Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση ενάντια σε απεργούς της «Χαλυβουργίας»

Προμήνυμα έντασης της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία

Σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή καταδίκασε χτες το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών 5 εργαζόμενους - απεργούς της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», που μαζί με τους συναδέλφους τους είχαν πάρει μέρος στον μεγαλειώδη 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών πριν έξι χρόνια.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση, συνέχεια και κλιμάκωση των αλλεπάλληλων διώξεων και της καταστολής που υπέστησαν οι απεργοί χαλυβουργοί από την εργοδοσία, το αστικό κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πολύ περισσότερο, η χτεσινή απόφαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως επιβεβαιώνουν η ψήφιση της διάταξης ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, η ποινικοποίηση και η καταστολή των κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, οι ποινές που μοιράζουν εκ νέου τα «αγροτοδικεία» σε αγωνιστές αγρότες κ.ο.κ.

Η εν λόγω καταδικαστική απόφαση δεν στρέφεται μόνο ενάντια στον ηρωικό απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι χαλυβουργοί, αλλά αποτελεί προμήνυμα έντασης της επίθεσης ενάντια στους σύγχρονους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Η δίκη και καταδίκη των 5 απεργών χαλυβουργών έγινε μετά από μήνυση που είχαν υποβάλει απεργοσπάστες, άνθρωποι της εργοδοσίας, που με αβάσιμες και αναπόδεικτες κατηγορίες (για «παράνομη κατακράτηση» από τους εργάτες) επιχειρούσαν την περίοδο εκείνη (καλοκαίρι του 2012), υπηρετώντας τα σχέδια της εργοδοσίας, να κάμψουν τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών.

Οι 5 χαλυβουργοί άσκησαν έφεση στην απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο κατηγορητήριο τη Δευτέρα 12/3 θα σταθούν στο εδώλιο και άλλοι απεργοί χαλυβουργοί, μαζί με μέλη της διοίκησης του σωματείου. Επιπλέον, χτες αναβλήθηκε μια δεύτερη αντίστοιχη δίκη, στο πλαίσιο της «βιομηχανίας μηνύσεων» που είχαν εξαπολύσει η εργοδοσία και οι άνθρωποί της ενάντια στους απεργούς.

ΠΑΜΕ: Στοχεύουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα

Η καταδικαστική απόφαση είναι ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης να χτυπήσουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα, υπογραμμίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση μιας δικαιοσύνης που είναι ταγμένη στα συμφέροντα του Μάνεση και των βιομηχάνων, να επιβάλει ποινή φυλάκισης 7 μηνών σε 5 χαλυβουργούς, συνεχίζοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης ενός ηρωικού αγώνα που κράτησε πάνω από 9 μήνες.

Πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση που ήρθε μετά από μηνύσεις απεργοσπαστών, ανθρώπων της εργοδοσίας, με στόχο το ίδιο το εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη που επέδειξε σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που πάλεψαν για όσα σήμερα αμφισβητούνται: Για δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες, για το δικαίωμα στην ίδια την απεργία.

Η καταδίκη αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης να χτυπήσουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώνει την ενίσχυση του κλίματος αυταρχισμού και καταστολής, σε μια χρονική περίοδο που αμφισβητείται το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει μια απόφαση που προαναγγέλλει νέα, ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό.

Να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στην ταξική δικαιοσύνη, πως όσες ποινές κι αν επιβάλουν, όσο κι αν επιμείνουν στην εξόντωση των ηρωικών χαλυβουργών, δεν θα κατορθώσουν να αμαυρώσουν έναν αγώνα που ξεκίνησε μέσα στο χώρο δουλειάς, από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και κράτησε με μαζικές διαδικασίες για πάνω από 9 μήνες, με όπλο το δίκιο τους και τη στήριξη εκατοντάδων σωματείων μέσα και έξω από τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ