Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το «Βαρύ Γεράκι» της «SpaceX» ταξιδεύει στο Διάστημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιτυχής απέβη, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ η εκτόξευση του μεγαλύτερου και βαρύτερου (διεθνώς) πυραύλου εκτόξευσης στο Διάστημα, «Heavy Falcon» («Βαρύ Γεράκι») της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας «SpaceX» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ, με στόχο την περιφορά τμήματός του γύρω από τον πλανήτη Αρη.

Ο πύραυλος, ύψους 70 μέτρων, με 27 μηχανές προώθησης, μετέφερε εκτός των άλλων και ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Tesla» του Ε. Μασκ. Εάν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο, το ανώτερο τμήμα του «Heavy Falcon» αναμένεται να φθάσει στον Αρη σε περίπου έξι μήνες. Η επιλογή του πλανήτη Αρη δεν είναι τυχαία καθώς εκεί ο Ε. Μασκ σχεδιάζει να φτιάξει την πρώτη ανθρώπινη αποικία.

Ο πύραυλος της εταιρείας «SpaceX» θεωρείται μεγάλη καινοτομία στις διαστημικές αποστολές σε σχέση με την εκτόξευση πολύ μεγάλων δορυφόρων στο Διάστημα και τη μεταφορά εξοπλισμού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή τη Σελήνη καθώς μπορεί να μεταφέρει βάρος 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά με κόστος 90.000.000 δολάρια ανά εκτόξευση. Αντίθετα, ο δεύτερος βαρύτερος πύραυλος «Delta IV Heavy» της εταιρείας «United Launch Alliance» (κοινοπραξία των μονοπωλίων αεροναυπηγικής «Boeing» και «Lockheed Martin») μπορεί να μεταφέρει το 50% του φορτίου με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος. Ωστόσο τα σχέδια της εταιρείας «SpaceX» δεν σταματούν στον πύραυλο «Heavy Falcon» καθώς μελετάται η αντικατάστασή του έως το 2022 από έναν ακόμη μεγαλύτερο πύραυλο που θα ονομάζεται «Big Falcon Rocket».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org