Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Αφρίν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μπερδεύεται και άλλο το «κουβάρι» της σύγκρουσης στη Συρία, μετά την (προ μηνός) έναρξη της τουρκικής χερσαίας επέμβασης «Κλαδί Ελιάς» στον κουρδικό θύλακα Αφρίν της βόρειας Συρίας. Η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ανέπτυξε χτες τις ένοπλες φιλοκυβερνητικές «Λαϊκές Δυνάμεις» (κάτι σαν πολιτοφυλακές) στην κουρδική περιοχή του Αφρίν, με σκοπό να ταχθούν απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα.

Η άφιξη των πολιτοφυλακών στο Αφρίν προκάλεσε την «απάντηση» του τουρκικού στρατού με καταιγιστικά πυρά εναντίον τους. Το συριακό πρακτορείο SANA τονίζει ότι οι δυνάμεις αναπτύχθηκαν νωρίς χτες το απόγευμα στο Αφρίν και ότι οι μαχητές όπως και οι δημοσιογράφοι που τους συνόδευαν έγιναν αργότερα στόχος του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως οι φιλοκυβερνητικές «Λαϊκές Δυνάμεις» έφθασαν στην περιοχή «για να υποστηρίξουν τους ντόπιους να υπερασπίσουν τα σπίτια τους από τις επιθέσεις του "Ισλαμικού Κράτους", του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων τους»...

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, πάντως, «προέβλεψε» χτες βράδυ ότι «σύντομα θα αρχίσει η πολιορκία του Αφρίν», τονίζοντας ότι θα είναι το επόμενο στάδιο της χερσαίας επέμβασης στη Συρία. «Είναι σημαντικό, όπου πάμε, να παραμείνουμε ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ακολούθως ότι μετά, χάρη στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, «δεν θα μείνει χώρος στις YPG (Λαϊκές Δυνάμεις Αμυνας Κούρδων μαχητών, που για την Αγκυρα θεωρούνται παρακλάδι του ΡΚΚ) να διαπραγματευτούν με το συριακό καθεστώς».

Νωρίτερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, αμφισβήτησε ότι επιτεύχθηκε την Κυριακή συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και την ηγεσία των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG χαρακτηρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες «προπαγάνδα». Παράλληλα, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αμφισβητήσει την ανάπτυξη των φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο Αφρίν. Σύμφωνα με ένα διοικητή των ΥPG, που επικαλούνται κουρδικά πρακτορεία ειδήσεων, δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία με την κυβέρνηση, παρά μόνο πρόσκληση για προστασία των συνόρων.

Η αντίδραση της Μόσχας

Οι περίπλοκες εξελίξεις σε πεδία συγκρούσεων της βόρειας Συρίας προκάλεσαν χτες και την αντίδραση του Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, που συνεργάζεται στενά και με τη συριακή κυβέρνηση και με την τουρκική. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Τουρκίας μπορούν να υλοποιηθούν και να ικανοποιηθούν μέσω του άμεσου διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία» και «φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων». Επέκρινε, τέλος, τις οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται «για να προωθηθούν άλλες πολιτικές» στη Συρία και στην περιοχή γενικότερα, «που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα συμφέροντα του κουρδικού λαού και προσβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεγχος του κουρδικού Μανμπίτζ από τον συριακό στρατό(2018-12-29 00:00:00.0)
Κατάληψη του Αφρίν από Τούρκους και τζιχαντιστές μισθοφόρους(2018-03-20 00:00:00.0)
Παράλληλες επιθέσεις σε Αφρίν και βόρειο Ιράκ εξαγγέλλει η Τουρκία(2018-03-09 00:00:00.0)
Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται(2018-02-14 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις για την τουρκική επέμβαση(2018-01-26 00:00:00.0)
Ενδοσυμμαχικές συγκρούσεις με φόντο ευρύτερες κόντρες(2017-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ