Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαύρος αντικομμουνισμός

«Ο θάνατος του Στάλιν», είναι ο τίτλος της αντικομμουνιστικής ταινίας που πρόκειται να προβληθεί στους κινηματογράφους. Το δίλεπτο τρέιλερ της ταινίας είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση ωμού και χυδαίου αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας, καθώς εμφανίζει τον Στάλιν ως τον «φόβο και τον τρόμο του έθνους» και άλλες προσωπικότητες της εποχής (π.χ. τον στρατάρχη Ζούκοφ) ως άθλιες καρικατούρες.

Αποκαλυπτικό είναι όμως και το κείμενο της περίληψης από την εταιρεία διανομής «ODEON», που συνοδεύει την ταινία και δημοσιεύεται στα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρει η εταιρεία διανομής, διαφημίζοντας την ταινία ως «κωμωδία που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα»: «Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ένας άνδρας πεθαίνει. Ενα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο ταράζει ολόκληρο το σώμα του. Γεμίζει σάλια και λερώνει τον εαυτό του... Αυτός ο άνδρας δεν είναι άλλος από τον Ιωσήφ Στάλιν - δικτάτορας, τύραννος και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. "Ο Θάνατος του Στάλιν" είναι μία σάτιρα για τις ημέρες πριν από τις κηδείες του Εθνοπατέρα. Μέρες που ρίχνουν ένα σαρδόνιο φως σε όλη την τρέλα και την απάνθρωπη κατάσταση του ολοκληρωτισμού. Μέρες που δείχνουν όλους όσοι τον περιστοίχιζαν να μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Και όλα βασίζονται σε αληθινά γεγονότα».

«Δικτάτορας», «τύραννος», «απανθρωπιά», «ολοκληρωτισμός», «υπέρτατη εξουσία»... Ολα τα συστατικά του χυδαίου αντικομμουνισμού, ανακατεμένα σ' ένα χαρμάνι και γαρνιρισμένα με τη «σάτιρα» και την «κωμωδία», για να γίνει πιο εύπεπτος και διεισδυτικός στο κοινό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org