Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ποια τρομοκρατία;

Και κατά του πολέμου και κατά της τρομοκρατίας; `Η μόνο κατά του πολέμου - άρα υπέρ της τρομοκρατίας; `Η - εν πάση περιπτώσει - μονομερώς κατά του πολέμου και αδιαφορώντας για την τρομοκρατία;

Αυτά τα πλαστά ερωτήματα έχουν τεθεί στη συζήτηση, στην ιδεολογική πάλη πιο σωστά, που οξύνθηκε περισσότερο από την 11η του Σεπτέμβρη και μετά. Και που απευθύνονται στο ΚΚΕ, αλλά και σε άλλες πολιτικές κινήσεις, οργανώσεις και προσωπικότητες, οι οποίες πορεύτηκαν μαζί στα αντιπολεμικά κινήματα, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της Αθήνας, την Πέμπτη 27 του Σεπτέμβρη, όπου στήριξαν την πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινήσεων, επιτροπών και άλλων μαζικών φορέων.

Ετσι, θέτουν το σλόγκαν: «Και κατά του πολέμου και κατά της τρομοκρατίας»!

Ερώτημα 1ο: Τι εννοούν ως πόλεμο; Η απάντηση θεωρείται αυτονόητη, αλλά δεν είναι. Γιατί λέγοντας πόλεμος, όπως αποδείχτηκε, δεν εννοούμε πάντα το ίδιο πράγμα όλοι οι αντιπολεμικοί. Αυτό φάνηκε και στη Σερβία. Αυτό φαίνεται και τώρα.

Ερώτημα 2ο: Τι εννοούν ως τρομοκρατία; Ούτε σ' αυτό είναι αυτονόητη η απάντηση. Αλλο εννοεί η μία πλευρά και άλλο η άλλη.

Ερώτημα 3ο: Πώς θ' αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία; Εδώ πια οι δύο κατευθύνσεις γίνονται ολοφάνερες. Η μία, αθωώνει τον ιμπεριαλισμό και συγκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του, που δεν είναι η τρομοκρατία! Η άλλη, παλεύει εναντίον του.

1. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών κατά του Αφγανιστάν έχει αρχίσει! Δεν είναι υπό αναμονή. Αρχισε αμέσως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα. Οι ΗΠΑ (η κυβέρνηση), σαν έτοιμες από καιρό, εφόρμησαν! Και εφόρμησαν κινητοποιώντας αεροπλανοφόρα, στρατούς, ειδικές δυνάμεις. Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις του Ιντσιρλίκ, της Σούδας και άλλες, δουλεύουν μέρα-νύχτα. Οι μυστικές υπηρεσίες, το ίδιο. Κομάντος των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Αυστραλίας, έχουν εισβάλει στο Αφγανιστάν. Επικρατεί πολεμικό κλίμα παγκοσμίως. Αυτά όλα δεν είναι πόλεμος; Το λέμε, επειδή ως πόλεμος θεωρείται μόνο ο βομβαρδισμός ή η εισβολή πολλών ακόμη χιλιάδων στρατού. Αυτά, βεβαίως, θα δραματοποιούσαν την κατάσταση πολύ περισσότερο. Ωστόσο, ο πόλεμος γίνεται. Και η αντιπολεμική συνέπεια επιβάλλει να καταδικαστούν όλα αυτά. Να αποσυρθούν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας, που επίσης υπάρχει! Γίνεται!

Αυτά απαιτεί η αντιπολεμική συνέπεια. Και όχι - όλα όσα γίνονται - να θεωρούνται πράξεις δικαιοσύνης, που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ νομιμοποιούνται να διαπράττουν, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας!... Πόλεμος υπάρχει και όταν στους λαούς έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο και όταν βομβαρδίζουν (Σερβία). Πολύ περισσότερο που τώρα δε μιλάμε μόνο για πιστόλι στον κρόταφο...

Μα - τίθεται το ερώτημα - δεν πρέπει να συλληφθούν οι τρομοκράτες και όσοι είναι πίσω τους;

Ποιοι είναι οι τρομοκράτες; Ποιοι διέπραξαν το χτύπημα στη Ν. Υόρκη και στην Ουάσιγκτον; Είναι ο Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του; Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι είναι αδύνατο να διαπραχθεί τέτοιο χτύπημα από οποιουσδήποτε Μπιν Λάντεν. Αλλά, για χάρη της συζήτησης, ας υποθέσουμε ότι αυτό συνέβη. Για την εξουδετέρωση και σύλληψή του χρειαζόταν να κινητοποιηθεί όλος ο στρατός του παγκόσμιου καπιταλισμού; Μόνο αφελείς μπορούν να το δεχτούν.

2. Τρομοκρατικές οργανώσεις υπήρξαν και υπάρχουν ουκ ολίγες. Ομως αποδείχτηκε, ότι αυτές τις οργανώσεις είτε τις δημιούργησαν οι μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού (πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά και άλλων καπιταλιστικών χωρών εντός και εκτός ΕΕ), είτε οι υπηρεσίες αυτές μπήκαν στην πορεία μέσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις κατηύθυναν, τις χρησιμοποίησαν.

Δεύτερο σε σειρά, αλλά όχι και σε σημασία: Αρχιτρομοκράτες είναι οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, όπως υπογράμμισαν και οι βετεράνοι του Βιετνάμ σε εκείνη τη συγκλονιστική επιστολή τους, που θάφτηκε από τα άλλα ΜΜΕ. Στους αρχιτρομοκράτες συγκαταλέγονται και οι κρατικές οντότητες τόσων και τόσων χωρών, ιμπεριαλιστικών. Γι' αυτό τον λόγο ακριβώς χρειάζονται τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις-παρακλάδια τους: Για να τις χρησιμοποιούν-αξιοποιούν κατά των λαών και του λαού των ΗΠΑ.

Σ' έναν κόσμο που κυριαρχεί ο ιμπεριαλισμός (καπιταλισμός) τα διάφορα τέτοια φαινόμενα δεν ξεφυτρώνουν αυτοτελώς από αυτόν. Συνυπάρχουν στην πολιτική του, πάνε μαζί, είναι, όπως λέμε, κρέας-νύχι με αυτήν. Η δραστηριότητα, για παράδειγμα, της CIA, της Μοσάντ, των βρετανικών και άλλων υπηρεσιών, που συνίσταται στην εξυπηρέτηση της γενικότερης ιμπεριαλιστικής πολιτικής, δεν μπορεί να ξεκοπεί από τις ενέργειες των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, τις οποίες δημιουργούν κι όταν δεν υπάρχουν... Αν ήθελαν, μπορούσαν να τις έχουν εξουδετερώσει.

Ωστόσο, τις παραπάνω, οι... πολέμιοι της τρομοκρατίας, από τη μια τις ξεχωρίζουν από τον ιμπεριαλισμό, ως αυτοτελή φαινόμενα, ενώ από την άλλη βάζουν στην ίδια μοίρα με αυτές τους αγωνιστές ενόπλων κινημάτων, καθώς και τους αγωνιστές που ζώνονται με πυρομαχικά και γίνονται σκόνη, παίρνοντας μαζί τους και αθώους. Με τους τελευταίους, δηλαδή τους απεγνωσμένους, ασφαλώς και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτικά, παρά τις αγνές προθέσεις τους. Δεν μπορούμε, όμως, θα ήταν και ανήθικο, να τους τοποθετούμε στον ίδιο σάκο με τους άλλους. Και, βεβαίως, να αθωώνουμε εν ονόματι αυτού τον ιμπεριαλισμό! Το κυριότερο όλων: Τα ένοπλα κινήματα τόσων λαών (Παλαιστίνη, Κολομβία, Σαλβαντόρ, Κουρδιστάν, Φιλιππίνες και άλλα) είναι προς καταδίκη; Ασφαλώς όχι! Είναι προς αλληλεγγύη, προς στήριξη κάθε μορφής! Οταν ένας λαός υποχρεώνεται να πάρει τα όπλα, για να διεκδικήσει πατρίδα, δικαιώματα, για να πάρει τις τύχες στα δικά του χέρια, αυτός ο λαός αξίζει κάθε τιμή και διεθνιστική αλληλεγγύη!

3. Επομένως, όταν τίθεται το ερώτημα, «πώς θ' αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία», για κάθε προοδευτικό άνθρωπο η απάντηση είναι μία: «Μέσω της αντιμετώπισης του ιμπεριαλισμού»! Και η αντιμετώπιση του ιμπεριαλισμού δε γίνεται μέσω της «αυτορρύθμισής» του, ώστε να γίνει... καλός! Γίνεται μέσω της πάλης, σε κάθε χώρα και διεθνώς, για την απόκρουση και την ανατροπή του. Για την Ελλάδα: Με τη συσπείρωση και την πάλη, που θα οδηγήσει σε λαϊκή εξουσία. Με τη δημιουργία, δηλαδή, του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Το ίδιο σε κάθε χώρα. Και με την κοινή δράση, διεθνώς, όλων αυτών.

Απ' αυτή την άποψη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι συσπειρώσεις διαφόρων κινημάτων, οργανώσεων, φιλειρηνικών δυνάμεων, πολιτικών κινημάτων, που βάζουν σε πρώτη γραμμή τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο» και άλλα.

«Φονιάδες των λαών», την ώρα που έχουν τόσα αθώα θύματα; ρωτούν ορισμένοι με προσποιητή αφέλεια! Ναι! Ακριβώς αυτή την ώρα το παραπάνω σύνθημα είναι ακόμη πιο επίκαιρο! Γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, χορεύουν τους πολεμικούς χορούς τους πάνω στα πτώματα αθώων νεκρών! Για να επιτεθούν ακόμη πιο άγρια εναντίον όλων των λαών - και του λαού των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου!

Απ' αυτή την άποψη, η ευχή «να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο» και να υπάρξει «ενεργητική συμμετοχή της ΕΕ σε φιλειρηνική κατεύθυνση», «με καταδίκη της τρομοκρατίας», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ, είναι τουλάχιστον άσχετη με την πραγματικότητα, για να χρησιμοποιήσουμε μια επιεική διατύπωση. Πρώτο, γιατί το διεθνές δίκαιο είναι αυτό του «νέου δόγματος του ΝΑΤΟ» και ο ΟΗΕ ένα φύλλο συκής, αφού ο συσχετισμός των δυνάμεων έγειρε σαφέστατα κατά των λαών μετά τις... κοσμογονικές αλλαγές του 1989-'91, όπως τις λέει ο ΣΥΝ! Δεύτερο, γιατί η ΕΕ δε θέλει να συμβάλει σε φιλειρηνική κατεύθυνση, αφού άλλες χώρες της έχουν κολλήσει πάνω στις ΗΠΑ για σφαίρες επιρροής και άλλες τρώγονται με τις ΗΠΑ πάλι για τις σφαίρες επιρροής, ενώ η ίδια η ΕΕ νομιμοποίησε (και μέσω ΝΑΤΟ και αυτοτελώς) την επίθεση των ΗΠΑ! Τρίτο, γιατί η καταδίκη του τρομοκρατικού πλήγματος δε λέει το παραμικρό από μόνη της, τη στιγμή που ο ιμπεριαλισμός επιτίθεται εδώ και τρεις βδομάδες εναντίον όλων των λαών! Στη χώρα μας, εξάλλου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν το τρομοκρατικό πλήγμα για να στηρίξουν τα σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ σε αγαστή σύμπνοια...


Του
Μάκη ΜΑΙΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ