Πενήντα χρόνια μετά την ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ, ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις πραγματοποιεί την Τετάρτη επίσκεψη στη χώρα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή και η οποία ξεκίνησε την Κυριακή από την Ινδονησία.
Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί το Βιετνάμ «εταίρο», όπως δηλώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι, μια κίνηση που έχει ως άμεσο στόχο να δυναμώσει τον ανταγωνισμό πρωτίστως με την Κίνα, με την οποία το Βιετνάμ έχει διαφορές σε σχέση με τη διεκδίκηση νησιών και χωρικών υδάτων στη Νότια Κινεζική Θάλλασα. Οπως αναφέρουν και ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, ο στόχος του πρώην στρατηγού Μάτις (που δεν συμμετείχε στον πόλεμο στο Βιετνάμ) είναι να δυναμώσει τη συνεργασία και στο στρατιωτικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες τη σταδιακή ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων στο Βιετνάμ, αξιοποιούν τις διμερείς σχέσεις για το προχώρημα των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων στην κρίσιμη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Στο ίδιο το Βιετνάμ, δείγμα της ενίσχυσης των εμπορευματικών σχέσεων, στο όνομα του «σοσιαλισμού με αγορά», είναι και τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, που οδηγούν και σε καταδίκες ανώτατων στελεχών του κράτους. Χτες καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο του Ανόι σε ποινές φυλάκισης έως 22 ετών ανώτατοι αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας («PetroVietnam») και δεκάδες άλλοι υπάλληλοι, που συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς με υπεξαίρεση τεράστιων ποσών. Ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής της εταιρείας και πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Ντιν Λα Θανγκ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών, ενώ και ο νυν πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας καταδικάστηκαν αρχικά σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκαν οι ποινές τους σε 22 χρόνια, μετά την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις οικογένειες των καταδικασθέντων.