ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Εκστρατεία για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και διατήρηση της χώρας στην ΕΕ ξεκίνησε και επίσημα το νεοϊδρυθέν βρετανικό πολιτικό κόμμα «Renew Britain» («Ανανεώστε τη Βρετανία»), που θεωρείται απότοκο των ενδοαστικών αντιθέσεων οι οποίες εντείνονται μπροστά σε διλήμματα και ζητήματα που ανοίγει για τα βρετανικά μονοπώλια και την αστική τάξη της χώρας η προοπτική αποχώρησης.
Το νέο κόμμα, που ιδρύθηκε πέρσι το καλοκαίρι με πρότυπο το κόμμα «Εμπρός» του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει μεταξύ άλλων και Βρετανούς ευρωβουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος «Renew Britain», Τζέιμς Τόρανς, πρόσθεσε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στους Βρετανούς ευρωβουλευτές «για να συλλογιστούν το εθνικό συμφέρον» με σκοπό να εξασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. «Θα είμαστε σκληροί και στο Brexit και στα αίτιά του», κατέληξε.
Το εν λόγω κόμμα, με βασικά στελέχη τον πρώην αξιωματούχο του Φόρεϊν Οφις, Κρις Κόγκλαν, έναν λογιστή και μια πρώην δημοσιογράφο με θητεία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ κ.α., σκοπεύει μάλιστα να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη αλλά και σε βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν. Βεβαίως, πίσω από το «Renew Britain», που δεν έχει κρύψει τις «ανεπίσημες επαφές» με το κόμμα του Ε. Μακρόν, βρίσκονται σημαντικοί εκφραστές της αστικής τάξης στη Βρετανία, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο επικεφαλής της τράπεζας Goldman Sachs στη Βρετανία, Λόιντ Μπλακφέιν, και ο ουγγρικής καταγωγής καπιταλιστής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος το 1992 είχε αυγατίσει την περιουσία του στοιχηματίζοντας εναντίον της βρετανικής στερλίνας σε διεθνή χρηματιστήρια.
Νωρίτερα, ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε χτες, ενώπιον επιχειρηματιών, στη Βιέννη, με κεντρικό θέμα το Brexit, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, όταν αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν θα βυθιστεί σε αναρχία τύπου (της χολιγουντιανής ταινίας φαντασίας) «Μαντ Μαξ». Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία «παγκόσμια» Βρετανία με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, μολονότι αυτές δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές τιμές της Κίνας. Πρότεινε σύστημα «αμοιβαίας αναγνώρισης» ανάμεσα στη χώρα του και τις άλλες χώρες της ΕΕ προς όφελος μονοπωλίων αμφοτέρων των πλευρών επικαλούμενος την «προστασία» των καταναλωτών και τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο βιοτεχνών ισχυρίστηκε ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, τότε το τραπεζικό κεφάλαιο στη Βρετανία θα γίνει τάχα «ο υπηρέτης της βιομηχανίας και όχι το αφεντικό όλων». Επανέλαβε ακόμη ότι εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα «αναπρογραμματίσει» την οικονομία της Βρετανίας και θα προσέφερε στις επιχειρήσεις «σαφήνεια σχετικά με το Brexit», υποστηρίζοντας την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.