θα αμείβονται με έναν τρόπο που θα είναι ξεκάθαρος απ' την αρχή» και μια τρίτη κατηγορία που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα.
Πάντως ο Μ. Νεκτάριος τοποθέτησε τις συζητήσεις και τη νομοθέτηση για την ΠΦΥ μέχρι το τέλος του 2001.
Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς το συνέδριο εξέφρασε την «πρόθεση καθολικής αξιοποίησης των γιατρών του ΙΚΑ» στο ενιαίο πρωτοβάθμιο σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.
Κατά τα άλλα το συνέδριο είχε συνοπτικές διαδικασίες και η διοίκηση δεν παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου που θα διεκδικήσει λύσεις στην ΠΦΥ με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Το συνέδριο πήρε την απόφαση για νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των κυριότερων αιτημάτων και εξουσιοδότησε την Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να ορίσει την έναρξη των κινητοποιήσεων, αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των αρμοδίων.