Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επιδίωξη συντονισμού κινήσεων

Μέχρι τον Ιούνη θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της Ευρωζώνης, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο πρώτο της ταξίδι μετά την επανεκλογή της την Τετάρτη. Πέρα από τον «συμβολισμό» των «στενών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», η εσπευσμένη συνάντηση γίνεται στο φόντο κρίσιμων διεθνών εξελίξεων που δείχνουν τον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, όπως η απειλή για έναν «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, η στάση απέναντι στη Ρωσία και η ανάγκη για οικονομική και στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις παγκόσμιες «προκλήσεις».

Παράλληλα, οι μεταξύ τους αντιθέσεις για το «πάνω χέρι» στην ΕΕ, αλλά και για την προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους ανά τον κόσμο, προμηνύουν σκληρό παζάρι στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Μακρόν και Μέρκελ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη βδομάδα, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού μετά το Brexit και οι ευρωεκλογές το 2019. Συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις Μακρόν για τις «μεταρρυθμίσεις» σε ΕΕ και Ευρωζώνη, όπου η νέα γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα καταθέσει τα δικά της σχέδια. Ταυτόχρονα, συναντήθηκε στο Παρίσι ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ. Οπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, προτίθενται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της Ευρωζώνης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη.

Ο Σολτς σημείωσε ακόμη πως πρέπει να γίνει πρόοδος στην τραπεζική ένωση και στην κοινή εκτίμηση κερδών για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Η γερμανική κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ο ίδιος.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Μέρκελ συναντήθηκε την Παρασκευή στο Βερολίνο και με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λεβέν. Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε γρήγορες διαπραγματεύσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, σημειώνοντας την κοινή στάση Γερμανίας - Σουηδίας: «Ζητούμενο είναι όσοι έχουν καθεστώς διαμονής να ενσωματωθούν το συντομότερο δυνατόν, και να επιστρέψουν εκείνοι που δεν έχουν». «Επιμένουμε ότι μέχρι τον Ιούνη μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να πετύχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», πρόσθεσε.

Για την ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, η Μέρκελ ζήτησε λύση μέσω διαλόγου, δηλαδή φάνηκε έτοιμη για σκληρό παζάρι με τις ΗΠΑ: «Θέλουμε να δούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε έναν ισχυρό ρόλο», καθώς «οι δασμοί αντιβαίνουν στις αρχές του», σημείωσε.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τη δέσμευση της Σουηδίας να συμβάλει στην προσέγγιση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας:«Είμαι ευχαριστημένη με όλα τα κανάλια επικοινωνίας που υπάρχουν, ειδικά μέσω της Σουηδίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ