Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κοινή τοποθέτηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την οποία σημειώνουν εξαρχής ότι αυτό θα είναι εναρμονισμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι δύο δημοτικές αρχές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα «νέο» πανεπιστήμιο με «παλιά» προβλήματα, αφού «η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα παραμείνουν. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο θα ψάχνει πόρους βγάζοντας την πραμάτεια του στην αγορά, δηλαδή κατά παραγγελία τμήματα, μεταπτυχιακά και εργαστήρια, που θα δουλεύουν για τις ανάγκες των μονοπωλίων», τονίζουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν:

«Η απαξίωση των πτυχίων δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, στην προσπάθειά τους να εναρμονίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με τις νέες κάθε φορά προτεραιότητες του κεφαλαίου, προχωρούσαν σε μεγαλύτερες ή μικρότερες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου στα δημόσια πανεπιστήμια, η ίδρυση και επέκταση των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης, το δυσβάσταχτο κόστος φοίτησης στα δημόσια πανεπιστήμια κ.λπ., διαμορφώνουν ισχυρούς ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Η θέση μας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα μπορεί να διαμορφώσει πανεπιστήμια που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Χωρίς τα μονοπώλια να καθορίζουν τι θα μαθαίνουν οι νέοι επιστήμονες, σε ποιους τομείς θα γίνεται έρευνα, σε μια κοινωνία που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη μέχρι τώρα πείρα, που δείχνει με ωμότητα τα αποτελέσματα της πολιτικής της αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων. Το παράδειγμα των μηχανικών αποφοίτων είναι σαν ένας "πάγκος λαϊκής": ΕΜΠ 700 ευρώ, ΤΕΙ 584 ευρώ, ΕΠΑΣ 350-400 ευρώ κ.ο.κ. Αυτοί είναι οι κουτσουρεμένοι μισθοί που αντιστοιχούν σε κατηγοριοποιημένη γνώση.

Η πολυδιαφημιζόμενη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική αγορά δεν θα γίνει για να υπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε βεβαίως θα λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα της περιοχής, ακριβώς γιατί μέσα από την ανταποδοτική λειτουργία του Πανεπιστημίου θα καθορίζεται ο προσανατολισμός του, τι θα μαθαίνουν οι φοιτητές του. Αυτό ανοίγει την όρεξη επιχειρηματικών ομίλων που θα χρηματοδοτήσουν για να κερδίσουν και μετά πάμε για άλλα!».

Και οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου καταλήγουν: «Το ερώτημα που απευθύνει το υπουργείο Παιδείας στους δήμους της Δυτικής Αθήνας για γνώμες και προτάσεις έχει έναν συγκεκριμένο στόχο: Να μετατεθούν λειτουργικές ευθύνες στους δήμους και να λειτουργήσουν αυτοί ως μεσολαβητές ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την ...αγορά. Ο λαός, η νεολαία της Δυτικής Αθήνας πρέπει να κρίνουν τις εξελίξεις αναφορικά με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με βάση τα συμφέροντά τους. Να παλέψουν για πανεπιστήμια και Παιδεία συνολικά που θα είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ