Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Στόχος οι τρομοκράτες, όχι οι μουσουλμάνοι», διακηρύττει ο Ράμσφελντ

Μετά από τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και την Αίγυπτο, σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μεταβαίνει στο Ουζμπεκιστάν και στην Τουρκία

Ο Ντ. Ράμσφελντ με τον υπουργό Αμυνας της Αιγύπτου

Associated Press

Ο Ντ. Ράμσφελντ με τον υπουργό Αμυνας της Αιγύπτου
ΚΑΪΡΟ-ΡΙΑΝΤ-ΜΑΣΚΑΤ.-

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφθασε, αργά χτες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία-αστραπή σε χώρες-«κλειδιά» στην περιοχή γύρω από το Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μέχρι χτες, εμφανίστηκε εξαιρετικά λακωνικός και επαναλάμβανε διαρκώς ότι «δε μεταφέρει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, ούτε διαπραγματεύεται κάτι. Απλώς θέλει να καταστήσει σαφές σε όλους τους συνομιλητές του την αμερικανική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε έναν, άνευ προηγουμένου, πόλεμο κατά των τρομοκρατών, ο οποίος σε καμία περίπτωση δε στρέφεται σε βάρος του μουσουλμανικού ή αραβικού κόσμου».

Συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ, τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ αλλά και τον ομόλογό του, Σουλτάν Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, είχε στο Ριάντ ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μετά το τέλος των επαφών, οι Ράμσφελντ και Αζίζ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «από τις συνομιλίες, έχει πλέον τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτεθούν εναντίον κάποιας αραβικής ή μουσουλμανικής χώρας», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «δεν μπορούμε, φυσικά, να ζητάμε και εγγυήσεις για τα στρατιωτικά τους σχέδια». Ο Αζίζ εκτίμησε ότι «δεν επίκειται άμεσο αμερικανικό πλήγμα κατά του Αφγανιστάν» και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «δεν τέθηκε αίτημα για χορήγηση κάποιας στρατιωτικής βοήθειας από τη Σαουδική Αραβία». Τέλος, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τόνιζε ότι στη χώρα του «δεν υπάρχουν άτομα που βοηθούν την τρομοκρατία» και ότι, «αν υπάρξουν, τότε θα παταχτούν».

Ο Ράμσφελντ, από πλευράς του, τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις απέβλεπαν, κυρίως, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη σύσφιξη αυτού του είδους συνεργασίας. Επίσης, επανέλαβε ότι «στόχος της εκστρατείας είναι μόνο τρομοκράτες και όχι ο μουσουλμανικός κόσμος, μια παράλογη σύγχυση που γίνεται επίτηδες από τους τρομοκράτες γιατί τους εξυπηρετεί». Μάλιστα, δίνοντας παραδείγματα της «στήριξης που οι ΗΠΑ έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια στον μουσουλμανικό κόσμο», ανέφερε την επίθεση κατά του Ιράκ, προς όφελος του Κουβέιτ, και τη στήριξη των μουσουλμάνων της Βοσνίας και του Κοσσόβου. Ο Ράμσφελντ, μάλιστα, εξέφρασε τη «βαθιά κατανόησή του» για τις ανησυχίες των αραβικών ηγεσιών και διευκρίνισε ότι «συζητήθηκαν και τυχόν συνέπειες των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός των αραβικών χωρών», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Ομάν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τον Σουλτάνο Καμπούς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο άνδρες απλώς επιβεβαίωσαν τη δεδομένη στρατιωτική συνεργασία του Ομάν, το οποίο, ήδη, από τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο είχε ανοιχτά στηρίξει τα αμερικανικά σχέδια. Ο Ράμσφελντ ενημερώθηκε, πριν αναχωρήσει, και για την πορεία των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στα στρατεύματα του Ομάν και της Βρετανίας.

Φθάνοντας στο Κάιρο, ο Ράμσφελντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Αίγυπτος είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή, που έχει στενές επαφές και στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που έχει, ήδη, εκφραστεί υπέρ της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε ομιλία του προς τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, είχε επαναδιατυπώσει την υποστήριξή του προς την «αντιτρομοκρατική συμμαχία», αλλά είχε τονίσει ότι «τα αιγυπτιακά στρατεύματα δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον αραβικής ή μουσουλμανικής χώρας, διότι άλλωστε δεν τους έχει ζητηθεί».

Ο Ράμσφελντ θα συναντηθεί με τον Μουμπάρακ και με τον υπουργό Αμυνας, Χουσεΐν Ταντάουι. Κατά τη διαδρομή προς το Κάιρο, ο Ράμσφελντ επιβεβαίωσε τα σχέδια χορήγησης, «και με αλεξίπτωτα», ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον αφγανικό λαό, δηλώνοντας ότι «ήδη δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν μεγάλο αριθμό Αφγανών να έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς σε απελπιστικές συνθήκες».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, στη συνέχεια, αναμένεται στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι θα κάνει και μία, μη προγραμματισμένη, στάση στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ