Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να γίνει ουσιαστική η εκμάθηση ξένων γλωσσών στο σχολείο

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ξενόγλωσσα σχολικά βιβλία στο Λύκειο

Το χρόνιο αίτημα να δίνονται δωρεάν όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία και στους μαθητές των Λυκείων ανέδειξε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή. Οπως επισήμανε ο βουλευτής Γ. Δελής, «δεν μπορεί να υποχρεώνονται να αγοράζουν οι μαθητές των Λυκείων τα σχολικά τους βιβλία, την ώρα που το λαϊκό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, την ώρα που η φτώχεια εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, την ώρα που η ανεργία χτυπάει κόκκινο». Τόνισε δε πως πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέρμα σ' αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, συμφώνησε πως πρόκειται για απαράδεκτο καθεστώς και εξήγγειλε πως από το Σεπτέμβρη, σε όλες τις βαθμίδες, τα ξενόγλωσσα βιβλία θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές με υλικό που ετοιμάζεται, ενώ μέχρι τέλος Φλεβάρη το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά του για το θέμα της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στα σχολεία.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής είπε πως το ΚΚΕ αναμένει να δει πώς θα εφαρμοστεί αυτή η εξαγγελία και αναφέρθηκε σε αναγκαία βήματα ώστε να γίνει πιο ουσιαστική η εκμάθηση ξένων γλωσσών στα σχολεία, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και αλλαγή των βιβλίων: «Να υπάρχουν αυτά τα βιβλία, τα οποία θα υποστηρίζουν πραγματικά την ουσιαστική εκμάθηση της γλώσσας και φυσικά η δωρεάν διανομή τους. Αλλο ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Οπως καταλαβαίνετε, διαφορετικά λειτουργεί ο εκπαιδευτικός σε ένα τμήμα με 15 και 20 παιδιά και διαφορετικά με 25 ή 30 και ιδιαίτερα στο ζήτημα της ξένης γλώσσας. Και βεβαίως, σημαντικό ζήτημα είναι και η πρόσληψη των απαραίτητων μόνιμων καθηγητών». Υπογράμμισε δε: «Τίποτα δεν προοιωνίζεται βέβαια ότι θα κινηθείτε σε αυτήν την κατεύθυνση. Κατά την άποψή μας, οι μηχανές της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Παιδεία λειτουργούν στο φουλ και νομίζουμε ότι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και σε αγωνιστική ετοιμότητα και το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org