Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Η κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της για το «ναυάγιο»

Τη συνέχιση εκτέλεσης του προγράμματος με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού ή με δάνεια, πρότειναν ΤΕΕ, ΔΣΑ και ΓΕΩΤΕΕ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» στις 7/12/97 για το μεγάλο φαγοπότι σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» στις 7/12/97 για το μεγάλο φαγοπότι σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο
Ενώπιον των ευθυνών της για τη συνέχιση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, του τόσο σημαντικού έργου για την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο βρίσκεται σε τέλμα και διατρέχει τον κίνδυνο της ακύρωσης, έθεσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντ. Ρουπακιώτης, και του ΓΕΩΤΕΕ, Μ. Σταυρακάκης.

Οι τρεις πρόεδροι, επισημαίνοντας συγκεκριμένα την τεράστια σημασία του έργου, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση της ΕΕ για το σταμάτημα ή μη της χρηματοδότησης, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη να το συνεχίσει από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, που θα μπορούσαν να προέλθουν ακόμη και από δανεισμό. Επίσης, στηριζόμενοι στην πρόβλεψη του άρθρου 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους», τόνισαν ότι θα πρέπει να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και να αποκρουστούν οποιεσδήποτε προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής του.

Οι τρεις πρόεδροι επισήμαναν ότι πράγματι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως: Το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί σε καμιά περιοχή. Εχουν υπάρξει στη σύνταξη του προγράμματος υπερβολικές ως αδικαιολόγητες χρονικές αποκλίσεις. Υπήρξαν προβλέψεις που κατέστησαν μη υπολογίσιμο το τελικό κόστος. Υπάρχουν προβλέψεις στο νομοθετικό πλαίσιο που απαιτούν την αναθεώρησή τους. Δεν υπάρχει πλήρης στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός. Οπως επισήμαναν τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι υπόλοιποι επιστημονικοί και επαγγελματικοί οργανισμοί, υπέβαλαν για την επίλυσή τους - και κυρίως για την απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών κτηματογράφησης - προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές, ενώ οι αρμόδιοι απέκλεισαν εξαρχής από τον προγραμματισμό, τη διοίκηση και τη διαχείριση τους επιστημονικούς αυτούς συλλόγους.


Δήλωσαν επίσης ότι η παρέμβαση των υπηρεσιών της ΕΕ ξεκίνησε με τον εντοπισμό των προβλημάτων που περιγράφηκαν πιο πάνω, αλλά η κριτική τους γίνεται, ορισμένες φορές, ακραία, αντιφατική και αβάσιμη. Τόνισαν ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν πρέπει να τιμωρήσουν τη χώρα και να διακόψουν κάθε χρηματοδότηση αλλά να απαιτήσουν την επιβολή συγκεκριμένων όρων και στόχων για τη συνέχισή του, ώστε να διασφαλιστεί και το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα.

Δυσοίωνη προοπτική

Ανέφεραν ακόμη ότι με επιστολή τους ζήτησαν να συναντηθούν με τον αρμόδιο επίτροπο, Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα για τις τελικές διαβουλεύσεις με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη - και πιθανότατα και με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη - αλλά αυτός αρνήθηκε, επικαλούμενος έλλειψη χρόνου. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των ίδιων των εκπροσώπων των φορέων, οι προοπτικές για τη διευθέτηση του προβλήματος και για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικά κονδύλια δεν είναι ευοίωνες, κάτι που διαφάνηκε και από τις συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες.

Ομηρους της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί χαρακτήρισε τους 6.000 εργαζόμενους στο έργο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τοπογράφων, Ν. Ιωνάς, επισημαίνοντας ότι όλα τα γραφεία βρίσκονται από τη Δευτέρα σε απεργία με αιτήματα την πληρωμή των 15 δισ. δρχ. για εργασίες που έγιναν και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτηματολογίου.

Προαναγγελθέν τέλμα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα προβλήματα του Κτηματολογίου ήταν γνωστά από πολύ καιρό πριν, αλλά η κυβέρνηση εκώφευε ή άφηνε επίτηδες να εξελιχτούν έτσι τα πράγματα, αναδεικνύοντας έτσι τις τεράστιες ευθύνες της για το σημερινό τέλμα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2000 η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Κτηματολογίου του ΤΕΕ ανέδειξε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, όπως: Διαφοροποιήσεις του υλοποιούμενου προγράμματος σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΤΕΕ, καθυστερήσεις, αστοχίες στους προϋπολογισμούς των μελετών, υπερβολικά λειτουργικά έξοδα, ελλείψεις στις προδιαγραφές και στο νομικό πλαίσιο, μη λειτουργία έως τότε Κτηματολογικών Γραφείων, κάνοντας και μια σειρά από προτάσεις που δεν εισακούστηκαν.

Σημειώνεται ότι ο «Ρ» από το Δεκέμβρη του 1997 με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα είχε αποκαλύψει το όργιο αδιαφάνειας με τις μελέτες κτηματογράφησης των πιλοτικών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, στα δημοσιεύματα με τίτλους «35 δισ. σε στενό κύκλο», «Το μεγάλο φαγοπότι» είχαμε αποκαλύψει με συγκεκριμένα στοιχεία την «αμαρτωλή» διαχείριση στην εκτέλεση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου από την εταιρία «Κτηματολόγιο ΑΕ», καθώς και τις βαριές πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ στις αναθέσεις των μελετών στις δύο πρώτες φάσεις του έργου.

Στο περιθώριο της συνέντευξης ο διευθύνων σύμβουλος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» και ένας από τους κατηγορούμενους της δίωξης Γεράκη, ο Ν. Γαλιδάκης, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει συστηματική επίθεση με στόχο την ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ πρόσθεσε ότι «θα δώσουμε όλα τα στοιχεία. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαλυφθούν όσοι έχουν συμφέρον να σταματήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο».

Ανούσιοι διαξιφισμοί

Στο μεταξύ, σε ανούσιους διαξιφισμούς και προσωπικές αντιπαραθέσεις με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ουσία, που είναι η συνέχιση του μεγάλου έργου, αναλώθηκαν χτες οι εκπρόσωποι τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, δήλωσε ότι διαπιστώνει πως «το ΠΑΣΟΚ διαρκώς και περισσότερο ολισθαίνει στην προσπάθειά του να εκβιάσει και να χαλιναγωγήσει την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη», ενώ πρόσθεσε ότι «η μεγάλη εθνική υπόθεση του Κτηματολογίου δεν πρέπει να συνδεθεί με έναν αποτυχημένο κατά κοινήν ομολογία υπουργό, τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος απεδείχθη ανίκανος και απέτυχε», καλώντας τον Κ. Σημίτη «να αναθέσει την υπόθεση του Κτηματολογίου σε έναν νέο κατάλληλο υπουργό»...

Στη δήλωση αυτή απάντησαν τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, όσο και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας. Ο Κ. Λαλιώτης στη δήλωσή του - αντί να απολογηθεί για την κατάσταση που έχει περιέλθει αυτό «το μεγαλύτερο μεγάλο έργο», όπως το χαρακτήριζε - αναφέρει ότι «αυτοί που σήμερα κόπτονται για το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν είχαν κάνει τίποτε απολύτως γι' αυτό κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1994». Στη συνέχεια αφού χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη ως «τον πιο αποτυχημένο πρωθυπουργό» και «αυτόκλητο συνήγορο για την υπεράσπιση του κ. Γ. Γεράκη», αναφέρει ότι με τη συνηγορία του αυτή ο Κ. Μητσοτάκης «εκθέτει θεσμικά, ηθικά και πολιτικά τον κ. Γεράκη». Επίσης, υποστηρίζει ότι τα στελέχη της ΝΔ «με θεμιτά και αθέμιτα μέσα ναρκοθετούν το Εθνικό Κτηματολόγιο εξυπηρετώντας μικροκομματικά και τα συναρτημένα οικονομικά συμφέροντα των "ημετέρων" τους». Πάντως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα, επισημαίνει ότι «σε πείσμα της ηγεσίας της ΝΔ που μόνιμα κινδυνολογεί και υπονομεύει το Εθνικό Κτηματολόγιο, θα συνεχίσει την ολοκλήρωσή του, με σχέδιο και διαθέσιμους πόρους, που αποτελεί δέσμευση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Επίσης, διαβεβαιώνει ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Ο Δ. Ρέππας νωρίτερα σε δηλώσεις του άφησε σαφώς να εννοηθούν πολιτικά κίνητρα πίσω από τις διώξεις που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης, προσφέροντας ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να τις χρησιμοποιεί και «δηλητηριάζοντας τη δημοκρατία μας»! «Καθένας - κατέληξε - πρέπει να ασκεί το ρόλο του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπει σε άλλους να παρανοούν ή να χρησιμοποιούν δικές του ενέργειες για αλλότριους σκοπούς».

  • Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Εισαγγελέων παραπέμπει στην πρόσφατη ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την περίπτωση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) και τον βαλλόμενο τότε εισαγγελέα Δημ. Ασπρογέρακα, και αναφέρει: «Η Εισαγγελία απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη (πολιτικής σκοπιμότητας των δικαστικών λειτουργών) ή άποψη ως καθ' ολοκληρίαν αβάσιμη και καλεί οποιονδήποτε διαθέτει στοιχεία περί του αντιθέτου να θέσει αυτά αμέσως στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων για τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών». Υπενθυμίζει δε ότι «μεταξύ των οργάνων αυτών είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Στο μεταξύ, έκπληξη προκαλεί χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλου, σύμφωνα με την οποία ζήτησε να τον ενημερώσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «είναι αυτονόητο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να στηρίζει την ενημέρωσή του για τα συμβαίνοντα στο χώρο της Δικαιοσύνης σε δημοσιογραφικές πληροφορίες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ