Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών

Πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση την Παρασκευή στο υπουργείο Ναυτιλίας

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Την ολοένα και εντονότερη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε παγίδες θανάτου, με ευθύνη της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με τη μαχητική κινητοποίηση που οργάνωσαν την Παρασκευή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας, συγκέντρωση στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Με σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» ανέδειξαν τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση αυξάνουν τους κινδύνους και τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Αυτή η κατάσταση, που επιβάλλεται από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή ατυχήματα, με πιο πρόσφατο αυτό της 11ης Γενάρη, με έναν 58χρονο εργαζόμενο να χαροπαλεύει στην εντατική του Τζάνειου Νοσοκομείου, μετά από πτώση σε πλοίο. Ακόμα, την Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι η υγεία περίπου 200 εργαζομένων της Ζώνης και 20 ναυτεργατών εκτέθηκε σε άμεσο κίνδυνο από εργασίες αποξήλωσης αμίαντου χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, σε επισκευαζόμενο πλοίο που βρίσκεται στις πέτρινες δεξαμενές!

Το εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς της Ζώνης επιδεινώνει και η υπολειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, του μοναδικού μηχανισμού ελέγχου στη Ζώνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Την υπολειτουργία αυτή προωθεί συνειδητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εντολή της εργοδοσίας. Παρά την απαίτηση του Συνδικάτου Μετάλλου για τη λειτουργία των Επιτροπών όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Ζώνης, το υπουργείο Εργασίας σκόπιμα βάζει εμπόδια στη λειτουργία τους. Ενδεικτικά, έχει ορίσει όλους κι όλους 5 ελέγχους το μήνα (!), ενώ διέκοψε την αποζημίωση των μελών που συμμετέχουν, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους να μη μετέχουν και έτσι να μην υπάρχει απαρτία για τη διενέργεια ελέγχων. Ακόμα, τον Ιούλη του 2017, η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο διορισμού των μελών των Επιτροπών, προβλέποντας ότι πλέον ορίζονται ως μέλη ονομαστικά ο διοικητής και υποδιοικητής του κάθε λιμενικού τμήματος (ενώ αυτό που ίσχυε ήταν ο διορισμός του εκάστοτε διοικητή και του νόμιμου αντικαταστάτη του μόνο με την ιδιότητά τους). Το Συνδικάτο Μετάλλου από την πρώτη στιγμή ανέδειξε ότι με τον τρόπο αυτό μπλοκάρεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Επιτροπών, αφού τα άτομα αυτά ανά διαστήματα μετατίθενται και θα πρέπει κάθε φορά να ορίζεται ονομαστικά νέος εκπρόσωπος.

«Κερασάκι» σε αυτά είναι η ασυλία που παρέχουν ουσιαστικά στην εργοδοσία οι διωκτικές αρχές, αφού κανένας εργοδότης δεν λογοδοτεί για τα εργατικά «ατυχήματα». Ακόμα και οι λιγοστές υποθέσεις παραβίασης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε βάρος της ζωής των εργαζομένων που φτάνουν στην Εισαγγελία ή στα δικαστήρια, καταλήγουν στην απαλλαγή των υπευθύνων.

«Θέλουμε να γυρίζουμε στις οικογένειές μας ζωντανοί και αρτιμελείς»

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους τις απαντήσεις του υπουργού στα αιτήματά τους, σημείωσε ότι αυτό που τους είπε είναι ότι «τώρα θα έχετε δουλειά, αυτό είναι το θέμα» και ότι για το μόνο που δεσμεύθηκε ήταν πως θα αναλάβει την πρωτοβουλία για σύσκεψη με την υπουργό Εργασίας. Ο Σ. Πουλικόγιαννης κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και αγωνιστική ετοιμότητα. Οπως είπε, «το θέμα της τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι το πρώτο και είναι αλληλένδετο με την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης. Δεν υπάρχει πιο ιερό από τη ζωή του εργαζόμενου. Θέλουμε να γυρίζουμε στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, ζωντανοί και αρτιμελείς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ