Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέος κουρνιαχτός γύρω από το άσυλο στα ΑΕΙ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

Το προσφιλές της θέμα, που αφορά τη λεγόμενη «ανομία στα πανεπιστήμια», σηκώνει για άλλη μια φορά η ΝΔ διά στόματος προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη, που μετά από συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας έκανε σχετικές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε διά της ανοχής, ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η ΝΔ θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει και την ατολμία και την ανικανότητά της να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια. Σε ό,τι με αφορά, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Ενας από τους πρώτους νόμους της ΝΔ θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων». Και αργότερα επανήλθε στο θέμα, κάνοντας αναφορές στους μικροπωλητές έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, θύμισε ότι έχει συγκροτηθεί 12μελής επιτροπή υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία «σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ειρήνη και την παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ». Είπε ακόμα ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι διοικήσεις των ΑΕΙ «να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία - όπου αυτό απαιτείται - με την Ελληνική Αστυνομία» και σχολίασε πως η εμμονή της ΝΔ με το άσυλο «παίρνει τη μορφή πολιτικού αυτισμού»...

Την ουσία που κρύβεται πίσω από όλη αυτήν τη συζήτηση αναδεικνύει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με σχόλιό του για την επί της ουσίας κατάργηση του ασύλου που ζητάει ο πρόεδρος της ΝΔ, σχόλιο στο οποίο σημειώνει:

«Ο κουρνιαχτός των τελευταίων ημερών, με αφορμή περιστατικά εγκληματικότητας στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, τα οποία έχουν καταγγελθεί από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, είναι εκ του πονηρού.

Η πλειοδοσία της ΝΔ σε αντιδραστικές προτάσεις, όπως η κατάργηση του ασύλου, στοχεύει στο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των φοιτητών - σπουδαστών.

Αυτή η πρόταση της ΝΔ, εκτός από απαράδεκτη, έχει στόχο να στήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη στιγμή που και οι δύο είναι ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών και σπουδαστών για τις σπουδές τους. Είναι συνυπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που οδηγεί - εκτός των άλλων - σε τεράστιες ελλείψεις σε σταθερό και μόνιμο προσωπικό στην ευθύνη του πανεπιστημίου για όλες τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης, σε υποδομές και φωτισμό σε όλους τους χώρους.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δίνουν "άσυλο" στην επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα ιδρύματα, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους, εκδότες να εμπορεύονται τα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, την Ερευνα, την επιστημονική γνώση, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για τους φοιτητές.

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση για ολοκληρωμένη μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, να υπερασπιστούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το πανεπιστημιακό άσυλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ