Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαξιφισμοί για την «ειρήνη» των ιμπεριαλιστών

Το Νοέμβρη του 2017 ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός παρέλαβε τη σημαία των ΗΠΑ ως δώρο, από τον εκπρόσωπό τους στο Κοσσυφοπέδιο, Ε. Ενγκελ

Copyright 2017 The Associated

Το Νοέμβρη του 2017 ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός παρέλαβε τη σημαία των ΗΠΑ ως δώρο, από τον εκπρόσωπό τους στο Κοσσυφοπέδιο, Ε. Ενγκελ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια αντικατοπτρίστηκαν για μία ακόμη φορά χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το Κοσσυφοπέδιο, όπου οι πρέσβεις των δυο χωρών παρουσίασαν μία εντελώς διαφορετική εικόνα για αυτό που θεωρούν πως διαδραματίζεται στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Οι υποκριτικοί «διαξιφισμοί» των ιμπεριαλιστών γίνονται με δεδομένα αντικειμενικά στοιχεία που καταδεικνύουν συνέχιση της δραματικής φτώχειας, της ανεργίας και της ανέχειας, που είναι επί της ουσίας τα μόνα που γνωρίζει (ιδιαίτερα μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999) ο λαός του Κοσσυφοπεδίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς 10 χρόνια μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (υπό τις προτροπές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε μια «χλιαρή» έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή, επιλέγοντας να εστιάσει στη σημασία εφαρμογής των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο. Δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές «να συνεχίσουν το διάλογο» μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κάλεσε τους «ηθικούς» αυτουργούς της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου να συλλογιστούν τις συνέπειες της πράξης τους, εκτιμώντας ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν έχει σήμερα σαφή προοπτική», καθώς έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις για την ένταξή του σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ των προβλημάτων, ο Ρώσος διπλωμάτης διέκρινε την έξαρση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την «καταστροφική οικονομική κατάσταση» και το «χαμηλό επίπεδο ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αναγνώριση του προτεκτοράτου από περισσότερες χώρες, τονίζοντας ότι ορισμένες έχουν αποσύρει την αναγνώριση. Επισήμανε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν τηρεί βασικές συμφωνίες από τα συμφωνηθέντα με το Βελιγράδι, όπως η συμφωνία για την ίδρυση «Ενωσης Σερβικών Δήμων», κατηγορώντας την ΕΕ για «ανοχή». Προειδοποίησε για τους επιπρόσθετους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια από την επιστροφή τζιχαντιστών στο Κοσσυφοπέδιο από τη Συρία και το Ιράκ.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υποστήριξε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο «έχει βελτιωθεί» την τελευταία 10ετία, ότι τάχα έχει ενισχυθεί «η πολυεθνοτική δημοκρατία» και πως οι ΗΠΑ «επιθυμούν την αληθινή ειρήνη» στην περιοχή. Ασκησε πιέσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα να καταλήξουν «το συντομότερο» σε συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων, διακρίνοντας περιθώρια για «νίκη και των δύο πλευρών». «Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι αλλά τα οφέλη ξεκάθαρα», είπε η Χέιλι, καταδικάζοντας ακολούθως την πρόσφατη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Γου Χαϊτάο, είπε πως η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας) «θα πρέπει να αποτελέσει τη νομική βάση» για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, τονίζοντας πως η χώρα του «σέβεται την κυριαρχία της Σερβίας» και πως χαιρετίζει το διμερές διάλογο υψηλού επιπέδου «για μόνιμη λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Η εκπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αν Γκογκάν, κάλεσε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τούς δράστες της δολοφονίας Ιβάνοβιτς, βλέποντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου σε διάφορους τομείς «επιτυχείς αλλά με πολλά περιθώρια για ακόμη περισσότερα».

Αργότερα χτες βράδυ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαιρέτισαν την ανακοίνωση πολιτικών ηγετών Κοσσοβάρων Αλβανών ότι αποσύρονται από τις προσπάθειες ανάκλησης ή τροποποίησης του νόμου για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ. Τους ζήτησαν να τηρήσουν το λόγο τους «με πράξεις» και ότι το ίδιο θα πρέπει να πράξουν «όλοι οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κατόπιν πιέσεων... (2018-01-19 00:00:00.0)
Πιέσεις για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου (2011-12-16 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ παίζουν με τις λέξεις... (2007-06-02 00:00:00.0)
Πιέσεις και κινήσεις για την «επόμενη μέρα» (2007-04-24 00:00:00.0)
Καταγραφή αντιθέσεων (2007-04-05 00:00:00.0)
Ασκηση αναπαράστασης των ΝΑΤΟικών επιδρομών για «εκπαιδευτικούς λόγους»... (2000-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ