Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων, με στήσιμο μπλόκων από Δευτέρα

Εντατικές προετοιμασίες για να υλοποιηθούν με επιτυχία οι αποφάσεις που πήρε στην τελευταία συνεδρίαση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση με τρακτέρ στα Φάρσαλα
Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση με τρακτέρ στα Φάρσαλα
Μπλόκα σε κομβικά σημεία όλης της χώρας στήνουν από τη Δευτέρα 22 μέχρι την Κυριακή 28 Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες, κλιμακώνοντας την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σταθμό σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης «AGROTICA».

Η απόφαση πάρθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την περασμένη Τρίτη στη Λάρισα και, ήδη, σε πολλές περιοχές έχουν ληφθεί αποφάσεις, από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, για το στήσιμο μπλόκων σε συγκεκριμένα σημεία.

Εχουν προηγηθεί, εδώ και μήνες, περιφερειακές συσκέψεις και κατά τόπους κινητοποιήσεις, που συνδυάζουν το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τα ιδιαίτερα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων ανά περιοχή και καλλιέργεια. Με παρακαταθήκη αυτήν τη δουλειά, που σε πολλές περιπτώσεις άφησε αποκρυσταλλώματα στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στους Συλλόγους και στις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σχεδιάζεται τώρα το επόμενο βήμα.

Στη Θεσσαλία και αλλού

Στη Θεσσαλία, που και αυτήν τη φορά θα αποτελέσει την «καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έξοδο στα μπλόκα.

  • Στην Καρδίτσα, όπως αποφασίστηκε στη μαζική παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού στον Παλαμά, το μπλόκο θα στηθεί τη Δευτέρα 22/1, στην Εθνική οδό Ε65, στο ύψος του Δέλτα Καρδίτσας.
  • Στη Λάρισα, την Παρασκευή 19/1 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στα Φάρσαλα, ενώ για την Κυριακή 21/1 έχει προγραμματιστεί ανάλογο συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου. Για τη Δευτέρα 22/1, γίνονται προετοιμασίες για να συγκεντρωθούν τρακτέρ και να κατευθυνθούν σε σημείο που θα επιλεγεί για το στήσιμο του μπλόκου.
  • Σε κομβικό σημείο της περιοχής θα βγάλουν τρακτέρ οι αγρότες του νομού Τρικάλων.
  • Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Μαγνησίας (Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νότιου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης) και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίηση, με αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εφορία, την Τετάρτη 24 Γενάρη και εκεί θα αποφασίσουν για το στήσιμο μπλόκου.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του καλέσματος για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις, το Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης πραγματοποίησε την Πέμπτη 18/1 στο Ρέθυμνο σύσκεψη Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων αποφάσισε το στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια από την Τετάρτη 24/1.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή 26/1, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 22/1, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας. Σύσκεψη διοργανώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», τη Δευτέρα 22/1, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της «Βέτλανς».

Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική

Με τις νέες, πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αγωνίζονται ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη χαριστική βολή στο εισόδημά τους, σπρώχνοντάς τους μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα, επιταχύνοντας αντίστροφα τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ολοένα και λιγότερα χέρια αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων μεταποίησης. Αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που:

  • Θωρακίζει τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά, και ταυτόχρονα αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους να εκβιάζουν για «ανοιχτές τιμές», ενώ η απληρωσιά έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.
  • Αυξάνει κι άλλο το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, λαμβάνοντας νέα μέτρα, όπως πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, «περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης, κι άλλα χαράτσια, την ίδια ώρα που οι εμποροβιομήχανοι ανεβάζουν τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων.
  • Φορτώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους με βαριά φορολογία μέσω των τεκμηρίων, ετοιμάζεται να πετσοκόψει το αφορολόγητο που κέρδισαν με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα και να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια.
  • Εκτοξεύει στα ύψη τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, όταν οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα και οι αγρότες τις παίρνουν, πλέον, στα 67 τους χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Βάζει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για ανεξόφλητα χρέη και απειλεί με άμεσες κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια.
  • Δεν αποζημιώνει τους πληγέντες παραγωγούς για τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, εφαρμόζοντας τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Περικόπτει άγρια τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, ενώ με την εφαρμογή του νόμου για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και σχετικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, ήδη έχουν πεταχτεί εκτός εκατοντάδες χιλιάδες μικροί αγρότες.
Αιτήματα - διεκδικήσεις επιβίωσης

Τα αιτήματα - διεκδικήσεις που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι συγκεκριμένα και δίκαια, αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Παλεύουν για:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Αμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουν τη μάχη στα μπλόκα της διεκδίκησης για την ίδια την επιβίωσή τους(2024-01-24 00:00:00.0)
Προχωρούν τις ετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων(2019-01-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα στις 28 Γενάρη(2019-01-17 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε όλη τη χώρα(2017-01-19 00:00:00.0)
Στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα(2017-01-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τις 8 Οκτώβρη(2014-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ