Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «φαρμακευτική κάνναβη»

Καταψήφισε το ΚΚΕ. Ψήφισαν υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «φαρμακευτική κάνναβη», που στρώνει το δρόμο στους «επενδυτές» για την παραγωγή κάνναβης. Το σχέδιο νόμου έχει τον τίτλο «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ η συζήτησή του πλαισιώθηκε από διάφορες «φωνές» και «λαγούς» που τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσης της κάνναβης για όλες τις χρήσεις.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν η ΝΔ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων, χωρίς όμως να διαφωνούν με τις στοχεύσεις του, όπως η στήριξη των «επενδυτών».

Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας ότι είναι προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να γίνει κερδοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό αναφέρεται, άλλωστε, ξεκάθαρα στη σχετική «έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών ρυθμίσεων», όπου σημειώνεται: «Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, επιτρέποντας την δραστηριοποίηση ιδιωτών. Με τον τρόπο αυτό (...) διανοίγεται ένα νέο πεδίο επιχειρηματικότητας, το οποίο αξιοποιεί τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας (κλιματολογικές συνθήκες, έδαφος) και άρα υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των εξαγωγών».

Η κριτική του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναφέροντας κωδικοποιημένα την κριτική του ΚΚΕ, επισήμανε: «Βάσει της υπάρχουσας εμπειρίας από τη χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών, όπως τα οπιοειδή, στην ιατρική κλινική πράξη, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα γύρω από την κάνναβη και τις ουσίες, φυσικές ή συνθετικές, που προέρχονται από αυτήν, το ΚΚΕ καταλήγει στα εξής συμπεράσματα, τα οποία αγνοείτε:


-- Πρώτον, η φυτική κάνναβη, λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν γνωρίζουμε τις δράσεις, αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες που έχει καθεμία από αυτές, αλλά και οι ποικίλοι συνδυασμοί τους, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθεαυτή ως φαρμακευτική θεραπευτική ουσία.

-- Δεύτερον, αντίθετα, συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη ή και μπορούν να συντεθούν ακόμα και τεχνητά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς, ιατρικούς, παρηγορητικούς σκοπούς σε περιπτώσεις όπου τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει κανένα φοβικό σύνδρομο.

-- Τρίτον, βασική προϋπόθεση, όμως, αποτελεί η αντιμετώπιση των δραστικών ουσιών ως φαρμάκων, δηλαδή η απομόνωσή τους από το φυτό ή η τεχνητή χημική παραγωγή τους και η πραγματοποίηση κλινικών μελετών για τον καθορισμό των ενδείξεων χρήσης τους, των φαρμακοκινητικών χαρακτηριστικών τους, του προφίλ ασφαλείας τους, των αλληλεπιδράσεών τους με άλλα φάρμακα, προκειμένου να παρέχονται στους ασθενείς με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

-- Τέταρτον, σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω και τη διασφάλιση πρώτα απ' όλα της ασφάλειας των ασθενών αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος από το ίδιο το κράτος της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διάθεσης, χορήγησης τέτοιων φαρμάκων με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και της ιατρικής παρακολούθησης των ασθενών που τα λαμβάνουν.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για όλα τα παραπάνω; Απολύτως, μα απολύτως τίποτα».

Πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς γιατί δεν θα μπορούσε η παραγωγή αυτών να γίνει από το κρατικό μονοπώλιο ή από εισαγωγή των σχετικών σκευασμάτων, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή της ήδη υπάρχουσας και επαρκούς νομοθεσίας; Ορίστε, κάντε το. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό το κράτος, αλλά κάντε το με αυτό το κράτος, με αυτό το κρατικό μονοπώλιο. Ούτε αυτό δεν κάνετε». Σημείωσε, ακόμα, ότι «σε σχέση με το τελικό προϊόν της παραγωγής, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε κάποια από τις ουσίες του φυτού της κάνναβης οι οποίες έχουν συνδεθεί με ορισμένες καταπραϋντικές ιδιότητες για πάσχοντες από χρόνιες νόσους, αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται ο ασαφής και πολύ βολικός, ταυτόχρονα, βέβαια για την κυβέρνηση όρος "τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης". Αυτή η ασάφεια κάλλιστα θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα συνολικής αποποινικοποίησης της κάνναβης και για προσωπική χρήση, επενδύοντάς την με έναν "ιατρικοφανή" μανδύα».

Χέρι χέρι όσον αφορά την ουσία

Ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός, δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου, στη διάρκεια της συζήτησης ανέφερε για τη φαρμακευτική κάνναβη ότι πρόκειται για «μια αναδυόμενη αγορά παγκόσμια με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον», η οποία «για πρώτη φορά θα συνεισφέρει στον τόπο», στην «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», «την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο «παίρνοντας υπόψη την ανάγκη πρόσβασης των ασθενών σε σκευάσματα αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα από διεθνή βιβλιογραφία ότι έχουν ευεργετική ανακουφιστική και θεραπευτική δράση», ενώ προσπαθώντας να απαντήσει στην εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ, είπε: «Πρέπει να αποφασίσει το ΚΚΕ, ή αυτό το πράγμα είναι ένα παράθυρο για να μπούμε στον κόσμο των ναρκωτικών, οπότε δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση για τα περαιτέρω βήματα, ή είναι κάτι τελικά υπό προϋποθέσεις χρήσιμο, οπότε πρέπει να γίνει υπό κρατικό έλεγχο. Δεν γίνεται και τα δύο. Δεν γίνεται να λέτε "θέλουμε κρατική παραγωγή" και όταν δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να λέτε "είναι κακό"».

Τη σκυτάλη στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ είχε πάρει νωρίτερα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ειδικός αγορητής της, Κ. Μπαργιώτας, λέγοντας: «Οι θέσεις του είναι γνωστές από παλιά. Είναι οι γνωστές συντηρητικές θέσεις του ΚΚΕ από την εποχή που καταδίκαζε μαζί με τα ναρκωτικά και τα ρεμπέτικα και τη ροκ μουσική», ενώ δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της χρήσης της ινδικής κάνναβης για λόγους ιατρικούς». Ομως, αυτός που «έδωσε ρέστα» ήταν ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, που επίσης υπερψήφισε, Γρ. Ψαριανός, λέγοντας ότι οι θέσεις του ΚΚΕ «είναι σχεδόν ταυτόσημες» με αυτές της Χρυσής Αυγής, ενώ έκανε ολόκληρη διάλεξη για τους λόγους που πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση της κάνναβης.

Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο κάνοντας την εξής κριτική: «Επί της αρχής, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Γιατί στο κάτω - κάτω, εμείς είμαστε μια φιλελεύθερη παράταξη, που στηρίζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με το επιχειρείν. Ομως, εσείς το φέρνετε πρόχειρα και όλα τα παραπέμπετε σε δικές σας αποφάσεις». Κατά ψήφισε και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Γ. Σαχινίδη να προτείνει: «Αν υπάρχουν ασθενείς που έχουν πράγματι ανάγκη την ιατρική χρήση της κάνναβης, γιατί δεν κάνετε εισαγωγή και μπαίνετε στο κομμάτι της καλλιέργειας, δηλαδή της επιχειρηματικότητας;».

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του απάντησε στην «κουτοπονηριά» της κυβέρνησης, η οποία μαζί με τους διάφορους «λαγούς» προσπάθησαν να ταυτίσουν τη θέση του ΚΚΕ με αυτή της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής: «Η ΝΔ διαφωνεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής κάνναβης; Για να δούμε τα ψιλά γράμματα, διότι στα επιμέρους μπορεί να διαφωνείτε ή μπορεί να άλλαξε γραμμή η ΝΔ, πιθανόν γιατί δέχεται τις πιέσεις της βάσης της ή γιατί της παίρνετε την μπουκιά από το στόμα, αλλά στο κυρίαρχο ζήτημα, στο επίδικο, που είναι ότι μπαίνουν δυναμικά στο συγκεκριμένο κλάδο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι θα εμπορευτούν τον πόνο των ασθενών και όχι μόνο, στην πορεία και της νέας γενιάς, σε αυτό δεν λέτε τίποτα. Και σηκώνετε έναν κουρνιαχτό αντιπαράθεσης κ.λπ. Και η εγκληματική Χρυσή Αυγή, που επίσης στα ψιλά γράμματα δεν την ακούτε, είπε πολύ συγκεκριμένα ότι ''οι επενδύσεις που θα γίνουν, γιατί να τις καρπωθούν οι ξένοι επιχειρηματίες και όχι οι Ελληνες επιχειρηματίες''. Αρα, λοιπόν, στο συγκεκριμένο, στην ουσία δηλαδή, στο επίδικο, όλοι σας συμφωνείτε ότι, ναι, αυτός ο κλάδος με προϋποθέσεις - λιγότερες ή περισσότερες - να δοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Τα πάντα για τα κέρδη των μονοπωλίων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ότι «το ΚΚΕ λέει "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά, είτε "σκληρά" είτε "μαλακά", όπως τα βαφτίζουν. Ζωή ολόκληρη και όχι σε δόσεις, με δόσεις ναρκωτικών». Προσθέτοντας ότι το ίδιο το σύστημα «σπρώχνει τους νέους σε παραισθήσεις των ναρκωτικών με τα αδιέξοδα που δημιουργεί και που προβάλλει στη νεολαία τη μαστούρα» και όχι βέβαια «τον αγώνα για να ανατρέψει το σύστημα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ χαρακτήρισε αποκαλυπτικό ότι στο νομοσχέδιο μπαίνει στην άκρη η Επιτροπή Ναρκωτικών.

«Απελευθερώνετε, τόνισε, τη φαρμακευτική κάνναβη και θα έρθουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, γνωστοί όμιλοι ήδη, αυτά είναι γνωστά πριν έρθει το νομοσχέδιο, Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Καναδοί, μεγαθήρια. Γιατί έρχονται; Για να αντιμετωπίσουν τον πόνο των Ελλήνων ασθενών που δεν μπορεί να τον καλύψει το κράτος; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Ερχονται για να επενδύσουν στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες που έχει η Ελλάδα γι' αυτήν την παραγωγή, στο φτηνό εργατικό δυναμικό που διαφημίζει η κυβέρνησή σας στις ΗΠΑ και αλλού, στις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας και σύγχρονης σκλαβιάς που έχετε μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα δημιουργήσει, με τα μνημόνια και με τους νόμους που έχετε ψηφίσει και σε ένα πλαίσιο που τους βοηθάτε». Σημείωσε ότι «γίνεται μια συστηματική συκοφάντηση» των θέσεων του ΚΚΕ, «επειδή ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, έτσι και αυτοί που θέλουν να μας κατηγορήσουν, επειδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν όλα αυτά που κάνουν, λένε ψέματα για εμάς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, παίρνοντας το λόγο, ανέφερε ότι «ακόμα και το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ορίζοντας επακριβώς τα φαρμακευτικά προϊόντα, ουσίες, έκδοχα κ.λπ. και τις προδιαγραφές τους, δεν το κάνει. Παρά με ιατρικοφανές περιτύλιγμα στρώνει το έδαφος και μέσα από το νομοσχέδιο στην κατεύθυνση της συνολικής αποποινικοποίησης της κάνναβης για προσωπική χρήση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org