Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις με αφορμή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σπουδαστών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σπουδαστών
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), έκαναν χτες το πρωί οι σπουδαστικοί σύλλογοι των σχολών Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) και Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας. Η Γενική Συνέλευση των σπουδαστών της ΣΤΕΤΡΟΔ αποφάσισε ακόμα να προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση, με κατειλημμένη σχολή και συγκέντρωση όταν το νομοσχέδιο θα συζητιέται και θα ψηφίζεται στη Βουλή.

Οι σπουδαστές θέτουν το ερώτημα τι σημαίνει πραγματικά αναβάθμιση των σχολών τους, αντιπαραβάλλοντας την πραγματικότητα που διαφαίνεται με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων να παραμένει και να εντείνεται (π.χ. παρόμοιες ειδικότητες με τη ΣΤΕΤΡΟΔ βγαίνουν και από τη Γεωπονική, αλλά και από τα υπόλοιπα ΤΕΙ που παραμένουν), το μεγάλο κόστος σπουδών, την πρακτική να γίνεται με όρους τσάμπα εργασίας, το πτυχίο να μην αποτελεί το μοναδικό προαπαιτούμενο για δουλειά, αλλά να πρέπει να συμπληρώνεται με μια σειρά πιστοποιητικά κ.τ.λ.

Σχετικά με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανακοίνωσε χτες τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του, από τις 19/1/2018, με την οποία η Σύγκλητος «εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το γεγονός ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης σε σχέση με τη λειτουργία των ΤΕΙ και τη λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων, δεν στηρίζονται σε μια τεκμηριωμένη ακαδημαϊκή ανάλυση, αλλά ικανοποιούν κατά βάση ανάγκες συγχώνευσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τμημάτων και εισάγουν, εμμέσως πλην σαφώς, σε σειρά γνωστικών αντικειμένων λογικές διάσπασης των σπουδών». Ειδικά δε για τους μηχανικούς σημειώνει: «Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα έχει επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα των ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών μηχανικού πενταετούς διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει τη θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, διαφορετικών επιπέδων, που οδηγούν σε κατατμήσεις και διασπάσεις και συνακόλουθα σε μια συνολική υποβάθμιση όλων των τίτλων σπουδών των μηχανικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα διεκδίκησης για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών(4/10/2018)
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής(19/12/2017)
Κινητοποίηση για τις μετεγγραφές(7/2/2017)
Με «όχημα» την αποδοκιμασία... στη γραμμή της κυβέρνησης(5/11/2010)
Οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά!(2/11/2005)
Στους δρόμους πάλι οι φοιτητές(23/5/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org