Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ξεκίνησε χτες το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών

Στις 4 Μάρτη θα ανακοινωθεί αν τα μέλη του κόμματος εγκρίνουν τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με CDU/CSU

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Συμφωνείτε να επικυρώσουν οι Σοσιαλδημοκράτες την κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στην οποία κατέληξαν το Φλεβάρη;». Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν από χτες (με επιστολική ψήφο) τα περίπου 460.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο πλαίσιο του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν θα συνεχιστεί ή όχι ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 2 Μάρτη και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μάρτη.

Κι ενώ η ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη, εντείνεται η εσωκομματική κόντρα όσων συμφωνούν και όσων διαφωνούν με έναν τρίτο μεγάλο συνασπισμό. Στην καμπάνια υπέρ του «όχι» πρωτοστατούν οι νεολαίοι του SPD (JUSOS), ενώ η ηγεσία του κόμματος «οργώνει» τη χώρα προκειμένου να πειστούν τα μέλη να ψηφίσουν «ναι». Η κομματική βάση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο, που αντιπροσωπεύει το 1/4 των κομματικών μελών του SPD) εξέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας διαδικτυακή ανακοίνωση «αντίστασης κατά του μεγάλου συνασπισμού», την οποία μέχρι χτες είχαν υπογράψει εκατοντάδες μέλη, αλλά και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών. Η Αντρέα Νάλες, που έχει προταθεί από την ηγεσία ως η επόμενη πρόεδρος του SPD (αυτό θα το αποφασίσει συνέδριο του κόμματος στις 22 Απρίλη), βρέθηκε στο κρατίδιο και μίλησε σε συσκέψεις, σημειώνοντας πως «αξίζει να αγωνιστούμε για την επιτυχία».

Από την άλλη, όσοι υποστηρίζουν το «όχι» προτάσσουν την ανάγκη για «ανανέωση» του SPD, μετά και την εκλογική πτώση του τον περασμένο Σεπτέμβρη, προκειμένου να παραμείνει το κόμμα μια εναλλακτική επιλογή του αστικού πολιτικού συστήματος. Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της «Bild», που εμφανίζει το SPD για πρώτη φορά τρίτο κόμμα με 15,5% και την ακροδεξιά - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη δεύτερη θέση με 16%. Παράλληλα, η CDU/CSU παραμένει αλώβητη με 32%. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 13%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9% της πρόθεσης ψήφου.

Στο μεταξύ, το προεδρείο της CDU υπερψήφισε χτες την πρόταση της προέδρου Αγκελα Μέρκελ να οριστεί νέα γενική γραμματέας του κόμματος η δημοφιλής πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρ και έμπιστη συνεργάτιδα της Μέρκελ, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ. Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση στο έκτακτο κομματικό συνέδριο στις 26 Φλεβάρη. Γερμανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με αυτήν την κίνηση η καγκελάριος ανταποκρίνεται στο αίτημα να δρομολογήσει τη διαδοχή της και σημειώνουν ότι και η Μέρκελ κατείχε το αξίωμα της γγ της CDU πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ