Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12931

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2018»
Προϋπόθεση για την ανάκαμψη η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Φόβοι για τις συνέπειες από «γεωπολιτικές εντάσεις» και «πιο προστατευτικές πολιτικές»


ΣΕΛ.  4
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παράλληλες διεργασίες για τη θωράκιση των συμφερόντων ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Αυτοί που διαιρούν και ματώνουν τους λαούς δεν μπορούν να εγγυηθούν ειρήνη και σταθερότητα


ΣΕΛ.  7

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων σε Φάρμακο - Υγεία

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα μαζί υπηρετούν την ίδια πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, και στο χώρο του Φαρμάκου, σε βάρος των αναγκών του λαού

  • Το Φάρμακο - εμπόρευμα και η εμπορευματοποίηση συνολικά της Υγείας, που υπηρετούν με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο «ανθίζει» ένα ακόμα σκάνδαλο.
  • Ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι, που ελέγχουν την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση φαρμάκου, κονταροχτυπιούνται με «νόμιμα» και λιγότερο νόμιμα μέσα, για να ενισχύσουν το μερίδιό τους από την «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως. Στη βάση αυτή, αναπτύσσεται η διαπλοκή με το κράτος και τους μηχανισμούς του.
  • Με τις περικοπές και τα «πλαφόν» στη φαρμακευτική δαπάνη, η κυβέρνηση καλλιεργεί την εντύπωση ότι βάζει τάξη στα οικονομικά της Υγείας, όταν με την πολιτική της ενισχύει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και φορτώνει ολοένα και περισσότερο τα βάρη στο λαό.
  • Ταυτόχρονα, σπέρνει σύγχυση και αυταπάτες ότι με εξεταστικές επιτροπές και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και των ελέγχων θα υπάρξει τάχα «κάθαρση», ενώ θωρακίζει και ενισχύει την πηγή των σκανδάλων, που είναι το καπιταλιστικό κέρδος.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρύβουν την ουσία

Την ώρα που εκατοντάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας συνωστίζονται σε «κοινωνικά φαρμακεία» ή καταχρεώνονται για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φαρμακευτική θεραπεία, ακούνε ξανά για «βαλίτσες» γεμάτες με εκατομμύρια ευρώ που διακινούν φαρμακοβιομήχανοι.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά ένα Γολγοθά για να εκτελέσουν την πιο απλή συνταγή γιατρού, βομβαρδίζονται από τη σκανδαλολογία και τις αναφορές στις «μίζες». Οι ίδιοι που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, δηλαδή οι φαρμακοβιομήχανοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία που την έχουν κάνει πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και οι αστικές κυβερνήσεις που θωρακίζουν τη «νόμιμη» κερδοφορία τους, μοστράρουν τώρα στο λαό τις «παράνομες» συναλλαγές. Στόχος τους είναι να κρυφτεί η ουσία, το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου.

Είναι φανερό ότι ο πόλεμος που ξεσπάει γύρω από τη «Novartis» έχει πολλές προεκτάσεις. Από τη μία, είναι σίγουρο ότι σκάνδαλα τέτοιου μεγέθους δεν «σκάνε» επειδή απλά κάποιοι φιλοτιμήθηκαν να μιλήσουν. Πάντα, αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια. Π.χ. το γεγονός ότι η υπόθεση «Novartis», που αφορά και γερμανικά κεφάλαια, ανακινήθηκε από το κράτος των ΗΠΑ, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε μεταξύ άλλων και με ακόμη ένα επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της ΕΕ. Θυμίζουμε αντίστοιχες «αποκαλύψεις» που έκαναν οι ΗΠΑ πέρυσι για τη «Volkswagen» κ.λπ.

Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στο γεγονός ότι η σκανδαλολογία λειτουργεί καταλυτικά και στην αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού, σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς τέτοιες διεργασίες είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό φάνηκε και με αφορμή την αντιπαράθεση για το Σκοπιανό και το πώς αυτή αξιοποιείται για την επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες δεν αφήνουν αδιάφορα τα αστικά επιτελεία εντός και εκτός Ελλάδας.

Η σκανδαλολογία αξιοποιείται για να φορτωθεί στα «σκάνδαλα», στη «διαφθορά», στις «μίζες» όλη η κακοδαιμονία που ζουν οι εργαζόμενοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις της κρίσης, η αντιλαϊκή επίθεση, τα μνημόνια, οι άμεσες επιπτώσεις τους στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με τις δραματικές περικοπές, που διαμορφώνουν άθλιες συνθήκες. Μάλιστα, διαβάσαμε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται είναι τόσο μεγάλο, που ο λαός δεν θα είχε φορτωθεί το ένα μνημόνιο από τα τρία, αν οι πολιτικοί έλεγαν όχι σε αυτές τις μίζες! Με τέτοιες ανοησίες προσπαθούν να κουκουλώσουν για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική των μνημονίων εφαρμόζεται παντού σε όλα τα κράτη της ΕΕ και όχι μόνο, ότι τα μεγαλύτερα «μνημόνια» απ' όλα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Να κουκουλώσουν επίσης το γεγονός ότι ο καπιταλισμός δεν είναι πουθενά «υγιής» και «αδιάφθορος», παντού βρωμάει και ζέχνει από σκάνδαλα, αφού το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι το κέρδος για λογαριασμό των ομίλων που βγαίνει από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Οσο σημαντικό είναι για το λαό να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και κανένας υπεύθυνος να μην πέσει στα μαλακά, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη λειτουργήσει ως βολικό άλλοθι κάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Και κυρίως να μην επιτρέψει ο λαός σε όλη αυτήν την μπόχα που αναδύεται να σκεπάσει το μέγα σκάνδαλο, που είναι η παραγωγή και εμπορία του Φαρμάκου με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος. Οσο συμβαίνει αυτό, το Φάρμακο θα είναι απλησίαστο για την εργατική τάξη και ταυτόχρονα θα μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στις πολυεθνικές για το ποια θα κυριαρχήσει, θα αναπαράγεται η διαφθορά. Βλέποντας αυτήν τη μεγάλη εικόνα, οι εργαζόμενοι αντί να ψάχνουν «ουτοπικά» έναν καπιταλισμό χωρίς διαφθορά, να παλέψουν για να ξηλώσουν την αιτία της διαφθοράς και των σκανδάλων, που είναι η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία.


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Οχι στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη!

Με εξορμήσεις σε στρατόπεδα, χώρους δουλειάς και στα χωριά της περιοχής, οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, εργατικά σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.


ΣΕΛ.  3


ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» οι συγκρούσεις και τα παζάρια

ΣΕΛ.  19
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στήνουν επικίνδυνες μπίζνες με την κάνναβη

ΣΕΛ.  16
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για Εργασιακά και μισθούς

ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ