Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Νίκος Σκαλκώτας
Ο Νίκος Σκαλκώτας
Την Τρίτη 13 Φλεβάρη, στις 20.30, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστούν από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών δύο θεωρούμενα χαμένα έργα του κορυφαίου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα (1904 - 1949), που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλη του 1930 στο Βερολίνο. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας και συνιδρυτής της, μαζί με τον καθηγητή Μουσικολογίας Νίκο Μαλλιάρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα συμφωνική ορχήστρα, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, επικεντρώνει τη δράση της στη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι: Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα, γραμμένη το 1929, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή και Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο τον Μάρτη του 1930, με τη σύμπραξη του πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσου. Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν συμφωνικά έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη (Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ. 2), συμμαθητή του Ν. Σκαλκώτα στο Βερολίνο, και των κοινών τους δασκάλων Πάουλ Γιουόν (Μπαλάντα για ορχήστρα, έργο 3ο «Ο θρήνος της Ινγκεμποργκ») και Κουρτ Βάιλ (Συμφωνία αρ. 2), δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την αισθητική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, μια εποχή που επηρέασε ολόκληρη τη μουσική του 20ού αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ