Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Σύνθετο και πολύπλευρο παζάρι

Σύνοδος Κορυφής στη Βουλγαρία στις 26 Μάρτη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών να διατηρήσουν τη συνεργασία τους, παρά τις έντονες αντιθέσεις, δείχνει η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας που θα γίνει στη Βάρνα (της Βουλγαρίας) στις 26 Μάρτη, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Θέμα συζήτησης οι διμερείς σχέσεις, που παραμένουν δύσκολες, αλλά και οι «διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις».

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες εργασίες για να πληρούνται πλέον και τα τελευταία 7 κριτήρια (από τα συνολικά 72) που εκκρεμούσαν για την κατάργηση της βίζας σε ταξίδια μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. «Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΕ», σχολίασε. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ εξέφραζε μέχρι τώρα ενστάσεις εξαιτίας της απροθυμίας της Αγκυρας να αλλάξει την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της και αυτό συνδεόταν και με τις έντονες δυσκολίες να ξεκολλήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σχολίασε ότι αν τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, το 2018 «θα δοθεί νέα ορμή στις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις και θα αλλάξει η προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ». Είπε ακόμα ότι οι αλλαγές που έγιναν (στην τουρκική νομοθεσία) «δεν θα αποδυναμώσουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, τις σύνθετες διεργασίες αποτυπώνουν και οι εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία, που ανακοίνωσε προχτές ότι απέσυρε και επίσημα τον πρέσβη της από την Αγκυρα (αφού βέβαια η Αγκυρα είχε ουσιαστικά ζητήσει την «απομάκρυνσή» του). Χτες, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι οι σχέσεις ηλικίας 400 χρόνων των δύο χωρών «μια μέρα θα διορθωθούν. Αποσύραμε τον πρέσβη μας αλλά διατηρούμε σχέσεις μέσα από τον επιτετραμμένο της πρεσβείας... Θα διατηρήσουμε δεσμούς μέσα από κοινά καθήκοντα και στο εμπόριο... Προσδοκάμε να πάρουμε ταυτόχρονα μέτρα (με την Τουρκία) για την αποκατάσταση των δεσμών μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org