Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μπόρκμαν», ένας τραγικός ήρωας

Ο θίασος «ΣΥΝ.ΘΗΚΗ», μετά τη «Νόρα» και το «Ρόσμερσχολμ» του Ερρίκου Ιψεν, συνεχίζει την προσπάθεια προσέγγισης του Νορβηγού συγγραφέα με το προτελευταίο έργο του της ψυχολογικής περιόδου, «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν», κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Στούντιο Μαυρομιχάλη» (Μαυρομιχάλη 134, τηλ. 210 6453330 - 6932177826).

Εργο γραμμένο το 1896, είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπερανθρώπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: Να υποτάξει στην εξουσία του τις κρυμμένες δυνάμεις της γης, μεταλλεία, νερά, θάλασσες, για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του. Ο Μπόρκμαν είναι ένας τραγικός ήρωας, γιατί μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται. Τραβώντας το μοναχικό του δρόμο και προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φτάνει στην Υβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.

Μετάφραση από τα Νορβηγικά: Ερατώ Τριανταφυλλίδη. Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης. Σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος. Μουσική - σύνθεση: Αγγελική Δέλλα. Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη. Παίζουν: Γιώργος Κροντήρης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Φίλια Δενδρινού, Πέτρος Πέτρου, Αγγελική Δέλλα. Στο πιάνο η Αγγελική Δέλλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ